Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Közmunkás Hamupipőkék

JEGYZET - "Az értelmetlen, csak az idő teljen vele munka, mint a kézi takarítás, ha géppel praktikusabb – büntetés."
Egyharmadát megtartják a csanyteleki közmunkások az általuk termelt zöldségeknek. A termés többi részét a közétkeztetés használja fel, illetve a szociálisan rászorulók kapják. Most éppen borsót szednek, de termesztenek más zöldségeket, és szeretnének állatot is tartani. A települési önkormányzat egyik tagja agrármérnök, ő mondja meg, mit érdemes vetni az államtól kért földbe.

Pitvaroson, Csanádalbertiben és Nagyéren biokazánokat fűtöttek abból a tűzrevalóból, amit az ottani közmunkások gyűjtöttek össze ároktisztítás közben. A kazánokkal középületeket – iskolát, óvodát – fűtenek, és jelentős összeget takarítanak meg. Mivel részesülnek a terményből, a csanyteleki közmunkások úgy dolgoznak, mintha a sajátjuk lenne – mondta a helyi polgármester, a kazános falvak vezetői szerint fontos, hogy értelmes legyen a kiosztott feladat.

Ehhez képest Szentes és Csongrád között télen kézi erővel takarították a közmunkások a bicikliutat, ami – maradjunk a hüvelyeseknél – falra hányt borsó, hiszen csak az idő ment vele, a munkát gyorsabb lett volna takarítógéppel elvégezni. De biztosan jól megdolgoztatták az embereket.
Gyalogakácot irtanak az ártérben Szeged környékén szintén közmunkások, és azt mondják, bár hetente kapnak valamennyi fizetést, az állam többhavi elmaradásban van: tartozik nekik. Ezek az emberek annak sem örülnek, hogy a kivágott gallyakat nem tarthatják meg.

Az értelmetlen, csak az idő teljen vele munka, mint a kézi takarítás, ha géppel praktikusabb – büntetés. Emlékeim szerint csak Hamupipőkének volt ez kifizetődő, de a közmunkások aligha számíthatnak rá, hogy hintó jön értük. Arra meg, hogy a településük polgármestere, vagy az országuk vezetője fél pár cipővel üldözze őket, talán nem is vágynak. Lehet, hogy beérik az értelmes munkával és a fizetéssel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rögvalóság

"Valami menekülés kell a mókuskerekes mindennapokból." Tovább olvasom