Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Közelítő tél

"Három családból kettő támogatást kér az államtól gázra vagy távhőre. Ezen nem is nagyon kell csodálkozni, hiszen egy évvel ezelőtt a maflaság szinonimájának számított, ha a családfő nem kérte az állami segítséget."
Három családból kettő támogatást kér az államtól gázra vagy távhőre. Ezen nem is nagyon kell csodálkozni, hiszen egy évvel ezelőtt a maflaság szinonimájának számított, ha a családfő nem kérte az állami segítséget. Vagy olyan magas volt papíron a jövedelme, hogy eleve esélye sem volt a kompenzációra, vagy nem volt kisnyugdíjas, fatüzeléses nagynéni, illetve fővárosban tanuló, jövedelem nélküli unokaöcs, akit be lehetett volna jelenteni, hogy növekedjen a háztartás lélekszáma. Kisebb nagyobb családi viták is adódtak, hogy a láthatóan jobb körülmények között élő szomszédok élelmesebbek, ők támogatott gázzal fűtenek, a „hülyebecsületesek" meg teljes árúval.

Bevallom, nem gondoltam volna magunkról, hogy ilyen korrekt népek vagyunk itt Csongrád megyében, hogy több mint hatszáz megvizsgált támogatott között nem találtak szándékos jövedelemeltitkolót az APEH szakemberei. Hibát, félreértést, rossz űrlapkitöltést igen, csalót egyet sem. Papíron.

A támogatást igénylők bátorságát növeli, az ellenőrzők lehetőségét csökkenti az, hogy klasszikus adórevízióra ebben az ügyben egyelőre nem kell számítani, nem az adóhivatal intézkedik, nem az APEH szankcionál. Ha hiányosságot talál az egyszerűsített adategyeztetés során, jelzi az Államkincstárnak, amely majd intézkedik. Persze a jogosulatlanul igénybe vett támogatást jegybanki alapkamattal kell visszafizetni, de ez még nem adócsalás.

A tanulóidő még javában tart, a hivatalok és az ügyfelek is értelmeznek. Az elmúlt, példátlanul enyhe téllel pedig mindenkinek óriási szerencséje volt, nagyon sok támogatásra jogosult abszolút értékben is kevesebb gázszámlát fizetett, mint egy szezonnal korábban. Az előttünk álló tél bizonyára többe kerül majd, kurtítottak is a támogatásokon, és valószínűleg hidegebb is lesz majd a tavalyinál.

Apám évtizedekig úgy kezdte a napot a fűtésszezonban, hogy leolvasta a gázórát, és beírta egy füzetbe. Ki se kellett néznie az ablakon, meg se kellett hallgatnia a rádióban az időjárás-jelentést, a gázóra pörgéséből is tudta, milyen hideg volt az éjjel, mennyire kell felöltöznünk. Nálam ez heti egyszeri papírmunka, de visszamenőleg így is jó hőmérő.

És lassan a támogatást kérők is nekigyürkőzhetnek a papírmunkának, az űrlapok és a szabályok nem lettek egyszerűbbek.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 09. 17:35
    „Na ettől az alamizsnától még megfagyunk, ha a régi telek visszajönnek!

    A hideglelés sokakat már így is ráz a szükséges iratok kitöltésétől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazság és igazságosság

"Végre vége. Megszületett a jogerős ítélet, Muki a fiatalkorúakra kiróható maximális büntetést… Tovább olvasom