Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Közös platform

"Miközben mi örülünk az olcsó eurónak, bosszankodhatunk a magas infláción. Viszont tőlünk senki nem várja el, hogy egy platformra kerüljünk önmagunkkal."
Jóval 250 forint alatt van már az euró, míg két évvel ezelőtt 280 forintért lehetett csak venni, ha valaki az előszezonban indult nyaralni. Ez idő alatt a forint vásárlóereje sokkal többet romlott, mint az euróé, vagyis normál menet szerint ma bőven 300 forint felett kellene járnia az eurónak.

De hol van itt már normál menet?

Nem is olyan régen, amikor először merült fel komolyan az SZDSZ koalícióból való kilépése, így a kisebbségi kormányzás lehetősége, felötlött bennem – még szerencse, másnak nem tanácsoltam –, hogy gyorsan vásároljam meg az idei nyaraláshoz szükséges eurót, mert itt bármi lehet. Lett is, de nem az, amire számítottam, s amit a tankönyvszagú szakértői vélemények is sugalltak.

Döcögve ugyan, de megkezdődött a kisebbségi kormányzás, nem omlott össze sem a tőzsde, sem a forint. Az inflációt is inkább a világpiaci energiaár-növekedés húzza, egyedül az alapkamatot emelgeti mostanában szorgalmasan a Monetáris Tanács, de ott biztosan értenek hozzá. Tegnapelőtt is éppen rátettek negyed százalékot, igaz, ennél kevesebbet már nem is lehet. Ám az elemzők felfigyeltek arra, hogy az indoklás hangvétele a korábbinál szigorúbb volt, amiből arra következtetnek, a 8,5 százalék még nem a plafon. Az emelés hírére a forint árfolyama meg sem mozdult – ahogy mondani szokták: a piac már előre beárazta a kamatnövelést –, ám elmaradása esetén akár négy forinttal is drágább lenne most az euró.

Minden kamatemelésben van valami jó, tréfálkozhatnánk, ám a legutóbbiban csak az, hogy az ügyben közös platformra került a Fidesz és az MSZP.

Egyiknek sem tetszik.

És felmondják a leckét: fékezi az exportot, erősíti az importot, növeli az adósságszolgálat terheit, nehezebb helyzetbe kerül a gazdaság, csökken a növekedési ütem. Az emelők pedig az infláció vártnál lassúbb csökkenésére hivatkoznak, meg arra, hogy ezért „tartják" őket.

Miközben mi örülünk az olcsó eurónak, bosszankodhatunk a magas infláción. Viszont tőlünk senki nem várja el, hogy egy platformra kerüljünk önmagunkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huzat

"Egy vásárhelyi vállalkozó úgy döntött, szívességet tesz az újságnak. Így jutott el hozzánk a… Tovább olvasom