Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kollektív felelősség

JEGYZET - ˝Az ügyfelek szabadon dönthettek a kölcsön felvételéről.˝
A Magyar Bankszövetség ezen a héten kedden, az adósokat mentő törvény megszavazása előtt tiltakozni próbált. Sajtótájékoztatóján főtitkára, Kovács Levente elmondta, méltánytalan a bankszektor fölött „kollektív bűnösséget" hirdetni. Azzal érvelt, 150 magyarországi pénzintézet – a felügyelet, az adóhatóság, a kormány ellenőrzései, vizsgálatai közepette – kínálta a különböző hiteleket. Közben egymással is versenyeztek, az ügyfelek pedig szabadon dönthettek a kölcsön felvételéről, típusáról, és arról is, melyik bankot választják.

Ezzel valószínűleg arra utalt, annak idején senkit se kényszerítettek puskacsővel a hátában arra, hogy árfolyamkockázatot magában hordozó hitellel évtizedekre eladósodjon. Az akkori ügyfelek csak egy dolgot néztek: olyan kölcsönt akartak, amelyiknek alacsonyabb a kamata, mint a forinthiteleké, vagyis jól akartak járni, és mindaddig jól is jártak, ameddig el nem szabadultak az árfolyamok. A bankok úgyszintén jól akartak járni, hasznuk keletkezett a hitelezésből, ezért nem is beszélték le az ügyfeleket az eladósodásról.

De tetszett ez a helyzet a mindenkori politikai elitnek is: az országgyűlési képviselők voltak olyan bátrak, hogy devizában, fejenként több tízmillió forinttal adósodjanak el. Ha úgy tetszik, akkoriban kollektív felelősséget vállaltak azért, hogy a helyzet teljesen normális, nem kell beavatkozni, vagy figyelmeztetni a népeket a veszélyre. A kollektív bűnösségben azonban nem osztoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott gyümölcs

"Állóvízben eliszaposodik a halak húsa." Tovább olvasom