Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Köpönyeg

"Arra érdemes odafigyelni, hogyan szerepel a Jobbik a hódmezővásárhelyi választókerületben."
Szó szerint az utolsó pillanatig gyűjtötte az ajánlószelvényeket négy évvel ezelőtt a MIÉP–Jobbik–Harmadik Út embere, Fazekas Ferenc Makón. A választási bizottság mégsem talált elegendő érvényes cédulát a leadottak között. Most ugyanaz a jelölt csak Vona Gábor makói fórumán 900 cédulát kapott, és elsőként adta le az induláshoz bőven elégséges 1300 darabot.

Ez azért figyelemre méltó, mert ahogy az ajánlószelvény-gyűjtés a finisébe ér, akiket közelről érdekel a közélet – mert régi mazochista családból származnak –, már azt próbálják számolgatni, mi várható a leadott mennyiség alapján a választáson. Nagyon sokféle következtetés vonható le. De az például már látszik, nem az a legfontosabb kérdés, számít-e majd a végzett munka, az elért eredmény – például hogy már épül az az M43-as, amelyet évekig tüntetésekkel, forgalomszámláló akciókkal sürgetett az ellenzék –, hanem az, hogyan szerepelnek a radikálisok.

Ez foglalkoztatja az úgynevezett politikai műhelyeket is. Nem véletlen, hogy a Fidesz egyértelműen elhatárolódik a Jobbiktól, az MSZP szóvivője, Budai Bernadett pedig ezekre a gesztusokra reagálva azt mondja megint, hogy a Jobbik a Fidesz köpönyegéből bújt elő. Ez a köpönyeges szöveg azért nem szimpatikus, mert az derül ki belőle, hogy a kormánypárt és ellenzéke a Jobbik elutasításáért még most sem tud együtt cselekedni, beszélni. Pedig állítólag ez az országnak lenne fontos. Ehelyett azt feszegetni, hogy melyik politikai erő honnan jött, nem vezet jóra. Az MSZP például konkrétan a Nagy Imrééket kivégeztető, majd az egész értelmiséget megfigyeltető MSZMP köpönyegéből bújt elő.

Ebből a szempontból szerintem arra érdemes odafigyelni, hogyan szerepel a Jobbik a hódmezővásárhelyi választókerületben. Azt állítani végképp butaság lenne, hogy a radikálisok ottani szervezetének köze lenne a Fideszhez, hiszen nagyon határozottan áll szemben Lázár Jánossal. Hódmezővásárhely közélete azonban már évek óta olyan, amilyen várhatóan az országé lesz a következő esztendőkben. Valamennyi tábora maradt a szocialistáknak, liberálisoknak – mindig is volt –, de a jobboldal vezet. Az önkormányzat a Holokausztmúzeum és az Emlékpont fönntartásával, újabban a helyi ügynökök névsorának nyilvánosságra hozásával sokat tesz a múlt föltárásáért. Az érettségizők Kertész Imre és Márai Sándor könyveit kapják ajándékba. Amikor pedig a messzi Budapesten a tüntetők szétverik a köztévé székházát, a város polgármestere nyugalomra inti a helyi polgárokat, és a főváros rendjének helyreállítását követeli a hatóságoktól.

Kérdés, egy ilyen közösségben milyen eredményt ér el a Jobbik most, majd az önkormányzati választásokon – és hogy az eredmények ismeretében mit tesz a köpönyegével.

Olvasóink írták

 • 18. fazer 2010. március 20. 01:01
  „T. Bakos András!

  A csendőrséggel kapcsolatos értetlensége betudható egyszerű figyelmetlenségnek. Hiszen, ha figyelmesebben olvassa át a Jobbik programját - mert ugye átolvasta, másként egy demokrata nem alkot negatív képet egy politikai tömörülés programjáról, amit nem is ismer, csupán INDULATI alapon -, akkor az Önt érdeklő programpontot a 66. oldalon találja:

  "VI.1.3. A csendőrség felállítása
  Az elmúlt húsz év:
  A csendőrség kérdését politikai témává tették, igyekezve azt fasiszta szervezetként beállítani, elzárva ezzel az érdemi és szakmai vita lefolytatásának lehetőségét.

