Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Költészet napi realitás

Jegyzet - "Amint azt bizonyára tudják, a költészet a legreálisabb fikció."
"A berlini filmfesztiválon tél végén egy magyar film nyert, a rendezője Fliegauf Benedek volt. A film magyar cigányokról szólt. Azóta bemutatták itthon is. Megvolt a premier, írók, művészek, politikusok tették tiszteletüket az eseményen. Én a filmet még nem láttam. Nem is ez az érdekes. Azt a szórólapot olvastam, amelyet a magyar kormány nevében helyeztek a berlini sajtóvetítés székeire, biztosítván a sajtó munkatársait és az érdeklődőket, hogy amit látnak majd, az csupán fikció.
Fikció, ez a szó itt most kurzív, kiemelt.

Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves városi mindenféle bizottság, megyegyűlés, közgyűlés, lakógyűlés, szülőértekezlet, püspök úr, rektor úr, polgármester úr, megválasztott országgyűlési képviselők, tanárok, földmunkások, tűzoltók, akarom mondani, katasztrófavédelmisek, és persze még sorolhatnám, de itt most akkor abbahagyom. Amint azt bizonyára tudják, a költészet a legreálisabb fikció. Persze lehet költészet nélkül élni, nem is kell föltétlenül verseket olvasni, csakhogy úgy van ez az egész, amit életnek nevezünk, bekalkulálva, hogy földi pályafutása utolsó pillanataiban mindenik ember költővé válik. Az is költő lesz, aki hitt a költészetben, az is, aki magas ívben tojt rá, míg élt, és a verseskönyvvel csak tüzelt. És minden sírhant vers lesz, ahogy minden elvágott köldökzsinór az volt.

Minden reményünk alapja a fikció.

Rossz, hitvány kor gyatra költőket kultivál, azoknak emel szobrot, azokat propagálja, azok sorait harsogja a hangszóróival. A jó költő nyugtalanító, konok, pogány és parázna, szelídíteni nem lehet, költészetének lényege alkalmatlan politikai agitációra, a jó költő birokra kél magával a teremtővel, miközben őt szolgálja. Isten szeret birokra kelni a költővel.
Költők megítéléséről nem dönthet sem kultúrpolitika, sem politikus. Még ha éppoly csábító is az inger. József Attila szobrát a Parlament elől elvihetik az éppen fölkent urak. Az akkor nem lesz fikció. Csakhogy József Attila megmarad. Hozzá ők nem érnek föl. Nos, ez a legreményteljesebb fikció. A legegyértelműbb realitás."

Olvasóink írták

 • 16. scott1 2012. április 23. 16:16
  „Folyamatosan elköszönnél, persze az nem is meglepő amikor 10 kérdésből 1-2 az, amire egyáltalán valami maszatolós választ adsz, pedig az elején még milyen karakteres véleményed volt mindenről... :D
  Annak tükrében, hogy annyi tiszteletet sem tanúsítasz mások iránt, hogy az amit leírsz legalább legalább a valóság legyen... majd a saját valótlanságodba is belegabalyodtál... szerintem ezek után álszent dolog a magázás miatt háborognod!!!
  Eszem ágában nem volt írnom neked, te szólítottál meg, egy személyeskedő, degradáló, kioktató, pökhendi hozzászólással, majd amikor kiderült, hogy olyan dolgokon háborogsz ami nincs, és olyan dolgokon nem ami valóban megtörtént, akkor pedig jössz ezzel a sértődött szöveggel! Ne viccelj már... Bárkinek ajánlom, hogy olvassa vissza az elejétől! Megéri!!! :D”
 • 15. Zember 2012. április 20. 13:40
  „14. scott1, újfent hamis állításokat tulajdonít nekem (pl. "egy igazi, modern gondolkodású baloldali nem gyalázza az embereket a hitük miatt" - ilyesmire még csak nem is céloztam), újfent félremagyaráz, másról beszél, s kitart a csendőrpertu mellett is. Mindezek miatt jeleztem már előbb is: reménytelen. S mivel kérdezi, mi reménytelen, hát tessék: a párbeszéd. Kezdettől az volt.
  Úgyhogy itt elköszönnék, tisztelettel.”
