Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Követhetetlen árak

"Sokan az akciós katalógusok kínálatához igazítják bevásárlásaikat."
Nem túlzás, hetente biztosan emelkedik egy vagy két termék ára – jegyezte meg az egyik boltos ismerősöm. Hosszú évtizedek óta van a szakmában, azokra az időkre is pontosan emlékszik, amikor a január elseje egyet jelentett az áremeléssel. Az azt megelőző nappalok és éjszakák másról sem szóltak, mint az átárazásról. Manapság már csak reggelente le kell tölteni a számítógépről a terméklistát, és rögtön kiderül: a kenyérérét, a lisztért vagy éppen az étolajért fizet majd többet aznap a kedves vevő. A boltos követni tudja a változást. A vevő már nem képes erre.

Egy felmérés szerint most több mint 2000 forinttal többet hagyhatunk a pénztárnál, ha tejet, zöldséget vagy gyümölcsöt, kenyeret, húst vásárolunk, mint két hónappal ezelőtt. Sokan az akciós katalógusok kínálatához igazítják bevásárlásaikat. Ehhez azonban mindig figyelni kell, hogy mi, hol olcsóbb. Ha csak az ár számít, akkor a vevő nem azt teszi a kosárba, amit enni, inni szeretne, vagy amivel mosni akarja a ruhát, hanem amit az áruházak kedvezőbben kínálnak. Így a fogyasztói társadalom legfőbb pillérévé, befolyásolható fogyasztóvá válnak. Az üzletek a saját, nem a vásárlók érdekei szerint állítják össze akcióikat.

Néhány évvel ezelőtt kollégám tudósított az egyik hipermarket nyitásáról Vásárhelyen. A kíváncsiság és a kedvezmények miatt özönlöttek a vásárlók az üzletbe. Jó néhány terméket kínáltak olcsóbban, például a trambulint. Vitték, mint a cukrot, pedig biztosan nem a trambulin beszerzése volt a fő cél. Hogy akkor miért tették a kosarukba? Erre nem tudtak igazán válaszolni.

Vajon mi kellene ahhoz, hogy az emberek tudatos vásárlókká váljanak, és ellen tudjanak állni az áruházak praktikáinak? Elég lenne valamivel több fizetést hazavinni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézfémevő növények

"Ehhez képest szinte eltörpül a borsodiak bánata, az özönvíz, majd az azt követő magyar átok." Tovább olvasom