Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Köszönik szépen

JEGYZET - "A szocialista Buzás Péter és a fideszes Kakas Béla ugyanazzal indokolta az emelést az önkormányzat költségvetésének elkészítésekor."

Makón is, Sándorfalván is növelte a helyiek adóterheit az önkormányzat, mégis van egy lényeges különbség a két város között. A makói polgármester szocialista. Őt a fideszes országgyűlési képviselő dorgálta meg a döntésért. Sándorfalva vezetője azonban fideszes, őt az emberek vonták kérdőre. „Akkor is itt lennének, és aláírásokat gyűjtenének, ha a bölcsődét vagy az óvodát zártuk volna be" – próbálta érzékeltetni a testület kényszerhelyzetét egy képviselő a lakossági fórumon. A felháborodott sándorfalviak mégis elfogadhatatlannak tartották, hogy amit adózott jövedelmükből építettek, az után mostantól havi ezer forintot kell fizetniük. Sarcok vannak, csodák nincsenek: a szocialista Buzás Péter és a fideszes Kakas Béla ugyanazzal indokolta az emelést az önkormányzat költségvetésének elkészítésekor. Igaz, hogy Makó 250 milliós éves adósságterhéből 125 milliót átvállalt a kormány, az is igaz, hogy az általános iskolák átvételével és a járási hivatal fölállításával elvitt egy sor feladatot. A végrehajtásukhoz szükséges pénzen fölül azonban még 461 millió forintot elvont az önkormányzattól. Mivel már nem lehet forráshiányos költségvetést készíteni, Makón 75 embert el kell bocsátania az önkormányzatnak. Sándorfalva képviselő-testületének sem volt még a mostaninál nehezebb feladata, az elvonások miatt 96 milliós hiányt kell valahogyan pótolni. Az építményadó tűnt jó megoldásnak. Az ebből befolyó pénzt legalább saját magára, fejlődésére költheti a város – érvelt Kakas Béla, de ez már ismerős, ugyanezt szokta mondani makói kollégája.

„Eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése". Ezek Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi szavai. Most pedig a megmentést láthatjuk, a saját szemünkkel. Ami zajlik, abban kétségtelenül van valami unortodox. A rendszerváltás óta minden kormány tehetséges volt abban, hogyan delegáljon feladatokat az önkormányzatokhoz úgy, hogy pénzt ne adjon rá eleget. Ez a mostani kormány inkább feladatokat vett el, és jóval több pénzt, mint amennyi a végrehajtásukhoz szükséges. Ennyi a különbség.