 • 14. scott1 2012. április 14. 17:53
  „Mi a reménytelen? Mire gondolsz (a teljesség igénye nélkül)?
  Arra, hogy ami után leírta valaki azt, hogy a szobor nem "ledöntésre" kerül, hanem 20 méterrel arrébb, akkor az illető pökhendi stílusban kioktatásra kerül? Vagy arra, hogy az adott idézet a cikk valótlanságára építve sokkal inkább szól annak aki írta, mint akiknek szánta?
  Vagy arra, hogy egy igazi, modern gondolkodású baloldali nem gyalázza az embereket a hitük miatt?
  Vagy, arra, hogy a te hozzászólásod szövegkörnyezetébe megírt válasz stílusát számon kérni öngól?
  Vagy, arra, hogy mennyire álságos szobor ledöntéssel kapcsolatban a szellemi terrorról értekezni, miközben a valóságban a szobor 20 méterrel kerül arrébb? Úgy, hogy egy baloldali vezetésű megyei város József Attila szobrának tényleges "eltüntetése" ugyanazon újságban csak egy tényszerű cikkre volt elég?
  Vagy arra, hogy az általad az üggyel kapcsolatba vizionált munkaszolgálathoz valóban köthető személynek ténylegesen szobrot avattak ugyanazon baloldali városunkban, ami egy tényszerű cikknél nem is ért meg többet a "demokratáknál"?
  Vagy arra, hogy mennyire álságos a tisztelet (magázást) követelni magadnak miután kioktató stílusban nekiesel valakinek, majd miközben véded a valótlant, többször még önmagadat is meghazudtolva, annyi tiszteletet sem adsz, hogy legalább őszinte legyél azzal, akit az "igazság nevében" akartál kérdőre vonni?
  Vagy arra, hogy mennyire tisztességtelen József Attila tisztasága mellett ágálni miközben szembesítve lettél azzal, hogy már önmagadat is meghazudtolod?
  Vagy arra, hogy azon személyeknek akik végigtapsolták a magyar baloldal elmúlt 6-7 évét mennyire hiteltelen József Attila baloldaliságával kérkedni?
  ...”
 • 13. Zember 2012. április 14. 16:30
  „Sxott1: komoly szövegértelmezési problémákat vélek fölfedezni legfrissebb hozzászólásában, amelyben saját stílusjegyeit igyekszik az én nyakamba varrni. Reménytelen.”
 • 12. scott1 2012. április 14. 14:17
  „T. Zember!
  Miután a bárdolatlan stílusodban megszólítottál, majd nyilvánvalóan végighazudoztad (tudom ez nálatok csak a valóság egy fikciója :D) az elmúlt napokat, szerintem elég álságosnak tűnhet azon háborgásod, amiért lemertelek tegezni... mint, ahogy a felületes olvasás vádja is eléggé vicces annak tükrében, hogy egyetlen olyan ténnyel sem foglalkoztál, ami a Jegyzettel vagy a hozzászólásoddal szemben felmerült... :D
  Valami ügyet? - Ne viccelj már? Hadd ne én tehessek már arról, hogy még tájékozatlan is vagy!
  Hidd el nem az a gyalázat, hogy minősíteni mertem a gyalázkodásodat, amelyben például 7,5 millió honfitársunk hitét mocskoltad, hanem az, ahogy megpróbálod azóta is ferdíteni az igazságot... összemosni József Attila baloldaliságot, az elmúlt 6-7 év magyar "baloldalával" - amivel szemben sem Te, sem a se a Jegyzet írója semmi kivetnivalót nem talált soha - pedig már a vicc kategória! Erre olyanokat tudnék idézni mint: "Rossz, hitvány kor gyatra költőket kultivál, azoknak emel szobrot, azokat propagálja, azok sorait harsogja a hangszóróival."!
  Az, hogy esetleg ebből páran azok közül is magukra ismertek, akik ezt csak másokkal szemben akarták használni az ne az én problémám legyen már...
  Az, hogy most megpróbálod más mederbe terelni a vitát az max arra jó, hogy a saját lelkiismereted megnyugtasd (szerintem menni fog neked, mert elég lazán tudod kezelni a valóságot)! Kár erre több szót vesztegetni, elég, ha bárki végigolvassa a hozzászólásokat, rájön magától is a valóságra...”
