Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Közös ló

Kicsit furcsa persze, hogy a 21. században még mindig vannak szolgáltatók, amelyek a kollektív bűnösség elvét vallják.
"Nem csak azért remek dolog társasházban élni – ami Szegeden leginkább a panel szinonimája –, mert esténként a szomszédból hallani a gyereknevelés szívmelengető zsivaját, a meccsnézés közbeni kreatív önkifejezést vagy éppen a meghitt házastársi együttlétek zaját. Társasházban élni azért is csodás, mert a lakóközösség olyan, mint egy nagy család: ha valaki nem fizeti a közös költséget, a vizet vagy a szemétszállítást, helyette a szomszédai egyenlítik ki a számlát. Nem azért, mert annyira szeretik – hanem mert másképp az sem részesül a szolgáltatásból, aki rendesen fizet. A szerződést ugyanis a társasházzal, nem az egyes fogyasztókkal kötik.

Kicsit furcsa persze, hogy a 21. században még mindig vannak szolgáltatók, amelyek a kollektív bűnösség elvét vallják, és aszerint is járnak el – egy teljes lakóközösséggel, és nem egy-egy lakóval szemben. Viszont az is igaz, hogy a vizet például nem lehet kikötni egyetlen helyről sem csak azért, mert nem fizetik a számlát. Ez ugyanis a létfenntartáshoz elengedhetetlen – emiatt pedig, ha vékony sugárban is, de az ilyen lakásokban is folynia kell. A többiek meg fizetik.

Mit tehetnek? Csúnyán néznek nem fizető lakótársukra a lépcsőházban, összefirkálják a postaládáját, netán ráküldik a csótányokat a villanyóraszekrényből? Feszültségoldónak ugyan megfelelnek ezek a módszerek, de ettől az illető még nem fog fizetni – pláne, ha nincs is miből. Lehet fizetési meghagyást, majd végrehajtást kérni, ami akár fél-egy évig is húzódhat, és ha be is jut a végrehajtó a nem fizető lakásába, akkor sem biztos, hogy talál ott bármit, amit pénzzé lehet tenni.

Előfordul aztán olyan is, hogy egy egész ház nem fizet, ahogy kollégám írja, „elvi" okokból. Megkérdeztem, ez azt jelenti, hogy a lakóközösség állítja: ők nem termelnek hulladékot. Ha ez igaz, ez a posztmodern világ nyolcadik csodája, sőt ha létezne ilyen, környezetvédelmi Nobel-díjat érne. Abból pedig nemcsak melegebb éghajlatra költözhetne az egész ház, de egy nagyvonalú gesztussal akár a „jogtalanul" kiszabott szemétdíjhátralékukat is kifizethetnék."

Olvasóink írták

  • 2. v.imre 2012. november 20. 16:05
    „Van még egy fontos hozzáfűzni való részlet, megjegyzés. Az önkormányzat rendelete az egyéni tulajdonban lévő háztartásokra értendő alap esetben. Egy 20 lakásos társasházban 20, egymástól független tulajdon van. Az önkormányzat végrehajtási rendelkezése szerint mégis a társasház kezelő felelősségébe ruházza át ezt a helyi adó behajtás feladatot. Nyilvánvaló, hogy ez nem áll stabil jogalapon. A társasház milyen értelemben álljon helyt azon tulajdonos társak mulasztásáért, aki(k) éppen nem fizetnek?”
  • 1. v.imre 2012. november 20. 09:37
    „Mint volt közös képviselő úgy látom, hogy a hulladékszállítás jogi szabályozásában nincs teljes koherencia az alkalmazásban. Az önkormányzat rendeletben határozza meg az ingatlanonként kivetendő kommunális adó kategóriába tartozó fizetni valót. Mint települési helyi adót. Ezt követően viszont már alkudni lehet az önkormányzat tulajdonában lévő szolgáltatóval az egyénileg fizetendő részletekről. Aztán odáig lehet jutni, mint a jegyzetben szerepel: vannak, akik kikérik maguknak, hogy hulladékot termelnének. Szóval a végére már homályba vész az eredeti önkormányzati rendelet helyi adó körébe tartozó rendelkezése. Amelyet nyilvánvaló céllal alkottak meg: A település központi hulladékgyűjtés és elhelyezés rendszer működtetése. És az alkudozások csak folynak, folynak, rendszerint engedményeket lehet kicsikarni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi van?

"A város a mindennapokban sem tudja kihasználni az előnyeit." Tovább olvasom