Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kötéltánc

"Tessék elképzelni a szituációt: Bokor Roland, aki ismeri Szegedet és a színházát, mint a tenyerét, vesz egy mély lélegzetet, és beszélni kezd Székhelyihez."
Így a szegedi színidirektor-választás finisében kél az emberben számtalan szebbnél szebb gondolat. Például hogy milyen jó nekünk, amiért ezúttal, itt és most nem látszik, hogy beleszállna a politika a jelöltek versengésébe. Ez elsősorban azért van jól így, ahogy van, mert más se hiányozna szerencsétlen jelölteknek, akiknek amúgy is kevés nyugvást hagy a verseny izgalma mellett a rájuk leselkedő felelősség. Mert mindenki tudja – ehhez legalább annyian értenek, mint a focihoz –, hogy nehéz ma a direktorok élete, mellesleg soha a jó életben nem volt könnyű. De most, hogy jön hozzánk José Cura is, magát kínálja a példa, a jelenlegi direktor, Székhelyi Józsefé.

Tessék elképzelni a szituációt: Bokor Roland, aki ismeri Szegedet és a színházát, mint a tenyerét, vesz egy mély lélegzetet, és beszélni kezd Székhelyihez. „Te Jocó, az a helyzet, hogy óriási lehetőséget látok. Beszélgettem José Curával, aki eljönne hozzátok egy főszerepre – ha a darab összes többi szerepét szegediek énekelnék. Azt mondja, így tudna ő segíteni egy közép-európai vidéki város jobb sorsra érdemes operatársulatán. Mert így rátok irányulna a világ figyelme. Mit szólsz?" A direktor talán hosszú percekig szóhoz sem jutott, fejében cikáztak a gondolatok, a lehetőségről, a nagy dobásról – meg az áráról.

Meg vagyok győződve róla, ha nem „gyütt-mönt" lenne a mostani direktor, el nem merte volna vállalni, hogy 25 millát kifizet – még Curáért sem. Székhelyi elvállalta, elválik, igaza volt-e, de maga a kurázsi imponál nekem. Mert tudhatta előre, ami be is következett, sokan sokallják majd azt a 25-öt. Meg minden más bajuk is lesz. Úgy viselkedik majd mindenki, ahogyan ez egy közép-európai vidéki kisvárosban illik. Szájbiggyesztés, komor jóslat, keménykedő kritika – jegyek elkapkodása. (Sznobériából? Az mindegy.)

A legszebb az egészben, hogy kiszámíthatatlanul viselkednek. A 21. század direktorzsenije se bírna itt megfelelni, ezt tudnia kell minden jelöltnek, de legfőként annak, akit végül kiválasztanak.

Olvasóink írták

  • 2. Nagy Imre Erik 2008. február 06. 20:36
    „Végre-Valaki- a lényeget is képes "sejtetni".......okos írás, érthető beszéd........
    Tisztelettel GRATULÁLOK Erzsike !!
    Nagy Imre Erik”
  • 1. mugri 2008. február 06. 15:47
    „Szal akkó ez a ruskó szögedi nép nem érdemli mög még eztet a lúzer népszínház-félit se, he-he”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami anyaöl

"...minden döntés mögött ott húzódik a politika. Ma is így van ez világszerte, és mennyivel inkább… Tovább olvasom