Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Köpönyeg.hu

JEGYZET - "A legtöbb politikus Deutsch Tamás köpönyegéből bújt elő, és bújik elő ezután is."

Szerintem nem meglepő, és nem is mulatságos, amin tegnap óta a fél magyar sajtó derül, vagyis Deutsch Tamás 17 évesen írott olvasói levele. A Fidesz alapítója, későbbi minisztere, Csongrád megye jelenlegi európai parlamenti képviselője és díszpolgára még a Kaffka Margit Gimnázium harmadikosaként, 1983-ban az Ifjúsági Magazinban azon sajnálkozott, hogy a fiatalokat hidegen hagyja a KISZ.

Ez a szervezet, a Kommunista Ifjúsági Szövetség – csak a fiatalabbak kedvéért írom – az akkori állampárt utánpótlás-nevelő egyesülete volt. „Hogy ide jutottunk, az tény, hogy miért, annak sok oka van. Elöljáróban azonban köteles vagyok megjegyezni: a fent említett kijelentés alól, mely szerint iskolánk diákságának nem első számú szívügye a KISZ, szerencsére van kivétel. Közéjük sorolom magamat is" – írta Deutsch Tamás. A későbbi politikus szerint az a baj a KISZ-szel, hogy munkájában „a tévesen értelmezett mozgalmiság dominál", és fontos lenne, hogy a szervezet „ténylegesen a fiatalok politikai-ideológiai nevelésére törekedjen", jó lenne az is, ha a tagok társadalmi munkát végeznének. A levelet a Szeged24 híroldal fedezte föl és idézi, epés megjegyzések közepette, tegnap délután már a legtöbb portál átvette.

Nem tudom, és nem is szeretném eldönteni, megérdemli-e Deutsch Tamás a szabad szájú, ellenfeleit gyaluló Twitter-bejegyzéseiért, hogy most kamaszkori énjével szembesítsék. Azt viszont – bár nem volt közöm a KISZ-hez – meg tudom ítélni, hogy ez a levél akkoriban egy nyugodt szívvel vállalható, őszinte szöveg lehetett. Akkor az derült ki belőle, hogy szerzője politizálni fog. Most pedig arra enged következtetni, egyáltalán nem lett volna meglepő, ha Tamás végül azon az oldalon szocializálódik tovább, ahol mostani ellenfelei. Ettől nem lett volna más ember, valószínűleg képességei is ugyanígy fejlődtek volna. Szinte csak annyi a különbség, hogy nagyon rosszulesett volna neki, amit Kósa Lajos mondott pár hete Szentesen, az ötvenhatos forradalom évfordulóján, hogy „bár 2010 óta a posztkádári korszak végleg lezárult, 1956 még mindig itt kísért, hiszen az MSZP továbbra is a magyar politikai élet szereplője".

Deutsch olvasói levele szerintem azt üzeni a „mának", hogy számunkra szimpatikus közéleti szereplőnek is lehetnek vállalhatatlan dolgai, és unszimpatikus is állhat olykor jó ügy mellett. Tessék figyelni, és ezt mindig észrevenni. Így persze nehéz dönteni, véleményt alkotni a közéletről, viszont nem válik feltétlen hívővé az ember, nem távolodik el a valóságtól. A valóság pedig az, hogy a legtöbb politikus Deutsch Tamás köpönyegéből bújt elő, és bújik elő ezután is.

Olvasóink írták

 • 11. csonakos 2012. november 29. 11:01
  „6. Mozimasiniszta 2012.11.27. 21:40
  Volt kötelező a fenéket! Nem volt az kötelező! Sőt, mindenkit föl se vettek! Ezt mesélik mostanság a fiataloknak de ez csak ámítás! Kérdezd azt a korosztályt aki benne élt és élvezte a programokat, vetélkedőket, kirándulásokat, építőtáborokat és még hosszan tudnám sorolni! Még a vallásos embereket sem zárták ki soraikból ha megtudták templomba jár! Építő közösség volt!”
 • 10. bakosandras 2012. november 29. 08:55
  „Ezt nem tudtam, Mester, de köszönöm szépen, és a biztatást is :)”
 • 9. mediashreck 2012. november 28. 16:29
  „A "köpönyeg"-röl ( ha megengeded Andris ) eszembe jut
  Szent Marton.

  Ugye, szent Marton (nov.11-e) magyar gyerek volt!
  Pannoniabol szarmazott, de a franciaorszagi Tours-ban csinalt karriert.
  Azota szent.
  Mert a "fele köpönyeg"-et egy koldusnak ajandekozta, mint romai legionista.
  Felmerülhet a kerdes:
  -Miert csak a "fele" köpönyeget ajandekozta?
  Miert nem az egeszet?

  Ehhez ismerni kell a romai jogot (Pax Romanum).
  A jog szerint, a legionista felszerelesenek a fele (50 %-a!) allami tulajdon!
  Csak a masik fele a legionista tulajdona.

  Ezert adta Marton csak a fele köpöneget, mert
  törvenytisztelö ember volt.