Olvasóink írták

 • 8. barátfüle 2013. február 18. 11:18
  „T. Bakosandrás!
  "Nem tisztem megvédeni a polgármestert,.." Sajnos a látszat az, hogy gyakran kiállsz Buzás mellett. Ha a saját véleményed fogalmaznád meg, akkor azt jobban tudnám tisztelni.
  "nem az önkormányzaton múlt, hogy mikor kezdődött el a munka, hanem az unión." Nem az union múlott, hogy 7, majd 3 évvel a kezdés előtt kampányban az "elkezdődött a csatornázás" sikersztorit használta fel. A hozzáfűzött további magyarázat nem tartozik ide.
  Sántít a létszám magyarázat is. A hír meg a te cikked is önkormányzati dolgozókról beszélt, ami lássuk be, nem ENNI-s és nem múzeumi dolgozó.
  Én meggyőzhető vagyok valós baloldali érvekkel. De nem tudom elfogadni a Buzás-féle sikertörténeteket akkor, amikor a város 20 éves irányítása alatt 20 ezer főre zsugorodott, amikor az értelmiség elköltözött, amikor a város gazdasága haldoklik, amikor utolsók vagyunk a városok fejlettségi listáján, amikor a város eladósodott, mellyel szemben milliárdos vagyont gyűjtött, nyilván az alvásidejét is felhasználva, kemény munkával. Védd a saját meggyőződésedet, de ne Buzást!”
 • 7. csonakos 2013. február 17. 14:37
  „6-os! Nem csak engedte, de a saját önkormányzatait utasította is minél több deviza hitel fölvételére! Nézd csak meg a Fideszes önkormányzatok most mennyi pénzt kaptak az adófizetők forintjaiból! Nézd meg azt is kik jártak valójában jól a deviza hitelesek megsegítésével! Ugye tudod, hogy a gazdagok lettek még gazdagabbak! Majd figyeld csak meg a forint alakulását a közeljövőben és akkor gondolj vissza arra az idiótára aki ezt előre látta!
  Andrásnak abban van igaza, hogy ez messzebbre nyúlik vissza csak akkor még nem egy réteg kapott! Abban meg különösen igazat adok neki ez egy őszintétlen társaság!”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. február 17. 11:14
  „1#-es ! általában megtartom a véleményem, a beírogatók szellemi képességéről. De ! ha olyan nyilvánvaló hazugságot olvasok, mint nálad : ti. hogy Orbán engedte a devizahitelesek eladósodását, a sárgaföldig...majd
  a megmentőjük-ként tetszeleg.....nos ezt csak egy totál idióta írhatja le, vagy másolta a hazaáruló szektor
  valamely brossúrájából !
  bakosandrás ! örömmel olvastam hogy a 2-5# bejegyzésben a (jegyzettel összhangban) újból a középútra helyezkedett, bár arról kétségeim vannak, hogy vízenjáró néptársunk megértette-e .”
 • 5. bakosandras 2013. február 16. 14:30
  „A 62 úgy jön ki, hogy az ENI-től és a frissen megkapott - utána lehet nézni, mennyi pénzzel megkapott - múzeumtól is küldtek el. Nem tisztem megvédeni a polgármestert, tényleg a csatornával kampányolt. De azt te is tudod, nem az önkormányzaton múlt, hogy mikor kezdődött el a munka, hanem az unión. Az sem az önkormányzaton múlik, hogy a Közgép fél évig néhány brigáddal dolgozott csak, mert máshol volt dolga, most pedig hozzáfogott, úgy, hogy a megtervezetthez képest jórészt egyszerre fogott hozzá mindenütt. A 170 milliós fürdőtámogatásról volt szó a testületi ülésen, arról is, mi célból épült a fürdő. Megítélés kérdése, szüksége volt-e rá a városnak, és tényleg lesz-e belőle turizmusipar, ahogyan lett pl. Mórahalmon.
  Amit a két pm. elmondott a pénzről, adósságkezelésről és elvonásról, az valószínűleg úgy van, a számokba bele lehet nézni.
  Az is megítélés kérdése, hogy amit írtam, abban igazam van-e. Ez egy jegyzet, ilyeneket szokott írni Bayer Zsolt kollégám is, csak neki más a habitusa. Ez a magyar újságírás régi hagyományos véleményműfaja, egyet lehet vele érteni, és lehet vitatni. Egyvalami szokott szomorítani, amikor azt mondják, nem vagyok pártatlan, és hogy beállok a "propaganda csinálásba". Barátfüle barátom: én nem voltam soha, és nem is vagyok politikus. Ugyanannyi a munkabérem, ha jegyzetet írok, mint ha mínuszos hírt, úgyhogy kérlek, ami föntebb olvasol, vedd őszinte meggyőződésnek.”
 • 4. csonakos 2013. február 16. 14:20
