Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Komolytalan

"A mostani, egyelőre ugyancsak nyúlfarknyira sikerült, és ismét komolytalannak tűnő sztrájk célja a pénz."
Már a vasutassztrájk sem a régi – mondhatnánk a tegnap délben lefújt munkabeszüntetésre, ha nem történt volna kísértetiesen hasonló eset december közepén, amikor a keddet sem érte meg a hétfőn indult sztrájk. Pedig a szervezők azzal fenyegették az utasokat, s persze az egész országot, hogy az ünnepek közeledtével sem csökken majd az elszántságuk.

Kicsit meg is ijedt mindenki, hogy vonatok nélkül megyünk neki a soknapos karácsonynak és szilveszternek. Akkor a szervező szakszervezet elnöke „sikernek, de eredménytelennek" nevezte a sztrájkot. A sikert a vonatközlekedés egynapos megbénulása jelentette, az eredménytelenséget pedig az, hogy a meghirdetett célokat nem sikerült elérni.

Tegye fel a kezét, aki tudja, miért sztrájkoltak másfél hónapja a vasutasok. Több mindenért – egyebek között a nyugdíjrendszerért, az egészségbiztosításért és a mellékvonalakért.

A mostani, egyelőre ugyancsak nyúlfarknyira sikerült, és ismét komolytalannak tűnő sztrájk célja a pénz. Egészen pontosan tízszázalékos béremelés a MÁV-ból kiszervezett cégek dolgozóinak, továbbá két és fél havi bér, körülbelül nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetése minden vasutasnak. Az állami tulajdonú MÁV szerint a követelés több mint ötvenmilliárd forint kiadást jelentene, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szerint csupán fele ennyit.

Az kis túlzás, hogy tegnap megbénult volna az ország, azért jöttek-mentek a vonatok.

Olyan „ismerd meg városod elővárosait" felbuzduláshoz hasonlított az egész. (Megbénulni a kínai vasútnak sikerült a napokban a tél miatt, éppen holdújévkor, de az más történet.) Mi egyelőre ott tartunk, hogy nem tudjuk, mikor folytatódik a sztrájk, akár már ma, de lehet, hogy csak hétfőn.

Ha addig nem születik egyezség.

Olvasóink írták

 • 10. radikalis 2008. február 03. 23:54
  „Kisbuta, megártott a heti hetes? Majd ha áramra se lesz pénzed, remélem újratermelődik néhány agysejted és képes leszel önállóan gondolkodni.
  Azzal mondjuk egyetértek hogy nem a asaját járandóságért kéne ennyire harcolniuk(bár az is jár nekik, Kóka ígérte szerint), hanem megbénítani az országot, december óta folyamatosan sztrájkolniuk kéne a mocskos eü törvény miatt. Meg úgy egyáltalán, össze kéne fogni és elzavarni ezt a rablóbandát, Demszky is bevallotta hogy 8000 rendőrnek köszönhetik a hatalmukat, ennyit egy délután alatt elsöpoörhetnénk. Ideje lenne grúz és ukrán barátainktól tanulni.”
 • 9. kisbuta 2008. február 03. 19:13
  „Már kezdjük megszokni: új év-új vasutassztrájk. Sztem ők maguk sem tudjá már, miért is sztrájkolnak, csak mert hős szakszervezeti vezetőik dolgozzanak meg a fizetésükért és a bizalomért. De túl kéne már ezen lépni. Sztrájkoljon mindenki! A parlament is! Ha már mindenki, akkor ők is! Az a szemét EU hogy-hogy nem tart el minket, MINKET! A csatlakozott kapitalista testvéreiket! Mi az, hogy dolgozni kell? Mi az, hogy bejönnek ide egyszerűen, behozzák a gyáraikat, 1 év adómentes, aztán mennek Romániába meg Kínába. Mi az, hogy az a retek kormány nem tartja vissza őket. Ha kell, fegyverrel. De ha már nem, az országmentő Fidesz miért nem teremt új munkahelyeket? B...on ki a kormánnyal! Tegye meg helyette! Akkor szegény vasutasoknak nem kellene már megint, akár 8 X egy évben sztrájkolni!”
 • 8. radikalis 2008. február 03. 16:56
  „Hű de hülyék lehetnek ezek az osztrákok! Nekik nincs Kóka Jánosuk, nem is dübörög az alpesi puma, mi? Csak úgy dobálják a 100 MRDket az ablakon kifelé...
  És nem fenyegetőzöm, csak a jövőn elmélkedtem. Az ilyen skriblereknek úgysincs mitől félni, gondolom 89 előtt arról firkált a megyei MSZMP vagy mialóf...sz lapjában, hogy milyen veszedelmes dolog a kapitalizmus. A rendszerek változnak, a csótányok mindent túlélnek. Nekem nincsenek illúzióim.”
 • 7. MV 2008. február 03. 15:06
  „http://www.mno.hu/portal/535246

