Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Konferenciázók

JEGYZET - ˝Egy nemzetközi tanácskozás üzletnek sem utolsó.˝
Én vagyok Szent-Györgyi – mondta 1926-ban, a stockholmi konferencián az ifjú kutató a világhírű Hopkinsnak, miután a professzor nyitó előadásában többször is idézte az akkor még ismeretlen magyarnak a burgonya légzéséről írt cikkét. Ez a találkozás rántotta ki a mélypontról, vitte vissza a kutatói pályára Szent-Györgyi Albertet. Aztán úgy vitte a lendület, hogy meg sem állt a Nobel-díjig. De 1937 után sem lankadt benne a kutatói hév. Ilyen és ehhez hasonló „nagy találkozásról" szinte minden konferenciázó tudós anekdotázik.

A disputa, a beszélgetés, a másik munkájának a megismerése és közös újragondolása viszi tovább a tudományt. A kongresszusok a tudományosságot éltető kapcsolatháló kihagyhatatlan csomópontjai. E gócokban persze megbújhatnak áltudósok és „a" mű hiányában folyton fecsegők. A szimpóziumok mégsem csak a szobatudósok szűk köreinek belterjes eseményei.

Egy nemzetközi tanácskozás üzletnek sem utolsó. A szervező cégek számára nyereséget hoz, a szállodáknak foglalt szobákat és az éttermeknek vacsoravendégeket jelent a hivatásturista. Ezért tartják számon az idegenforgalmi bevételekkel foglalkozók, hogy Magyarországon 2013 első félévében összesen 461 nemzetközi konferenciát rendeztek, több mint 141 ezer résztvevővel.

A statisztikák a legalább 50 külföldi és több mint 300 vendég tanácskozását tartják nemzetközi jelentőségű eseménynek. Évente több ezer konferenciázót vonz a Tisza-parti városba a Szegedi Tudományegyetem. Nobel-díjas tudósok, fogorvosok, ortopédusok és e héten bibliakutatók emelik konferenciavárossá Szegedet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végeken

"Mégis csak a rossz végén állunk." Tovább olvasom