Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Közös lónak

JEGYZET - "A nem fizetők helyett a tisztességes szomszédokra terhelik a ma már adóként is behajtható szemétdíjat."
Fábry Sándor a Heti Válasznak adott interjújában úgy fogalmazott, az, hogy lovas nemzet vagyunk, abban nyilvánul meg, hogy szeretünk átesni a ló túloldalára. És nem kicsit, nagyon.

A kormány, hogy könnyítsen az emberek életén, jó szándékkal vezérelve rezsicsökkentésbe fogott. Huszáros vágással mérsékelték a gáz, a villany, majd a szemét és víz díját is. Arra persze nem gondoltak az íróasztal mögül törvénykező honatyák, hogy a lakosok jelentős többsége (értsd választók) a szemétdíjat nem a szolgáltatónak, hanem a szomszédokkal együtt, a közös költségbe építve fizeti. Vagy éppen nem fizeti. Van egy réteg, aki ezt megteheti, hiszen az a gyakorlat, hogy a nem fizetők helyett a tisztességes szomszédokra terhelik a ma már adóként is behajtható szemétdíjat.

Lovas nemzetként azt is elmondhatjuk, közös lónak túros a háta. Mit javasoljon a társasházi közgyűlésnek a képviselő, ha arról kell dönteni: maradjon-e a kormány által „adott" 500 forint a családoknál, vagy éppen tegyük félre a hirtelen jött pénzt? Jól jöhet az még, ha egy kisebbség elfelejt fizetni. Igazságos döntés nincs, mindig akad egy-két lakó, aki csak a saját érdekét látja. De nem csak ezért túros a ló háta. Közös képviselők elképesztő történetekkel szórakoztattak: volt, aki arról mesélt, még az új lakások tulajdonosai sem fogják fel, a közös tulajdon érték. Hagyják az ajtókat tönkremenni, koszos lépcsőházban élnek, csak mert azt hiszik, a közös mindenkié, vagy éppen senkié. Teszik ezt annak ellenére, hogy lakásaikért több millió forintot kifizettek, gyakran hitelt vettek fel, mégis úgy viselkednek, mint a szocializmusban: majd a házmester megoldja. Pedig mind a szocializmus, mind a házmesterség eltűnt.

És úgy tűnik, fordítva ülünk a lovon. Szembemegyünk Európával, diktátumokról, önrendelkezésről papolunk, miközben demokráciásdit játszunk. Azért csak játsszuk, mert mindent az államtól várunk: pénzt, paripát, munkahelyet.

Olvasóink írták

 • 3. deszki 2013. július 10. 08:11
  „Én hittem abban, hogy növelni kell az öngondoskodás arányát, de O.Viktor ezt nem így gondolta és elvette a magánnyugdíjamat, hogy majd Ő jobban befekteti, mint a pénztárak. A kiegészítő nyugdíjpénztáram tavalyi hozama 12% volt. Úgy tudom Viktor hozama negyedévente vágva van, már 3,5 körül tart.
  Ezek után 17 év múlva majd Viktor eldönti, hogy mennyit ér az én nyugdíjam, ne gondoskodjak-gondolkodjak én....”
 • 2. pachakuti 2013. július 09. 20:47
  „A szegedi közgyűlés határozatot hozott a Cserepes soriak Tarjánba telepítéséről.”
 • 1. Légiós 2013. július 09. 18:45
  „szegény szomszédok :) mi meg a kommunizmusba nevelkedett ma már nyugdíjasnak fizetjük az indokolatlan magas nyugdiját :9 ugyanis ök anno 600ft nyugdijjárulékot fizettek és most nem ritka a negyed milliós nyugdíj volt katona rendör határör stb miért tartsak én el egy ilyen <moderálva> nyugdijast???? ez se jobb mint a fenti”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyula

"Nem megváltani, hanem csak megváltoztatni akarta a világot." Tovább olvasom