Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Konzultáció

JEGYZET - "Az Orbán-kormánynak hasonló véleménye lehet a szociológia tudományáról, mint Pokorni Zoltánnak a balneológiáról."
A miniszterelnök szóvivője szerint óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció. A 16 évesnél idősebb állampolgároknak kipostázott több mint 8 millió kampánylevélből a tegnapi határidőig 1 millió 65 ezer kérdőív érkezett vissza. Szijjártó Péter úgy értékeli: az emberek ezzel hitet tettek amellett, hogy a konzultációkon alapuló kormányzás lehet sikeres, míg az emberek feje felett való kormányzás kudarcokhoz vezet. Fülkeforradalmi időkben ilyen egyszerű ez.

A baj csak az, hogy az ominózus kérdőív sok sebből vérzik, inkább tekinthető kormányzati propagandaanyagnak, mint szakmailag megalapozott, korrektül értékelhető tesztnek, amellyel valóban fel lehet mérni, mit gondolnak az emberek. Az, amilyen szakértelmet nélkülöző koncepciózussággal a szociális konzultáció rendszerét kitalálták, azt mutatja, az Orbán-kormánynak hasonló véleménye lehet a szociológia tudományáról, mint Pokorni Zoltánnak a balneológiáról. Felesleges. Vagy nem tudja, mire való. Ha nem így lenne, akkor ügyeltek volna arra, hogy ne úgy fogalmazzák meg a kérdőív több esetben is erősen sugalmazó jellegű tíz kérdését, hogy azzal felrúgják a szociológia módszertani szabályait.

Az adatvédelmi biztossal kialakult konfliktus már csak hab a tortán: a kérdőíven szereplő vonalkód alkalmas lehet a válaszadók azonosítására, így végső soron politikai nézeteik megismerésére. Szijjártó Péter a rá jellemző eleganciával a karaktergyilkosság bevált eszközéhez folyamodott, és arról beszélt, Jóri András csak azért problémázik, mert „bizonytalan személyes karrierjét illetően".

Kutatók szerint ablakon kidobott pénz az a 800 millió forint, amit az Orbán-kormány az újabb konzultációra elköltött, hiszen szakmailag értékelhetetlenek a kérdőívek. Ha a kormányzat tényleg kíváncsi lett volna a választópolgárok véleményére, akkor 5–10 millióból megrendelhetett volna egy olyan korrekt közvélemény-kutatást, amely a mindannyiunkat érintő fontos szociális, társadalompolitikai kérdésekre tudományosan megalapozott módon és nagyságrendekkel olcsóbban kér és ad választ. A legfontosabb cél azonban nem ez volt, hanem a szemfényvesztés.

Úgy látszik, politikai szempontból minden pénzt megér, hogy minden ember személyesen megszólíttatott, látszólag mindenkinek a véleményére kíváncsi a kormány. Pedig könnyen rájöhetünk: igazából senkiére sem.

