Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kompország

"R. Tibor mélyépítő vállalkozó ombudsmanhoz fordul, mert nem akar megbélyegzett cigánybűnözőként élni."
R. Tibor mélyépítő vállalkozó ombudsmanhoz fordul, mert nem akar megbélyegzett cigánybűnözőként élni. A történet, amelynek ő mint gyanúsított az egyik főszereplője, ezzel kerekedett ki igazán.

Hiszen a mindszenti kompnál lezajlott verekedés sértettje, Gy. István rokkantnyugdíjas korábban már a Jobbikhoz fordult, merthogy cigányok támadtak rá. A gárdisták Kisteleken tüntettek is a védelmében, és megígérték: ha a rendőrség nem tud rendet tenni, majd jönnek ők. A hallgatóság rögtön láthatta, hogyan is képzelik a rendcsinálást. Amikor a jelenlévő cigányok azt kiabálták, „meg fogtok halni", három gárdista rögtön a rendőrséghez fordult.

Feljelentést tettek életveszélyes fenyegetés miatt.

Ez most egy bűnügyi-politikai valóságshow, amin azért nem lehet nevetni, mert díszlete a Cozma megölésekor és a cigányok elleni gyilkosságsorozat helyszínein felvett híradós képekből áll össze. Ám mielőtt a néző is kezdene elbizonytalanodni, ahogyan minden eddigi jelenetnél, a mostaninál is érdemes megállni egy pillanatra.

A mélyépítő vállalkozónak – ahogy a többieknek is – természetesen joga van a méltányos igazságszolgáltatáshoz. Ahhoz is, hogy nyilatkozatot tegyen, értelmezze a vele történteket. De azért jó, ha tudja: sokak szemében ő most az a tipikus cigányember, aki balhézott, aztán viszont jár a szája, neki áll följebb, és nagyon tudja, milyen jogai vannak.

Mert vannak az életben egyértelmű szabályok. Ilyen az, hogy felnőtt ember általában nem verekszik. Nem azért, mintha félne, hanem azért, mert megtanulta, hogyan kerülje el a balhés helyzeteket. Miért kell elkerülni? Talán azért, mert az sosem jó, ha az embernek dolga van a törvénnyel. Régen rossz, ha védekezni kell a rendőrségen, bíróságon. Épp ezért például, ha sorban áll a boltban vagy a kompnál, nem próbál beelőzni. Ha meg kiderül, hogy akaratán kívül, figyelmetlenségből beállt más elé, elnézést kér. És igen, most már az is a leckéhez tartozik, hogy ha cigány létére elkezdik szidni a fajtáját bunkó módon, akkor nem ugrik ki negyedmagával a kocsiból visszaanyázni.

Mert van törvény, rendőrség és bíróság Magyarországon, de amikor demonstratíve egyre többen mutatják ki, hogy nem bíznak bennük, akkor a többiek bizalma is megrendül. Ez – és nem a gárda meg a Jobbik „rendteremtése" – az oka annak, hogy a többség egyre kevésbé toleráns.

Olvasóink írták

 • 8. bakosandras 2009. augusztus 25. 10:20
  „Kedves Pintyőke!
  Beszéltünk Kunstár kollégával, miközben írtuk a cikkeinket. És mindketten komolyan gondoltuk, amit írtunk. Többek között azért is szeretek itt dolgozni, mert mi mindnyájan beszélő viszonyban vagyunk egymással, és beszélgetünk is. Akkor is, ha sejtjük, hogy a másik máshogyan látja a dolgokat. És hidd el, ami például a közéleti érdeklődést és vonzalmakat illeti, elég sokfélék vagyunk. Meggyőzni valakit nagyszerű dolog, de szerintem megérteni a másikat sokkal fontosabb tett, és engem például jobban boldogít.
  Üdv
  B. A.”
 • 7. tuskóhopkins 2009. augusztus 25. 07:57
  „theseus és pintyőke,
  elszomorító, hogy egy ilyen egyszerűen kifejtett, és a cigányhelyzet árnyalását célzó szöveg értelmezése mekkora nehézségeket okoz.
  Ha ez a "fölfogás" általános, ne csodálkozzunk a közállapotokon.”
 • 6. .suhym. 2009. augusztus 25. 07:48
  „3. hozzászólás bakosandras 2009.08.24. 10:36

  Pontosan!
  Nem is kicsit...”
 • 5. theseus 2009. augusztus 24. 13:13
  „Mint tudjuk, színház az egész világ, de szerintem itt akkor is sokkal többről van szó, mint egy valóságshowról.
  Az is igaz, hogy a cikk műfaja pedig a szubjektív vélemény kifejtésére épül, úgyhogy talán tényleg túl erős volt a kritikám.”
 • 4. pintyőke 2009. augusztus 24. 12:08
  „Egyetértek.
  Bakos kolléga beszéljen már Kunstár kollégával, hogy ne operáljon már annyira a kisebbségi propgandát felhasználó politikának, bár, ha parancsba kapta, akkor tök mindegy.”
 • 3. bakosandras 2009. augusztus 24. 10:36
  „Kedves Theseus, tisztában vagyok azzal, mi a valóság. Azért használtam ezt a kifejezést, mert az eset szereplői kicsit a közönségnek is játszanak.”
 • 2. jq 2009. augusztus 24. 10:29
  „Bizony-bizony. Nem árt észben tartani, hogy az ombudsmanhoz forduló vállalkozó társaival összeverte Gy. Istvánt. Az majd maximum enyhítő körülmény lehet, hogy a sértett beszólt nekik, ettől függetlenül bűncselekményt követett el. Az hogy ő cigány, van munkája, a sértett meg belépett a gárdába, az ügy szempontjából teljesen lényegtelen.”
 • 1. theseus 2009. augusztus 24. 10:10
  „"Ez most egy bűnügyi-politikai valóságshow"

  Tévedés: ez a valóság.

  A valóságshow teljesen más, annak semmi köze a valósághoz, csak a címe. Egy médiában dolgozónak illene ismerni az ilyen alapfogalmakat. Napról napra csökken a DM színvonala.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szvatopluk aranykora

"A józanság csodát tehet két elvileg európai szövetséges állam viszonyában." Tovább olvasom