  Igy igaz.
  :)”
 • 8. mediashreck 2012. november 28. 16:11
  „A "köpönyegforditas"-hoz:

  En, olyan sokat forditottam mar, hogy nem is tudom melyik az igazi oldala!
  Voltam en es hü KISZ-tag, meg kommunista is!
  Utana nacionalista lettem, akartam a 64 Varmegyet is!

  Ma?

  Felvilagosodtam a Bakos Andras jegyzetetöl.
  Szinte, kitarult elöttem a vilag, uj szinekben!

  Az ilyenert, halas kell hogy legyen az ember.”
 • 7. mediashreck 2012. november 27. 21:44
  „Különben,
  Gogol müve " A köpönyeg" 1842-ben jelent meg.
  :)”
 • 6. Mozimasiniszta 2012. november 27. 21:40
  „A k k o r az k ö t e l e z ő v o l t ! az egypárti önkényuralmi rendszer miatt. De ! tojtunk mi a politikára, meg a kötelező felvonulásokra ! lényeg a buli volt, meg a KISZen keresztül kihúzott kirándulási lehetőségek, amiért
  néha alakoskodni is kellett ! Ja...és ne felejtsétek : nem volt más, és nem lehetett más alternatíva. Persze a buzgó mócsingok nem tartoztak a haveri körbe...”
 • 5. mediashreck 2012. november 27. 21:36
  „En, nem vetek semmit Deutsch Tamas szemere.
  Sem munkassagat, sem modorat.
  (Lehet, en is ilyen vagyok?)

  Tamas, szerintem a "kor gyermeke".
  Parasztgyerekböl EU-kepviselö.
  Ez egy allapot.
  Hogy ezt megetsük, szavakkal le sem tuom irni, ehelyett a zenere hivatkozok:

  Bad Company : "Shooting Star" c. szama.

  (Aki nem birja az angolt, mindegy, ö is meghallgathatja.
  A zene is gyönyörü,de a lenyeg a szöveg!)

  Üdv.
  mediashreck”
 • 4. csonakos 2012. november 27. 16:57
  „Nagyon jól írod! A nagyobb baj az démonizálják ezt a szervezetet, pedig egy egy hétvégi rendezvényre ami akkor volt, el kellene ma jutatni azokat akik nem hisznek az idősebb korosztálynak! Sajnos, ma nem ad programot jóformán senki a mai kor fiataljainak! A cserkészet joformán sehol és nem is hallani nagyon semmiről ami összefogná a mai kor fiataljait!”
 • 3. v.imre 2012. november 27. 16:48
  „2. csonakos

  A mai 43-45 évnél fiatalabbak nem is tudják, hogy mi célt töltött be akkoriban a KISZ a középiskolás korosztály életében. A tisztességre nevelés legfőbb szervezete volt. Nyilvánvaló, hogy abból a masszából került ki a politikus réteg utánpótlása. Az egyetemen, főiskolán már nem volt lényeges, ki maradt KISZ tag. Vagy ki lépett be ott a pártba. Volt olyan is például, hogy Fiatal Oktatók, Dolgozók KISZ Szervezete. Speciel én annak voltam az első megválasztott titkára a szegedi munkahelyemen. De ettől az ember fia még jellemes, tisztességes maradhatott. Nem egy bármelyik párthoz való tartozás a tisztességtelenség szinonimája.”
 • 2. csonakos 2012. november 27. 16:26
  „1. v.imre 2012.11.27. 10:06
  Még egy kis kiegészítés: onnan kerültek ki az országban jelenleg lévő politikusok nagy zömmel! jelenlegi párt szinüktől függetlenül! Egy oskolát jártak mindannyian!”
 • 1. v.imre 2012. november 27. 10:06
  „Nem a vita kedvéért, de picit kiegészítem András e mondatát: "...Ez a szervezet, a Kommunista Ifjúsági Szövetség - csak a fiatalabbak kedvéért írom - az akkori állampárt utánpótlás-nevelő egyesülete volt. ..." Szóval. Természetes volt akkoriban, hogy e szervezet szinte kötelező formalitással soraiban regisztrálta a fiatalok városokban kb.: 90%-t, a falvakban úgy a 60%-t. Ez a szervezet a társadalmi munkamegosztás keretében foglalkozott a fiatalok szabadidős tevékenysége megszervezésével, mint bulik, programok, mozgalmi események, továbbá az ideológiai nevelés területeivel. Senki nem mondhatja még visszamenőlegesen sem, hogy ez a szervezett tevékenység korbáccsal, erőszakkal történt. Jó szívvel tettük, az általunk akkor ismert jó, társaságot összetartó szellemiséggel. Ma mi tartja össze a fiatalokat? Ki szervez számukra szabadidős programokat? Ki szervezi az ő munkájukat? Tamáshoz hasonlóan akkoriban magam is gyártottam a jobbító szándékú leveleket. Néha több, mint 10 sűrűn gépelt oldalon. Többeknek. Föl, középre, az "ebédszünet" Máriának, aki a naponta délben sugárzott munkás félórákban beszélgetett a munkahelyek melósaival, törődött problémáikkal. Szóval akkoriban zajlott az élet, a konszolidált Kádár-korban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középpontban a végeken

"Újabb pályázati pénzforrások kellenek a további szegedi orvosi legekhez." Tovább olvasom