Olvasóink írták

 • 20. deszkás 2011. június 25. 00:19
  „THESEUS! Má megen a komcsikok? Pedig most a WC papirról van szó.”
 • 19. s3307 2011. június 22. 20:39
  „csak arra leszek kíváncsi melyik közjegyző fogja hitelesíteni,hogy a be érkezett válaszok azok is ,amit kommunikálnak?,hisz az előzőt se hitelesítette senki.”
 • 18. strangerrr 2011. június 20. 16:03
  „Ez konzultáció?? Ne röhögtessetek már?:) Elovastátok Ti a kérdéseket?:)) Meg 1 millió visszaérkezett:) Ugyan már. Hihetetlen ez a naivitás:)”
 • 17. blatth 2011. június 20. 15:29
  „16. theseus 2011.06.20. 12:24 Minden szavával egyetértek az előttem szólónak. Konzultációra szükség van, elfogult, elvakult újságíróra már kevésbé.”
 • 16. theseus 2011. június 20. 12:24
  „Konzultáció kérdőjelekkel, vagy kordonköztársaság?
  Inkább az előbbi. Lehet, hogy nem tökéletes, de az öszödi társaságnál biztosan jobb.
  Az újságíró feladata a számonkérés, kritika, csak az gond, hogy ez 2002-2010 között mintha hiányzott volna az akkori kormányokkal szemben, így most eléggé hiteltelen.”
 • 15. s3307 2011. június 19. 08:44
  „Mivel szóvá tette,hogy csak ennyi szalonképes véleményem van,újra elolvastam a cikket és igenis jó írásnak ,de veszélyesnek tartom,mert igenis megtudják keseríteni az ember életét,ha véletlen az igazat meri kimondani a kormány,de első sorban a Miniszter elképzeléseiről,ez igenis beteges hatalom féltés és megtartásra való törekvés és bizony ennek érdekében fel rúg minden Alkotmányos szabályokat.”
 • 14. s3307 2011. június 19. 08:27
  „Pontosan erről beszéltem ez Szíjártónak egyeztetés volt,az Biztos munkatárasai ekkor már vizsgálatot tartottak,kronológiai eltérés van a mondott nyilatkozatok között és én most valahogy jobban hiszek a biztos által mondottaknak.”
 • 13. unknown 2011. június 17. 21:08
  „12. s3307 2011.06.17. 20:50

  Most kapcsoltam be gépemet, mivel hogy semmi jó a TV sportcsatornákon, látom Te is hasonló cipőben járhatsz :-)
  Pontosan idézem Szijjártót: "Nem én egyeztettem az ombudsmannal, hanem a KEKKH két munkatársa volt nála kétszer is, egyszer közben, egyszer a kérdőív példány teljes minta elkészülte után a kibocsájtás előtt. Ő akkor nem emelt kifogást, jóváhagyta azt." Ne lássunk rémképet ha nincs.”
 • 12. s3307 2011. június 17. 20:50
  „No,de ha a FIDESZ,csak a hazugságokat szajkózza és ismételgeti attól az még nem lesz igaz.Hisz láttuk Szíjártó véleményét,hogy egyeztetett a BIZTOSSAL.és a végén kisült,hogy nem volt egyeztetés,hanem vizsgálat,de ő ezt egyeztetésnek minősítette..”
 • 11. unknown 2011. június 17. 10:59
  „10. s3307 2011.06.17. 10:34

  Ha valakinek csak ennyire szalonképes véleménye van az igencsak összetett munkáról, nos annak joggal néznek át a feje felett. Ezért Hollósi úr nyugodtan alhat.

  "...A legfontosabb cél azonban nem ez volt, hanem a szemfényvesztés.
  Úgy látszik, politikai szempontból minden pénzt megér, hogy minden ember személyesen megszólíttatott, látszólag mindenkinek a véleményére kíváncsi a kormány. Pedig könnyen rájöhetünk: igazából senkiére sem. "”
 • 10. s3307 2011. június 17. 10:34
  „Kedves Hollósi Úr,régen olvastam ilyen értékes cikket,csak félek,hogy a mai kormányunk az ilyen magvas véleményt nemigen tolerálja,még megérhetjük,hogy ilyen cikkekért felelősségre is vonják ismerve bosszú vágyaikat.”
 • 9. unknown 2011. június 17. 09:40
  „8. titánia