 • 11. Zember 2012. április 14. 10:16
  „T. Scott1,
  részint igen felületesen olvas (Szőcs Gézára pl. egyáltalán nem kíváncsi, hogy egy kis tekintélyelvűséget is idekeverjek),
  részint gyaláz ("verbális doronggal hirdetik az egyetlen igazságot.", "...mások hitét, vallását gyalázzam... de ezt egy normális baloldali ember nem is teszi meg. Persze a Te értékrendszered egészen más..")
  részint megint általánosságban említ valami ügyet,
  részint csendőrpertut alkalmaz,
  úgyhogy én itten elköszönnék, ebben a stílben kegyeskedjék mással társalogni.”
 • 10. scott1 2012. április 13. 18:12
  „Kedves Zember!
  1. Egyre több olyan cikk jelenik meg itt, amely téves információk alapján von le politikai következtetéseket. A szobor elmozdításával már csak a Népszava erőlködik, a "felvilágosult" baloldali sajtó leszállt az ügyről...
  A DM tényszerűen leközölte annak a politikusnak a szobrának átadását, akinek a Te általad említett munkaszolgálatba történő elhurcolásokhoz azért volt némi köze... tényszerűen lehozta a József Attila szobor eltávolítását, majd ugyanez az újság József Attila szobrának 20 méterrel történő elmozdításáról már szobordöntésként és a szellemi terror visszatértéről értekezik. És még engem vádolnak csőlátással :D
  2. Nem vagyok kőfideszes! Győzni is max. csak azokkal szemben akarok, akik a képzelt szellemi fölényükre támaszkodva, a tények figyelmen kívül hagyásával, egyfajta verbális doronggal hirdetik az egyetlen igazságot. Más fogalomrendszerben gondolkodom, ha megengeded. Én sosem akarom megbántani egyetlen baloldali honfitársam meggyőződését sem, mert az igazi baloldali gondolat rengeteg értéket képvisel... ahhoz meg főleg nem venném a bátorságot, hogy olyan fogalomrendszerbe gondolkozzak, amiben mások hitét, vallását gyalázzam... de ezt egy normális baloldali ember nem is teszi meg. Persze a Te értékrendszered egészen más...
  3. Kormányvédő hozzászólás? :D Amikor azt írtad, hogy nincs is olyan a jegyzetben - csak én beleképzelem - ami a a kormányt támadná??? Ne viccelj már megint! Te írtad...”
 • 9. Zember 2012. április 13. 15:09
  „Kedves Scott1, akkor most szelíden és szomorúan, részemről lezárásként (a vérgőz elszáll, az írás megmarad).
  1. Kezdettől az egészen közeli közelmúltig József Attila-szobor eltávolításáról (és nem pár méternyi jelentéktelen áthelyezéséről) volt szó. Ebből, természetesen (a hazai, magánéletet, munkahelyeket betegesen átpolitizált légkörben) azonnal politikai ügy kerekedett. "A Kossuth tér 1944 előtti arculatának visszaállítása "nem elégséges" érv a József Attila szobor elmozdításához - vélekedett Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban idén először megrendezett Magyar nyelv napján." (sajtóhír)
  Ehhez képest idekeverni (konkrétumok nélkül) helyi ügyeket - már bocsánat - zagyvaság. Egyik ballépés (sunyi hátsó szándéktól vezérelt pitiáner bosszú) nem menti a másikat.
  2. Kőfideszes ismerőseimhez hasonlóan Ön is folyton győzni akar, velem pedig beismertetni a vereséget. Nekem nincsenek győzelmi szándékaim, s nem érzem magam vesztesnek sem. Más fogalomrendszerben gondolkodom, ha megengedi. Amint természetesen Ön is gondolkodhat a sajátjában, ha erre van igénye.
  3. Kioktatásról szó sem volt - csupán, szíves engedelmével, fölháborodtam azonnali kormányvédő és irodalmi jegyzettől "tárgyilagos tájékoztatást" számon kérő követelésén, valamint - az ugyancsak zsigeri jobbos reflexnek megfelelő - azonnali átmutogatásán a bűnös balosokra. Ennek a tárgyhoz semmi köze sincs. Ezt neveztem - bántó szándék nélkül - csőlátásnak. Véleményemet fönntartom - szíves engedelmével.”
