Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Középiskolás fokon

JEGYZET - "Ezek a fiatalok egyelőre szabadságharcosok."
Hiába szavazott a makói szakközépiskola diákönkormányzata a névváltoztatás ellen, a megyei közgyűlés úgy döntött, az Erdei Ferenc tagintézményből márpedig Návay Lajos tagintézmény lesz. Ez a két évvel ezelőtti iskolapélda szerintem szépen megmutatta, miért érdemes tanítani a demokráciát.

Azoknak a diákoknak megfizethetetlen élmény volt tapasztalni, hol húzódik egy választott testület hatáskörének határa, miben különbözik az érdekérvényesítés a protokollmelótól. A felsőoktatási reform kezdetén, első órában tüntető szegedi középiskolások is láthatták: igen, el lehet mondani, mit gondolunk, de okvetlenül muszáj anyától, apától igazolást kérni, bármire hivatkozva, hogy ne írják be az igazolatlan órát. A Középiskolai Hálózat megalakulásának hírére most biztosan sokan fölteszik a kérdést: komolyan kell-e venni, amit egy tizenhét éves lány/fiú mond arról, milyen egyetemet szeretne? Lehetnek-e méltányolandó érvei egy közpénzből fenntartott intézményrendszer átalakításával kapcsolatban annak, akire otthon még néha rá kell szólni, hogy húzzon bele angolból, vagy mossa meg a cipőjét, és ne hurcolásszon a táskájában többnapos, összelapított szendvicset?

De vajon őhozzá képest mennyiben tekinthető felnőttnek az az ember, aki büszke arra, hogy nem jár szavazni, nem tudja a köztársasági elnök és a helyi polgármester nevét, és fogalma sincs arról, miben különbözik a kormány az önkormányzattól?

Őket tényleg felnőtt embernek tekinti a kormány?

A felsőoktatási reform körüli vita azért izgalmas, mert új hangokkal, új beszédmódokkal gazdagította a politikai kultúrát. A művészeti és egyetemi autonómiáról rendezett decemberi szegedi villámszimpózium után például azt mondta az egyik oktató, komolyan veendő, szigorú iróniával, hogy „a kormány elmagányosodott, és ezt a magányát szerettük volna orvosolni", „annak a módszertanát szerettük volna megvitatni, hogyan lehetne a kormányt rávenni arra, hogy elfogadja a segítségünket. Mert értünk hozzá". A középiskolai hálózatot is a reform és az oktatási államtitkárság érdekegyeztető mentalitása szülte. Fölösleges megsértődni a felbukkanásán, hivatásos politikusokat keresni a háttérben. Ezek a fiatalok egyelőre szabadságharcosok, fejlett igazságérzettel. De van remény arra, hogy mivel korán kezdik, többször fognak találkozni hasonló helyzetekkel, amelyekre idővel egyre hatékonyabb lesz a válaszuk, és egyre kevesebb lesz benne az indulat. Most azt üzenik, örülnének, ha legalább egymást komolyan vennék a felnőttek.

Olvasóink írták

 • 15. scott1 2013. január 23. 08:06
  „mediashreck!
  Amennyiben olyan sok szépet hallottál Erdeiről, Németországban élsz és "újságírsz" akkor itt volna a lehetőség arra, hogy írj nekik is róla... Vajon miért is nem fogod megtenni? :)
  T.Bakos Úr!
  Az, hogy kihátráltak a "felnőttek" a gyerekek mögül és nem vállalta fel semmilyen szervezet sem a konfrontációt országosan Erdei miatt az nem véletlen, mint ahogy az sem, hogy Makó német Wikipédia lapján nem szerepel Erdei neve mint a város híres szülötte... héberül nem tudok, de nem lepne meg ha ott se szerepelne...
  Talán a független "szabadságharcos" középiskolás diákönkormányzat is hihetőbb lenne, ha a balos város önkormányzati alkalmazott ifjúsági vezetője - a DK helyi vezetője - nem dokumentálná a tiltakozásukat az egész város szeme láttára... vagy a diákönkormányzat vezetője nem nyilatkozná fűnek-fának, hogy politikai pályára készül és a politikai elhivatottsága is nyilvánvaló mára mindenki számára.”
 • 14. bakosandras 2013. január 23. 06:51
  „Kedves Shrek!
  Erdeinek tényleg eléggé sokfelé kanyarodott a pályája - és akkor nagyon finoman és a téeszbe bevert emberek számára dühítően fogalmaztam. Itt van erről egy régebbi szöveg:
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/zavada_pal_a_tudomany_iteljen_ne_a_politika/2309297/
  A diákok egyrészt azért szerették volna, ha marad a név, amiért a szegedi ságvárisok fáznak: így, ilyen néven szokták meg, ismerték el az iskolát másutt, például versenyeken, továbbtanulásnál, és már ez is hagyomány, amelyhez ragaszkodni nekik is joguk volt.”
 • 13. mediashreck 2013. január 22. 22:30
  „Kb. 3-eve irtal nekem egy mondatot.
  Ma is emlekszem ra.

