Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Kormányfő kerestetik

"Finom kis hétigenes népszavazási kérdéscsomagot állított össze a Fidesz, aminek olvastán sokat próbált alkotmányjogászok szájában futott össze a nyál az irigységtől."
Finom kis hétigenes népszavazási kérdéscsomagot állított össze a Fidesz, aminek olvastán sokat próbált alkotmányjogászok szájában futott össze a nyál az irigységtől. Mert bár a hét kérdésből hat egyértelműen költségvetési kereteket feszeget, melyek referendumra bocsátását az alkotmány tiltja, ennek ellenére sikerült olyan jogi zsenialitással megfogalmazni azokat, hogy egy részük át is mehet az alkotmányossági próbán.

És akkor eljön a mi időnk. Tudván tudhatjuk ugyan, hogy az „igen" szavazatok alaposan felülírják majd a kormányprogramot, amit mellesleg az unió elfogadott. De akárhogyan is nézem, magam is igennel szavaznék legalább az egyik orbáni kérdésre, egy döntés ellen, amivel a kormány éppen most készül több százezer leendő forintot kivenni a zsebemből. Mellesleg, ahogyan a kérdéseket végignézem, nagy valószínűséggel mindegyikre „igen" lesz a válasz.

Az azonban, hogy esetleg én dönthetnék a saját zsebemet érintő kérdésről, nem tesz maradéktalanul boldoggá. Igaz, az a pénz a zsebembe kerül majd, csakhogy az euróárfolyam valószínűleg jóval háromszáz forint fölött állna meg. Jó tanácsként természetesen azonnal adhatom mindenkinek, hogy megtakarított forintjait a referendum kiírásakor rögtön váltsa át euróra. A magam – és nyilván még sokak – baja csak az, hogy nincs igazán mit átváltanom. Így a várható háromszáz fölötti üzemanyagárak és a sokkal magasabb gázszámlák azért lohasztják lelkesedésemet, csakúgy, mint a másik következmény: a kétszámjegyű infláció.

Az, hogy az unió nyolcezermilliárdos fejlesztési támogatásának búcsút inthetünk a költségvetési hiánykeret ismételt, jelentős túllépése és a konvergenciaprogram felrúgása után, ebben a számításban nem is szerepel. Igaz, mivel tőlem az átlagnál sokkal többet készül elvenni ez a kormány, még lehet, hogy így is jól járhatok. Egyelőre.

A gondom inkább az, hogy mindezek után ki lesz vajh a miniszterelnök. A fideszes javaslatban ugyanis szerepel még egy ínyencség. Egy olyan törvénymódosítási gyöngyszem, miszerint a leendő kormányfőknek teljes vagyonukkal kell majd felelniük a költségvetési hiány elszaladásáért, ami pedig ebben a referendumban borítékolva van. Nos Gyurcsány ahhoz szegény ember, hogy egy ilyen népszavazás néhány százmilliárdos árát állja. Vagyis mennie kell. De úgy hírlik, Orbán valamicskével nála is szegényebb. Ő tehát nem jöhet számításba. Bill Gates pedig nem magyar állampolgár, így miniszterelnökké választását aligha teszi lehetővé az alkotmány.

Az pedig kérdés, hogy a „kormányfő kerestetik" szövegű hirdetésekre ilyen feltételekkel akadna-e jelentkező.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrvizsga

"Jogszerű volt-e az október 23-i rendőrroham minden mozzanata? Jogosan háborodnak-e fel sokan a… Tovább olvasom