 • 8. gorgó 2012. április 13. 09:10
  „Méltatlanul kevés, szinte soha semmi hírt nem közöl a DM a kiskundorozsmai Petőfi Sándor művelődési ház programjairól.?a is költészet napi Juhász Gyula emlékest lesz öt órakor. A minap minden fiókkönyvtár és művelődési ház költészet napi programját ismertette ezt nem. Mi van? Feketes--ek vagyunk? Egy 11000 lélekszámú városrészről van szó. Nem lehet ennyire semmibe venni.”
 • 7. scott1 2012. április 11. 19:12
  „Az borítja fel a sakktáblát, aki méltósággal veszíteni sem tud! A pökhendi stílusod után hadd ne én - és azok, akiket lesajnálóan ki akartál oktatni - érezzük már magunkat kellemetlenül azért, mert még igazad se volt...”
 • 6. Zember 2012. április 11. 18:57
  „Hát, kedves Scott1, ezt hívják csőlátásnak. Ezzel valóban nem lehet vitatkozni, ezt elismerem. Ha a sakktábla fölrúgását "matt"-nak hívják, akkor legyen. Nincs miről beszélni tovább, az ismételgetés fölösleges.”
 • 5. scott1 2012. április 11. 18:43
  „4. Zember, akkor olvasd el a Jegyzetet:
  "József Attila szobrát a Parlament elől elvihetik az éppen fölkent urak." - persze még el is hinném, hogy Te nem vetted észre a Jegyzetben, ha nem éppen a hozzászólásod végső (4.) gondolataként (slusszpoénjaként) a szokásos kocsmai stílusodban nem Te lettél volna az, aki ki akarta oktatni erről az "ellent"...
  Valóban a politika hagyja békén a művészetet, legalább a Költészet napján!!! De az igazi vicc az egészben, hogy szinte a teljes hozzászólásod nem más mint egy politikai köntösbe csomagolt gyalázkodás, személyeskedésbe nyúló hőzöngés. És talán a legszebb az egészben az, amikor a Te szövegkörnyezetedbe helyeztem a válaszomat, ami veled ellentétben valóban konkrétumokra épül, akkor meg jössz ezzel a "vérbeborulásra hajlamos szemek és agyak hagymázos látomásai gőzölögnek a betűk előtt" maszlaggal. Na ne viccelj! Sakkban ezt hívják mattnak!!! Az, hogy még veszíteni se tudsz, az megint csak a TE jellemedre világít rá!”
 • 4. Zember 2012. április 11. 18:14
  „3. scott1, akkor kicsit egyszerűbben: a politika hagyja békén a művészetet. A Kedves Jegyzetolvasó meg ne magyarázzon bele olyasmit a költészetnapi írásba, ami nincs benne, csak vérbeborulásra hajlamos szemek és agyak hagymázos látomásai gőzölögnek a betűk előtt.”
 • 3. scott1 2012. április 11. 16:50
  „2. Zember
  1. Aki lemeri írni a valóságot, megtámadva. (Jó pont Zember-nek, mert a költészet napján is csak balra néz. A helyzet talán nem reménytelen.)
  2. Szíves engedelmével: le kellene írni a teljes valóságot is, nem csak részleteket citálni a cikkhez úgy, hogy az a vélemény formáló politikai meggyőződését igazolja - igaz vannak olyan sajtóorgánumok, amelyeket közel sem a valóság érdekel (még csak háborgásra sem késztette amikor egy balos megyei városban a rákosi-éra belügyminiszterének állítottak szobrot 2010 végén, igen, arról a politikusról van szó, aki a vallásuk és származásuk alapján akart embereket megfosztani mindenüktől, aki végignézte "A zsidókért nem jár kereszteslovaggá lenni" jelmondatával Radnóti munkaszolgálatba húrcolását, aki majdnem a teljes hazai németséget deportáltatta a gulágra vagy Németországba...) De ez csak az én demokráciámat sértette, Kedves Zember, miközben most 20 méter miatt a demokrácia haláláról értekeznek, persze azon sem kegyeskedtek egy picit sem csöndesen eltűnődni amikor ugyanezen baloldali városban a főtér kellős közepéről "eldugták" József Attila szobrát mert nem illet bele a kockaköves felújításba (ott nem 20 méterről volt szó).