  A szebb jövő:
  - Az elharapódzó bűnözési hullám elleni harc hatékony eszközeként, történelmi hagyományainknak és más országok hasonló területen működő rendvédelmi szervezeteinek mintájára újból életre hívjuk a csendőrség intézményét.
  - Országos hatáskörrel, a rendőrség mellett működő rendvédelmi szervezetként fog működni, a belügyminiszter felügyelete alatt. Kimagasló eredményességét a csendőrök viszonylag kis szolgálati területe és az ebből adódó kitűnő terület- és személyismeretük fogja garantálni.
  - A csendőrség a rendvédelmi terület elit alakulatát fogja képezni, a felvételre jelentkező személyeknek szigorú szellemi és fizikai alkalmassági követelményeknek kell eleget tenniük, és kétéves, szakosított csendőri képzés után fognak a közterületeken munkába állni. Az átmenet időszakában az eddig politikai megtorlásra használt készenléti rendőri erőket vonjuk be a rendfenntartó munkába, valamint növeljük a rendőrőrsök számát.
  - A csendőrség létszámát az adott terület bűnügyi fertőzöttségének megfelelően kívánjuk meghatározni, és ruházatuk a történelmi hagyományainknak megfelelő módon eltér majd a rendőri állomány öltözékétől.
  - A csendőr működési területéről kizárólag az alaptörvényben meghatározott rendkívüli helyzetekben vezényelhető el."

  És hogy mindezt miből?
  A válaszlehetőségeket lásd pl. a "korrupció felszámolása", "vagyonelkobzások", vagy a "településfinanszírozás átalakítása" címszavaknál!
  http://jobbik.hu/rovatok/orszagos_hirek/letoltheto_a_jobbik_valasztasi_programja”
 • 17. unknown 2010. március 18. 16:04
  „15. klj_54 2010.03.18. 13:08
  Ahogyan nagyvonalúan szoktak reagálni: no comment.”
 • 16. siriusilant 2010. március 18. 15:20
  „Politikai osztály alatt most a Parlamentet bitorló gazembereket értem és igen, feltételezem, hogy kivétel nélkül mindegyikük bűnt követett el. Szépen, egymás után bíróság elé lehet és kell őket állítani, utána ki-ki a maga büntetését a megfelelő helyen, önellátó börtönökben letölti, a nemzet szolgálatában, melyet megkárosított.
  Szebb Jövőt!”
 • 15. klj_54 2010. március 18. 13:08
  „7. hozzászólás unknown 2010.03.16. 15:47
  Az egész beszéd, úgy ahogy van!
  Nem szabad egyes részeket kiragadni a szöveg összefüggéseiből -fideszes módon!- hanem azt teljes egészében kell vizsgálni.
  Részemről a legfőbb ügyésznél tettem panasz bejelentést az aminózus esetről.
  Kérésre elküldöm a fénymásolatát a válasznak!
  A szerint:
  Hazaárulás akkor valósul meg, ha Orbán a hazaárulásért kapott pénzt, megcímkézve (amiért kapta!)az MNB-hez kéri.
  Tehát büntető jogilag a szarházi nem bántható.
  Sajnos a jogalkotók (az a 386 nagyrészt megélhetési bűnöző a parlamentben) olyan törvényi szöveget alkottak, mely védi az ilyen hazaárulás büntetése alól.”
 • 14. bakosandras 2010. március 17. 23:05
  „Erről beszéltem épp. Mit ért ön az alatt, hogy politikai osztály? Feltételezi, hogy minden politikus, aki most hatalmon van, bűncselekményt követett el? Egyszerre lehet őket törvényszék elé állítani? Netán ugyanaz az ítélet jár nekik? Ez vagy ostobaság, vagy demagógia.”
 • 13. siriusilant 2010. március 17. 17:14
  „Kedves Bakos András!

  Az Ön politikai osztálya hamarosan megérdemelt büntetését fogja tölteni köztörvényes bűncselekmények és hazaárulás miatt. Az egész magyar társadalom szégyene és felelőssége pedig az, hogy ezek még itt ülnek a nyakunkon és Önök még ezeket mosdatják. A kifosztott magyar emberek indulata különben indokolt.