  „Kedves bakosandras! Így még jobb a kép ezzel a kiegészítéssel! Sajnos, őszinteséggel nem találkozhatunk mert ez nem része a mai politika kultúrának. Ezt minden megnyilvánulásba bele kell számítani.”
 • 3. barátfüle 2013. február 16. 13:48
  „András!
  A minimális őszinteségben igazad van. De az őszinteség fejében elvárnának őszinteséget. Ezzel szemben a hazugságok, csúsztatások tömkelegével szemben nem marad más mód, mint hasonlóan kihasználni a lehetőségeket. És eljutottunk a tyúk-tojás problémához. Nem lehet megmondani, hogy ki csúsztatott először, ki használta ki az előnyfabrikálás adta lehetőségeket. Tény, hogy a politikában már nem lehet megbízni, a politikusok rendre hazugságokkal kovácsolnak maguknak előnyt a sorok között olvasni nem tudó embereknél.
  A cikkben érintett Buzás úr 2006-ban azzal kampányolt, hogy Makón elkezdődött a csatornázás. 2010-ben ugyanezt adta elő, pedig egy kapavágást sem végeztek addig. A költségvetéssel kapcsolatban is tetten érhető a hazugság. Az önkormányzat 120 emberéből 28-at átvett a járás, 48 fő után megkapta Makó a finanszírozást. Akkor hogy jön ki a 62 fő? Úgyszintén nem kerül szóba a 170 milliós fürdő támogatás, amikor adót emelünk azon a címen, hogy a kormány így, meg a kormány úgy. A törlesztőrészletről meg ne is beszéljünk.
  Nem kell beállnod ebbe a nyílt propaganda csinálásba. Újságíróként a pártatlan tájékoztatás a feladat.
  A lakosság tudja, hogy a bérleti díj emelés által befizetett díjtöbbletet 2-3 fával a fürdő előtt ki lehetne kompenzálni. Azt is tudjuk, hogy a szökőkutakból is elég lett volna kevesebb és akkor most nem merül fel az üzemelési költségtől való szabadulás gondolata. Igaza van az egyik fórumozónak, amikor a főállású alpolgármester költségét feszegeti. Az állás létrehozásakor azzal érveltek, hogy a polgármester egyben képviselő is és megszaporodtak a fejlesztések. Ma a pm nem képviselő és nem fejlesztünk.
  Kérlek, nézz utána a tényleges létszámnak, akit le kellett építeni! Kiderül, hogy ez csak töredéke a bejelentettnek! És végül. Ha kiderül, hogy ennyi emberrel is el lehet végezni a munkát, akkor kinek is van igaza?”
 • 2. bakosandras 2013. február 16. 12:25
  „Igen, csónakos, annyiban árnyalnám a képet, hogy - ahogy írtam - az előző kormányok is tehetségesek voltak az önkormányzatok megszorításában, és mivel az előzőek közül volt három baloldali és két jobboldali, a felelősség sem egyformán oszlik. Orbán Viktornak ott van igaza, hogy az "elmúltnyolcévben" tényleg nehéz volt. Aki nem akarta elszalasztani az uniós pályázatokat, az kötvényt bocsátott ki, hogy legyen elég pénze saját erőre. Ezt lehetett jól és rosszul is csinálni - a megyében találtunk példát mindkettőre. Ott nincs igaza - nagy tisztelettel, szerintem -, amikor azt mondja, hogy na, ők majd most ezt szépen megoldják, és kész. Segítenek, de nem oldják meg, mert, mint látszik, onnan vesznek el többet, ahová a nagy nyilvánosság előtt segédkezet nyújtanak. Egyenes megoldás az lenne, ha megmondanák: fiúk, most pedig részt vesztek ebben az adósságkezelésben, de mivel válság van, meg is szorítunk titeket. Egyszer majd eljut - talán - idáig a politikai kultúra fejlődése, hogy egy ilyen minimális őszinteséget mindenki megengedhet magának.”
 • 1. csonakos 2013. február 16. 11:54
  „Jó jegyzet! Rámutat a kormány (Orbán) álságára. Így működik ez több helyen és több variációban is! Ellehetetlenítjük majd megjelenünk megmentőként! Ezt csinálja most a kormány! Így teszik ezt a devizahitelesekkel is! Gyengítik a forintot majd megjelennek segítőként! Ezt már egyre kevesebben veszik be! sajnos az emberek többsége ezt az információk hiányában nem látja még át! Az új kivetett adók meg nem a kormánytól az önkormányzatoktól jönnek a látszat szerint. A valóság, Orbán kényszeríti az önkormányzatokat újabb megszorításokra ha fönn akarnak maradni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemét

"Tőlünk nyugatabbra az ilyen adókat húsz év alatt fokozatosan terhelték rá a lakosságra." Tovább olvasom