Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kosztolányi már megmondta

JEGYZET - "Állítólag a szabályok értünk vannak, bennünket védenek."
„Beírtak engem mindenféle Könyvbe 
és minden módon számon tartanak.
Porzó-szagú, sötét hivatalokban 
énrólam is szól egy agg-szürke lap.
Ó, fogcsikorgatás. Ó, megalázás,
hogy rab vagyok és nem vagyok szabad. 
Nem az enyém már a kezem, a lábam, 
és a fejem, az is csak egy adat"


– írta kedvenc költőm, Kosztolányi Dezső. Rögtön az ő ma is aktuális gondolatai jutnak eszembe, amikor a magyar bürokráciával küzdő őstermelők legújabb kötelességéről olvasom kollégám cikkét.

Az őstermelőknek a betétlapjukon fel kell tüntetniük, mit termelnek, és mennyit. Az előbbi könnyen teljesíthető, az utóbbihoz már kell némi jóstehetség. Sovány vigasz, hogy tíz százalékot tévedhetnek. Olyan ez, mintha az újságírótól azt kérné a főnöke, írja össze, a következő egy hónapban hány sort szándékozik írni. Millió dolog közbejöhet, például lemond egy interjút az alanya, vagy egy kis utánajárással kiderül, hogy a téma mégsem ér akkora terjedelmet, mint ahogy a szerző gondolta.

De nem csak az őstermelők életét nehezíti a sok-sok adminisztráció. Az utóbbi napokban írtuk, hogy a földműveseknek május 1-jéig kell regisztráltatniuk magukat, a külföldön dolgozó magyaroknak pedig forintra átszámolva fel kell tüntetniük a 2013-as adóbevallásban, hogy mennyit kerestek kint, amennyiben valamennyi időt Magyarországon is dolgoztak tavaly, vagy segélyt vettek fel, esetleg közmunkán voltak. És akkor még nem is beszéltünk a pedagógusokról, akiknek közel százoldalas portfóliót kell írniuk. Ez a feltétele annak, hogy a már legalább 14 éve pályán lévő, szakvizsgás tanárok magasabb fizetési kategóriába léphessenek.

Állítólag a szabályok értünk vannak, bennünket védenek. Azt kommunikálják, a fogyasztó érdeke, hogy ismerje a krumpli meg az uborka útját a termőföldtől a konyhaasztalig. Nekem – lehet, hogy nem vagyok eléggé tudatos vásárló – eszembe nem jutna a Mars téri piacon iratokat kérni az árustól. Ránézek a kezére, az arcára, váltok vele néhány szót, és már nagyjából tudom, mennyi az esély arra, hogy ő termelte azt, ami a kosaramba kerül. Ehhez nem kell őstermelői betétlap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fel is csút

˝Ceausescu szülőfalujában a 80-as években is szép, hipermodern stadion épült.˝ Tovább olvasom