  MERT 3., az igazi író-költő politika fölött ír és költ - miközben azért természetesen van véleménye a kurzusról, s ezt mondjuk publicisztikában meg is fogalmazza, persze nem csak úgy, hogy a valóságot úgy formálja, ahogy az érdeke kívánja. Főleg a költészet napján lehetne elgondolkozni ezen.
  VÉGÜL, 4.: Attila eltüntetéséről már igen régen hallhatunk mi itta városba (hogyan is illene a kriptokommunista térállapot levegőjébe, még megcsapná a szaga a felebaráti munkásmozgalmi szeretettől áthatott, szociálisan túlérzékeny milliárdosok orrát). A lényeg persze az önkormányzati választást követően egy hónappal átadott szobornál is az erő bemutatása volt: mienk lett a város, ezt a szoborral meg is erősítjük! A József Attila szobor sorsa persze az lett a mi kis városunkban is, hogy nem vagyunk mink barbár szoborgyalázók, csak kicsikét taszajtjuk odább, mert hát az uniós rendezési tervek, ugye...
  Még jobb is lesz neki ottan, közelebb a szellemi mühelyéhez.
  De lássa az egész Ejrópai Unijó: ha mink pakkolni akarunk, hát pakkolunk.”
 • 2. Zember 2012. április 11. 15:36
  „1. scott1,
  1. kormány megvédve, rendben. (Jó pont scott1-nek, mert költészetnapi jegyzetet olvas. A helyzet talán nem reménytelen.)
  DE: 2., szíves engedelmével: nem a mindenkori uralkodókat köll védeni, még csak nem is a verset vagy a költőt - utóbbiak elég erősek ahhoz, hogy túléljék a gyalázatot (még ha közben kicsit agyonlövik őket közben, mert hát ugye, azért mégiscsak a származás, meg a munkaszolgálat...) Védeni Önt kell, Kedves Scott1, mégpeniglen saját magától, amiért nem kegyeskedik picit csöndesebben eltűnődni a jegyzet mondandóján.
  MERT 3., az igazi író-költő politika fölött ír és költ - miközben azért természetesen van véleménye a kurzusról, s ezt mondjuk publicisztikában meg is fogalmazza.
  De mámma a költészet napja van.
  VÉGÜL, 4.: Attila eltüntetéséről már igen régen hallhatunk (hogyan is illene az áhított horthysta térállapot levegőjébe, még megcsapná a szaga a felebaráti keresztény szeretettől áthatott, szociálisan túlérzékeny uraságok orrát). Az, hogy "csak" pár méterrel pakolják odébb, csak most kezd kiderülni. A lényeg persze itt is az erő bemutatása: ha már kimondtuk, hát visszük! De merhogy nem vagyunk mink barbár szoborgyalázók, csak kicsikét taszajtjuk odább, mert hát a rendezési tervek, ugyi...
  Még jobb is lesz neki ottan, közelebb az ő Dunájához.
  De lássa az egész Ejrópai Unijó: ha mink pakkolni akarunk, hát pakkolunk.”
 • 1. scott1 2012. április 11. 12:20
  „Ha már a realitás szó szerepel a címben, legalább a valóság is kerüljön már leírásra:
  "A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül..."
  És most tényleg gondolkozzanak el azok, akinek írásait kinyomtatva sokan olvassák már évek óta, hogy kik is tartoznak abba a körbe, akik itt megemlítésre kerültek...:
  "Rossz, hitvány kor gyatra költőket kultivál, azoknak emel szobrot, azokat propagálja, azok sorait harsogja a hangszóróival."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év múlva

"A múlt hét elején annyira el voltunk foglalva a köztársasági elnök lemondásával, hogy szinte csak az érintettek vették észre, véget ért egy szabadságharc, a magán-nyugdíjpénztári tagoké." Tovább olvasom