  Az osztrákok ócskavasat vettek, dupla áron = MáV Cargo. És a teherszállítás eddig sem tartotta el a személyszerállítást, mert eddig is évi százmilliárdot ölt bele az állam a MÁV-ba. Szóval inkább olvass utána a dolgoknak fenyegetőzés helyett.”
 • 6. radikalis 2008. február 03. 12:28
  „L....sz, (bocs de ezt az elnevezést át kellett vennem egy fórumostól) az nem rendhagyó a pijacgazdaságba´, hogy nyereséges üzletágakat szervez ki és kótyavetyél el az állam? Amiből mellesleg eddig a veszteséges ágakat finnanszírozta?”
 • 5. radikalis 2008. február 03. 12:26
  „Félsz, zugfirkász? A vasútassztrájktól félsz? Majd akkor félj ha a kenyéradóit hulláit rezgeti a lámpavasakon a szél! Persze te még arra is kevés vagy hogy valaki bosszút álljon rajtad, nomeg az ilyen senkiháziak mindig tudják milyen ánuszt kell fényesíteni!”
 • 4. nickboy 2008. február 02. 11:56
  „Miért is kellett eladni a Mav-Cargo-t? Az egyetlen nyereséges céget a MAV csoportból? A veszteségesek meg maradtak - egyenlőre - az állam nyakán.
  Na ez aztán az okos gazdálkodás! Éljen a kormány, éljen a párt!”
 • 3. Karcos2 2008. február 02. 10:54
  „Igaza van a cikk írójának, egyes vasutasok visszaélnek a helyzetükkel, mint a Fidesz a tájékozatlan emberek butaságával . Valóban komolytalan, egyben elkeserítő is.”
 • 2. Logaritmus 2008. február 02. 09:11
  „Okos Lajos: tévedsz. Csak az osztrákok által megvásárol MÁV Cargo dolgzóinak igérték meg hogy kapnak pénzt a privatízációs bevételből (már ez is elég rendhagyó a piacgazdaságban) a MÁV Start Zrt. dolgozónak nem. Két külön cégről van szó. Furcsa, olyan mintha én is kérnék a MÁV Cargotól 250.000-et.”
 • 1. okos lajos 2008. február 02. 07:37
  „Jelentkezek!
  Szóval azt sem ártana tudni,hogy a volt miniszterrel--Kóka-kötöttek egy megállapodást, miszerint a vasút eladásából származó bevételekből , maguk a vasútasok--értsd ? a dolgozók is juttatást kapnak. Nos, ez nem kevés pénz, mert eddig csak a vezetők tömték a zsebuket, amikor a melód tartja a markát--fityesz, ez az ővé..És attól függetlenül, itt is leesett az első 2 cm.. !-s hó , és megállt az élet a vasúton, ez nem csak Kinában van így !
  És természetes, hogy mindennek alapja a PÉNZ !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj Szeged

"Annyi ma már a kisebb-nagyobb fesztivál, hogy képtelenség számon tartani. Minden város olyat rendez… Tovább olvasom