  Szebb Jövőt!”
 • 12. bakosandras 2010. március 17. 10:09
  „Szerintem attól profi, hogy pontosan felmérte a saját piacát, és azt is, hogy az a piac mire vevő leginkább. Példa erre a csendőrség visszaállításával kapcsolatos igéret. Azt, hogy ezt pontosan hogyan értik, nem részletezik. Létrejön a rendőrség mellett egy másik rendőrség, amelynek több joga lesz, mint a rendőrségnek? Az emberek, akik erre helyeselnek, csak arra gondolnak, hogy bezzeg a Horthy idejében jött a csendőr, és rendet tett. Ugyanazt a csendőrt várják vissza.”
 • 11. bakosandras 2010. március 17. 06:42
  „Én igyekszem általában kulturált hangon írni, szerintem nincs változás.
  A Jobbikról ugyanazt gondolom, amit eddig: a legprofibb marketinggel operáló társulat, amely az indulatra épít, és az egész politikai osztály szégyene és felelőssége, hogy be fog kerülni a parlamentbe.”
 • 10. abdul66 2010. március 16. 20:09
  „Bakos A. is kultúráltabb hangot ütött meg a Jobbikkal kapcsolatban, miután kiderült, hogy biztos bekerül az Országházba a párt.De ő is megy a levesbe szeteivel együtt előbb-utóbb.”
 • 9. Agyalapi 2010. március 16. 19:45
  „Mindenkit megnyugtatok: más a kopogtató cédula és más a szavazat a függöny mögött.”
 • 8. madártej 2010. március 16. 17:31
  „klj-a haza elárulói a ballibák között lapulnak ma is!”
 • 7. unknown 2010. március 16. 15:47
  „Tisztelt 4. hozzászóló, klj_54. Kérem, másolja ide nekünk azt a beszédrészt Orbán Viktortól, amire véleményét alapozza.
  5. flexsnake. Ha az a választás akkor melegében megtörtént volna, az MSZP - meglehet - felhatalmazást kapott volna és új kormányalakító felhatalmazást. De így a vesztükbe futottak, országunkat a csőd szélére vezették (Oszkó Péter pénzügyminisztert idéztem, nem a Fidesz véleményét!), ezért kellett igénybe venni az IMF és az EU Bank áthidaló hitelét, amit most majd négy év alatt kell visszafizetnünk. Nem búzaszemben mérve! Továbbá meglehet, nem derültek volna ki a BKV-s disznóságaik.”
 • 6. siriusilant 2010. március 16. 15:39
  „Az nagyon jó hír, hogy bizonyos körök elkezdtek aggódni. "Már nem is a hatalmat védik, hanem a zsákmányt." Vége lesz az országkifosztásnak, a hazaárulók a helyükre kerülnek.
  A köpönyeg (kaftán) pedig nem magyar viselet.

  Szebb Jövőt!”
 • 5. flexsnake 2010. március 16. 14:13
  „egy előrehozott választás eredménye az mszp újraválasztásával zárult volna. Nem kell annyira bedölni a szabad választás lehetőségének :)”
 • 4. klj_54 2010. március 16. 14:05
  „3. hozzászólás unknown 2010.03.16. 10:38
  Orbán nyolcadik éve azon sír, hogy neki járt volna 2002-ben a kormányfői poszt, majd a királyi palást.
  Ez a hazaáruló bitang akar és fog kormányozni?
  Mert a tusádfürdői beszéde után én csak hazaáruló senkiházinak vélem, és ez a kulturáltabb megfogalmazása a dolognak!”
 • 3. unknown 2010. március 16. 10:38
  „Bakos András írott anyagával semmi gondom. Az adott korlátozott terjedelemben nem is lehetett volna mélyebb elemzést készíteni. Ebben a terjedelemben tehát korrekt.
  Viszont ezen, általam kiemelt részhez fűzném hozzá a magam gondolatát: "Budai Bernadett pedig ezekre a gesztusokra reagálva azt mondja megint, hogy a Jobbik a Fidesz köpönyegéből bújt elő. Ez a köpönyeges szöveg azért nem szimpatikus, mert az derül ki belőle, hogy a kormánypárt és ellenzéke a Jobbik elutasításáért még most sem tud együtt cselekedni, beszélni." Az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével kirobbant ellenzéki jelenségekre adható mindannyiunk által elvárt válaszlépések megtételét maga az Alkotmány szövege korlátozta. Sólyom László köztársasági elnök úr sem tehetett mást, mint az ellenzéki pártok sem: az erkölcsre hivatkozva sürgette és támogatta volna az előrehozott választásokat. Az MSZP is jobban járt volna, ha akkor azonnal elfogadja az új választás kiírását. Mert önként és dalolva nem mondott le saját előnyös helyzetéről az MSZP-SZDSZ koalíció. Íme az eredmény, három év alatt beért ez az alkotmányos savanyú káposzta, s most ihatjuk a levét. Tehát a Fidesz sem tehetett mást, ki kellett várnia a következő választások időpontját. Az MSZP (a média hathatós támogatásával) azt sugallta, hogy Orbán Viktor ragaszkodik foggal-körömmel a hatalomhoz. Ennyiből is érthető, hogy a kormányon maradt hatalom felel a radikális jobboldal megerősödéséért. Alkotmányos úton nem lehetett más az eredmény.”
 • 2. flexsnake 2010. március 16. 10:28
  „,,azért gyűjtünk többet mert lehet hogy egy részét nem fogadják el" :D Kibővítve a mondatot: de ha nem lesz elég így se, majd hamisítunk.”
 • 1. kiokushyn 2010. március 16. 10:11
  „"mit tesz a köpönyegével.."-mit tenne, arra használja, amire egy köpönyeg való-forgatja-.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusi legendáink

"Jó így visszagondolni a márciusi ifjakra." Tovább olvasom