  Az a helyzet, hogy Szijjártó elsorolta az egyik csatornán (nem emlékszem, hogy Kálmán Olgának, vagy máshol) a történetet elejétől végéig: A hosszúnevű KEKKH hivatal munkatársai a kérdőív összeállítása közben és annak mintapéldányával voltak az ombudsmannál, aki rámondta az igent. Minden rajta volt zebracsíktól az utolsó pontig. Az úr csak akkor lett aktív, amikor a kérdőívek megjelenését követően néhányan megpendítették az ominózus kérdést. Csak az a baj Szijjártóval és a Fidesszel, hogy tapasztalatlanok a magyarázatok gyakorlatában aszerint, hogy azt bizony ismételgetni kell sokszor és sok helyen, mire az információ eljut a társadalom érintettjei többségéhez. Nehezen tanulják meg a leckét: nem elég egyszer megmondani a lényeget egy-két újságíró előtt arra gondolva, hogy akkor az torzítatlanul eljut mindenkihez.”
 • 8. titánia 2011. június 16. 22:40
  „Sajnos (már Magyarország szempontjából), hogy ez az igazság, de teljesen pontos, velős és a kormányzati szándék (port a szemekbe, propagandazászlókat fel!) mélyére világító, találó összefoglalás. Az pedig, ahogy Szíjjártó Peti az adatvédelmi ombudsman kifogásaira személyeskedőn, hatalmi gőgtől átitatva felelt: vérlázító.
  Ez van, ez a helyzet az EU soros elnökségét betöltő országban 2011 nyarán. Lehet csodálkozni...”
 • 7. mazsolaszolo 2011. június 16. 21:33
  „800 milliót nem dobnak ki csak úgy parasztvakításra.
  A többivel egyetértek, különösen, ha DM-on tegnap kifejett gondolataimra gondolok.”
 • 6. Stormangel19 2011. június 16. 19:43
  „Mi ezeknek az Adatvédelmi Törvény? Egy porszem a levesben. Mindegy mit kérdeztek, az úgysem úgy lesz, hanem majd ők kényük kedvük szerint intéznek mindent. Ez csak pénzpocsékolás volt, és baromság. Senki véleményére nem voltak kíváncsiak. Nem kell ezeknek sok, hogy eljárást indítsanak valaki ellen, megvan a maguk módszere minderre.”
 • 5. achilleus 2011. június 16. 17:10
  „Kedves Hollósi úr! Ez is lehetett volna a kérdőíven:

  Vannak akik szerint az államháztartást megrövidítő csalásokat börtön büntetéssel is lehessen szankcionálni. Vannak akik szerint az ilyen cselekmények esetében ilyen szankciókra nincs szükség. Melyikkel ért egyet:
  1) Lehessen-e börtönnel büntetni a táppénzcsalást, adócsalást, adóelkerülést,
  2) Az adócsalás nem olyan szintű cselekmény, amelyet nem kell szabadságvesztéssel szankcionálni
  3) Nem tudom eldönteni

  És most olvassa ezt:
  "A büntető törvénykönyv módosításáról szavaztak a minap a honatyák; azt kellett eldönteniük, kapjon-e börtönbüntetést, aki költségvetési vagy táppénzcsalást követ el. A kormánypártok és a Jobbik igennel voksolt, az LMP tartózkodott, az MSZP-sek a nem gombot nyomták meg."

  --- na ezért kell a legfölöslegesebbnek látszó kérdést is feltenni.”
 • 4. unknown 2011. június 16. 15:57
  „Kedves Hollósi Zsolt! Megígérem Önnek azt, hogy ha összeállít egy Önnek megfelelő, szociológiailag megalapozott kérdéssort a lehetséges válaszokkal kijárom a kormánynál, hogy azt is terjesszék ki vélemény nyilvánításra. Isten engem úgy segéljen!”
 • 3. nobody 2011. június 16. 15:43
  „zsolti vigyázz ezért tomlocbe is vethetnek hamarosan”
 • 2. tuskóhopkins 2011. június 16. 13:03
  „A szerző, akit a közelmúltig inkább kulturális témájú írásaiért tiszteltünk, megint jót írt. Jegyzete pontos, tisztánlátó, penge. Gratulálok.”
 • 1. Nórikám 2011. június 16. 10:56
  „Megkérdezzük mit akarsz, mi meg azt csinálunk amit akarunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házról házra

"A hitellehetőségek özönével házalók trükkjeire nem figyelmeztettek felkiáltójeles mondatok." Tovább olvasom