Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Köznapi felfedezők

JEGYZET - "Egy pesti villamos peronján hallott először a matematikai logika tudományról a szegedi Kalmár László, magától Neumann Jánostól."
Meghajlással köszöntik egymást, ha az utcán találkoznak. Váltanak pár szót, majd továbbsétálnak. Hóbortos úriembereknek nézik őket a járókelők. Pedig sztárok ők: a tudomány csillagai. A szegedi felfedezők köztünk élnek, allűrök nélkül.

Főzeléket kér a menzán a magas hivatkozási számmal büszkélkedő orvoskutató. A szegediek természetesnek veszik, ahogy elballag mellettük a lézerberendezéseket fejlesztő fizikus. Már megszokták, hogy a Tisza-parti várost az itteni egyetem professzorai és felfedezői teszik világhírűvé. Magától értetődő, hogy az idén 100 éve született Szőkefalvi-Nagy Béla emlékkonferenciája kedvéért zarándokol Indiából Szegedre a kutató. Vagy hogy a szegedi matematikai iskola híre Neumann Jánost is a városhoz kapcsolja, annak ellenére, hogy a számítógép atyjának is tekintett tudós sosem járt a Tisza-parton. Viszont tiszteletét tette itt tegnap Neumann lánya, aki jelenlétével a kivételes szegedi komputergyűjteményre és a szegedi matematikai iskolára irányítja a közfigyelmet.

Egy pesti villamos peronján hallott először a matematikai logika tudományról a szegedi Kalmár László, magától Neumann Jánostól. A világhíres tudós később ajánlást írt a szegedi tanszék vezetésére pályázó Kalmárról. Talán e pár soros levél is hozzájárult ahhoz, hogy a szegedi egyetem matematikusát, Kalmár Lászlót ma már a hazai számítástudomány atyjaként aposztrofálhatjuk.

Így lesz egy hétköznapi találkozásból tudománytörténeti jelentőségű fordulat. Így teremtődik a „semmiből" „valami". Így születik a matematikai logikából olyan eszköz, amely kiterjeszti a gondolat határait. Mert a gondolat: érték.

Mi az „értéketeremtő tudomány"? A számítógépet a könyvtár szolgálatába állító bölcsész a szabadalmakkal büszkélkedő vegyészhez hasonlatosan tudja, hogy fizikai törvényszerűségekre alapoz a gyalogosforgalmat tervező térépítész, és matematikai képleteket használ a közgazdász. Mert a felfedezések és hasznosításuk között oda-vissza működik a kölcsönhatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfizetjük

"Gyakorlatilag szinte mindent közúton szállítanak, tehát mindennek az árára hatással lesz." Tovább olvasom