Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Körzeti karma

JEGYZET - "Ebben a karmaszerű rendszerben a piaci magatartás egyáltalán nem érvényesül."
Valamiféle furcsa anakronizmusként ragadt itt köztünk az átkosból a körzeti orvosi rendszer – aminek manapság már szinte semmi értelmét nem látja az ember.

Szerencsére ugyanis a tb-fizetők számára „ingyenes" alapellátásban jelenleg szabadon választhatjuk meg, ki legyen a saját vagy a gyermekháziorvos, ki vizsgálja és kezelje a fogainkat. A betegek biztonságérzetének garantálása mellett ezért kissé a paternalista – vagy éppen diktatórikus – államfelfogás dohos szaga lengi körül ezt a minden forradalmi változást túlélő körzetes rendszert. Ami arról szól: ha beteg vagy, ott kötelesek téged ellátni, ahová területileg tartozol.

Más kérdés, hogy nem mindenkinek van otthon internet-hozzáférése, anélkül pedig csak szájhagyomány útján, netán hosszas telefonálgatással tudhatja meg az ember, voltaképp melyik körzetbe is tartozik, hová is kell mennie, és ki is fogja ellátni. Arról nem beszélve, hogy nekem például tizenöt percet kellene sétálnom oda, ahová körzetileg tartoznék, míg a választott háziorvosom öt percre rendel. Hozzáteszem, arról is hosszasan keresgélhet az ember a neten, hogy mondjuk mi tartozik a fogászati alapellátás körébe – azaz mi van ingyen, és miért kell fizetni. Ebben a vonatkozásban is kellemetlen meglepetések érhetik a pácienst, nem csak abban, hogy például többször át kell szállnia, mire odaér a neki kijelölt orvoshoz.

Aki mellesleg nem is biztos, hogy szimpatikus. Ebben a karmaszerű rendszerben ugyanis a piaci magatartás egyáltalán nem érvényesül – ezért a doktor gyakran ennek megfelelően is viselkedik a beteggel. Noha a területileg hozzá tartozó betegek után is ugyanazt a pénzt fizeti neki az egészségbiztosító, mint ha választották volna. Sőt inkább meg kellene becsülnie, hogy a páciens nem választott másik háziorvost helyette. Amit viszont szerencsére bármikor megtehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy jutottunk idáig?

"Rosszul cselekszik, aki az Európai Unió ellen hangolja az embereket." Tovább olvasom