  "Mi csomagolunk, es maradunk."

  Na, akkor maradj baratom.”
 • 12. mediashreck 2013. január 22. 21:01
  „Te született ujsagiro vagy.
  Gyönyörüen fogalmazol, mindenki ertetö szamara..
  Irasaid egy kicsit szük körben mozognak, azaz
  Nagylakot sem lepik at...

  Probald mar meg
  egy kicsit "nagyban", "bövebben" irni....!

  Te kepes vagy erre is tudom!”
 • 11. mediashreck 2013. január 22. 20:43
  „Okay, kezdek merges lenni.
  Ignorizt engem, en is ignorillak Teged!

  "Provinczsurnaliszt".
  Te.

  Videki <moderálva>”
 • 10. mediashreck 2013. január 22. 20:34
  „Na, akkor kezdjük megint a gyökerenel.

  Anyam makoi inkabb szocialdemokrata mint szocialista volt.
  Apam egy szelsöjobboldali fasiszta.

  Erre beleszülettem.
  (Mako es Szeged között)

  Hogy mind a ketten barmok voltak.
  kesöbb jöttem ra!
  Uj hazamban.
  Nemetorszahban.”
 • 9. bakosandras 2013. január 22. 20:13
  „Czindi, biztosan ez is benne van, de nem tudom, figyelt-e arra, mit mondtak ezek a középiskolások a tanáraikról? Javaslom, nézze meg. Ezek a gyerekek - legalábbis a hangadók - egy rossz szót se szóltak arról, amit és ahogyan nekik tanítanak.”
 • 8. v.imre 2013. január 22. 20:05
  „Csak most döbbenek rá az általam idézett József Attila makói kötődésére. A makói gimnázium diákjaként kezdett verseket írni. Juhász Gyula vette pártfogásába.”
 • 7. mediashreck 2013. január 22. 18:18
  „Ez semmi!
  Most jut eszembe!

  Ugye a Biblia a 4 Könyvböl, a 4 (Matthias, Johannes, Markus es Lukas) evangelista
  irasabol all.

  De!

  Nekem megvan az ugynevezett
  "Tiltott Biblia" is..."
  (Ez tartalmazza Thomas, Petrus es Jakobus evangeliumat is!)

  Forras:
  "Die verbotenen Evangelien"
  ("A tiltott evangeliumok")

  Marix Verlag, ISBN 9-783937-715513

  :)”
 • 6. mediashreck 2013. január 22. 17:53
  „Na, akkor kezdjük az elejen.
  Edesanyam Makon született 1920-ban. Ismerte szemelyesen Erdei urat,
  csak jot hallottam rola.
  (Edesanyam soha nem hazudott nekem.)

  Masik.

  Ez a szimpozium nem hagy nyugton.
  Megtalaltam könyvtaramban a forrast, igy hangzik az eredeti:

  "Im alten Griechenland war so, worüber die Enzyklopedien dies schamhaft verschweigen.
  Da trafen sich die Männer zu philosophischen Gesprächen, und eine Stunden später wurde
  daraus ein <Symposion<-ein Trinkgelage.
  Ehefrauen waren niemals zugegen, doch um so mehr Knaben und Mädchen.
  Im antiken Hellas dachte und fühlte man anders."

  Szereny forditasomban:

  "Az okori Görögorszagban ugy volt, amiröl az enciklopediak szemermesen hallgatnak.
  A ferfiak filozofiai beszelgeteseket folytattak, ami orakkal kesöbb egy >szimpozium<-ivaszat lett.
  Felesegek soha nem vettek reszt ezen, de annal több
  kisfiu es kislany...!
  Az okori Görögorszagban mashogy gondolkodott es erzett az ember."

  Forras:
  "Im Namen von Zeus" c. könyv, a svajci iro E. v. Däniken-töl.
  ISBN 3-570-00029”
 • 5. czindi 2013. január 22. 16:49
  „Hát...András..szabadságharcosok gyülekezete? Mit szólnak ehhez a Márciusi Ifjak, vagy az 56-osok?! Maradjunk annál, ami: kell egy kis balhé...uccu neki! Sztem a régi mondás az igaz: nehogy már a nyúl vigye a puskát! ( A szab. harcos ifjak legifjabbika is elmúlt 20 éves, és a maiakénál lényegesen nagyobb élettapasztalattal rendelkeztek...)
  Az ilyenek - és az ezeket bátorítók - miatt van a tanárok leköpködése, megverése, megalázása, a túlzott liberalizmus előretörése! Tanuljanak - ez a dolguk - a vezetést, szervezést - és a tiltakozásokat is! - bízzák a náluk nagyobb tapasztalattal, tudással felvértezettekre, az érdek-képviseleti szervekre. ( szakszerv. kamara...)
  Mi is voltunk fiatalok, benne voltunk minden buliban, ( akkor még diákcsínynek nevezték ) és még a tiltakozásig is eljutottunk ( utána lehet nézni: Radnóti, 1963/64-es tanév!) de mindig tiszteltük a tanárainkat, az esetleges hibáikkal (kinek nincs?) együtt.”
 • 4. bakosandras 2013. január 22. 15:01
  „Ez az, Scott1: "Egy értelmes érvet sem kaptam"; "alakíttatták ki velük a véleményüket előtte"; "mi is áll valójában az ügy hátterében".
  Szerintem ez is iskolapélda. :)”
 • 3. scott1 2013. január 22. 13:37
  „A két évvel ezelőtti iskolapélda szerintem szépen megmutatta, miért érdemes tanítani a történelmet!
  Egy értelmes érvet sem kaptam arra miért is ragaszkodnak a névhez, pedig többször is felajánlottam. Meg sem lepődtem azon, hogy amíg nem írtam le a "munkásságát", addig fogalmuk sem volt arról mihez ragaszkodnak.
  Így meglehetősen érdekes milyen információk alapján is alakíttatták ki velük a véleményüket előtte... persze ebben semmi meglepő sincs, ha tudjuk mi is áll valójában az ügy hátterében.”
 • 2. v.imre 2013. január 22. 11:10
  „"...
  bűn, öngyilkosság, lelki restség,
  mely, hitetlen, csodára vár,
  nem elegendő, hogy kitessék:
  föl kéne szabadulni már!

  S a hozzáértő, dolgozó
  nép okos gyülekezetében
  hányni-vetni meg száz bajunk.
  ..."
  Jutott eszembe József Attila Hazám című verséből az idézet, miután elolvastam a szerző aktuális, s ismételten kiváló jegyzetét. Aztán elolvastam újra és újra a költő által 1937-ben írt verset, keresve benne a mai korunk hasonlatosságát. És olyasmik bukkantak föl emlékezetemben, mint például:
  1989 augusztus 20-án Szűrös Mátyás kikiáltotta a Köztársaságot a Parlament erkélyéről eltörölve a Népköztársaságot. A Nép ujjongott, a balga nem tudta, hogy urai éppen most hagyták magára a Népet, s immár, miként a költő mondja:
  "...
  Sok urunk nem volt rest, se kába,
  birtokát óvni ellenünk, s kitántorgott
  Amerikába másfél millió emberünk.
  ..."
  Akkor a Parlamentben ülő hatalom feltette (Vagy éppen akkor vetette le?) álarcát, elfoglalta az anyagi túlélést jelentő pozíciókat, korszerűsítés helyett bagó pénzért eladta és felszámolta a nemzeti vagyont, utcára téve ezzel éppen másfél millió embert.
  Ma, az okos nép gyülekezete még mindig nem fogta fel a történteket, még mindig a Parlamentbe választottaktól várja el az ő létükről való gondoskodást. Ma éppen úgy a németekhez vagyunk kötve, mint gyarmat a gazdaság és a pénzügy terén. Lehet itt tanulni a demokráciát, de tudnia kell minden résztvevőnek, milyen kötött pályán haladunk Európa országútján.”
 • 1. mediashreck 2013. január 22. 10:59
  „Andris: "...villamszimpozium..."
  Tudom mire akarsz kilyukadni, de en
  belekötök ebbe a szoba!

  Tudod, mit jelent az a szo hogy "szimpozium"?

  A görög "symposion"-bol ered, magyar jelentese kb.:
  -"együttes, barati tarsasagban folytatott ivaszat!"
  Tehat:
  -vedelni az alkoholt, szexszel egybekötve a tudatlansagig...

  Hogy az okori görögök ezt a "Symposion"-t, (melyhez filozofikus ertekezesek is tartoztak!)
  hogy müveltek, csak nehany pelda:
  -kiskoru gyermekekkel, fiukkal, lanyokkal, es termeszetesen rabszolgakkal...

  Az evezredek folyaman termeszetesen a nyelv fejlödesevel, a szavak uj jelentest kapnak, ez okay.
  De azert jo az ilyet is tudni...!

  Különben, mintha lefogytal volna...
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre megyünk?

"Nem nekünk kell Európa kócerája felé menni – majd mutatjuk mi az utat nekik." Tovább olvasom