Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Köztársaságunk

"A köztársaság kikiáltásával az ország sorsa átkerült polgárai kezébe."
Húsz éve kiáltották ki a magyar történelem leghosszabb ideje tartó köztársaságát. Ami nem is olyan nagy szó, ha azt vesszük, hogy az 1918-as első kísérlet fél évig sem tartott, és Kun Béla-féle tanácsköztársaság lett belőle, az 1946-os köztársaságból pedig három évre rá, 1949 augusztusában Rákosiék csináltak népköztársaságot. Erről az oldaláról nézve sikeres a harmadik köztársaság, hiszen nem követte szovjet típusú diktatúra, megerősödtek demokratikus intézményei, és polgárai egy többpárti demokratikus jogállamban szabadnak vallhatják magukat.

A harmadik köztársaság kifejezés azonban nem gyökerezett meg a köztudatban, sokkal jobban foglalkoztatta az embereket az, amit a rendszerváltozás szó alatt értenek. Sajátos, hogy e fogalomra még ma is frissebben cseng Petőfi respublikája, mint bármi, amit a köztársaság jegyében a huszadik században magyarul mondtak. A köztársaságról a magyar embernek nem volt jó vagy rossz tapasztalata, a rendszerváltozásig a magyarországi polgárok öt évet sem töltöttek eme államforma alatt. Még a szó politikai csúsztatásai is megbuktak: 2005-ben, illetve 2007-ben Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc is megpróbálta kölcsönvenni francia politikai értelmét, és úgy formálgatni, hogy a köztársasági egyenlő legyen a chartaaláíró, politikailag korrekt, kényesen toleráns értelmiségivel. Franciaországban azonban a köztársasági kifejezésnek súlya van: köztársaságinak lenni kölcsönösen vállalt szerződést jelent a polgár és az állam között, vagyis azt jelenti, hogy a polgár is önként vállal kötelezettségeket, saját céljait pedig, köztük a szabadságot is, ezekkel együtt éli meg.

A köztársaság kikiáltásával az ország sorsa átkerült polgárai kezébe. Amint ez megtörtént, már nem az volt a kérdés, hogy a köztársaság volt-e sikeres, hanem az, hogy polgárai, mi, együtt képesek voltunk-e élni a lehetőséggel. Érzékeltük-e, hogy nem ellógott, önző, sumák szabadságot, hanem felelősséggel járó szabadságot választottunk? Meghökkentő a hasonlóság aközött, ahogyan húsz évvel ezelőtt az állampártra, ma a mai „politikára" mutatva beszél az ember, nem is gondolva arra, hogy húsz éve kezében van a döntés. Hogy 1956-ban, majd 1989-ben éppen arra tett kísérletet, hogy maga alakítsa a sorsát.

De talán a politikánál egyszerűbb nyitja van ennek. A magyar történet minden korszakában felismerhető munkamorált, józan ítélőkészséget, megbízhatóságot és még számos nem túl divatos erényt kellene jobban megbecsülniük a köztársaság polgárainak. Amilyen éles szemmel fel tudjuk fedezni ennek hiányát a folyton emlegetett Balkánon, olyan élesen lenne érdemes szemügyre venni saját köztársaságunkat.

Olvasóink írták

 • 5. Atlasz 2009. október 26. 15:30
  „Kíváló, finom tollú, pontos írás!
  A legnagyobb magyar eszmeiségét idézi hőzöngő korunkban! Gratulálok!
  1956-ban valóban az emberek maguk alakítottak a sorsukon. 1989-ben a becsődölt szocialista kísérletből Gorbacsov engedélyével az értelmiség egy része alakította ki az új köztársaság kereteit. A nép/nemzet kapta, amit kapott, s amiért maga legfeljebb méltóztatott elmenni a választásokra. Mi főztük, ehetjük.”
 • 4. nemecsekerno_007 2009. október 26. 15:27
  „3. dodó

  "A köztársaság kikiáltásával az ország sorsa átkerült polgárai kezébe."

  Kevés polgára hiheti el ezt a baromságot.

  Helyesebben:

  "A köztársaság kikiáltásával az ország sorsának át kellett volna kerülnie polgárai kezébe."

  A Kádár által megvásárolt értelmiség kibulizott magának egy országot és egy párt helyett most már sok csinálja nagyjából azt amit hajdan az MSZMP. A magyar társadalom pedig érdekbôl felejt és ha ez így marad akkor mindig ki lesz szolgáltatva mindenféle hatalomnak. Legyen az az állam, multinacionális cég, internetszolgáltató vagy a saját rendôrsége. Amíg nem szigeteli el a magyar társadalom azokat a tagjait akik gátlástalanul hazudnak és mások hátán keresztül jutnak elôre, addig itt nem lesz semmi olyan amit piruló arc nélkül demokráciának nevezhetnénk. Egy halvány remény azonban felcsillant azzal, hogy a bíróság Ungváry Krisztiánnak adott igazat, Kiss Lászlóval szemben aki hajdanán párttitkár-helyettesként részt vett a Dialógus békemozgalom felszámolásában. Ami viszont szomorú, hogy ugyanez az ember 11 éve alkotmánybíró és még ô volt felháborodva azon amit kiderítettek róla. Ilyen emberek minden pártban vannak, illetve sok magas pozícióban is. Az a legszomorúbb, hogy mi meg mindig bedôlünk minden szemfényvesztô mutatványnak bármely oldalról is jön. :( Birkák vagyunk. :(

  Amúgy itt írnak errôl:
  http://hvg.hu/velemeny/20090826_ungvary_multfeltaras.aspx”
 • 3. dodó 2009. október 26. 11:58
  „"A köztársaság kikiáltásával az ország sorsa átkerült polgárai kezébe."

  Kevés polgára hiheti el ezt a baromságot.”
 • 2. theseus 2009. október 26. 11:48
  „Javítás az előzőhöz: a becsapás/hazugság 2006-ban történt, az előző parlamenti választások előtt. Mindenki tudja, hogy Öszöd volt a fordulópont, a demokrácia és a köztársaság eddigi mélypontja, még ha ön ezt nem is említi. Ezt a szavazók már megbüntették egy népszavazáson, az EP-választásokon, és jövőre ismét megteszik majd.”
 • 1. theseus 2009. október 26. 11:35
  „Panek Úr,

  Ön is tudja, hogy az emberek nagy többsége nem a mai "politikára" mutat, hanem a kormányra. Jól tudják, hogy a választásokon a kezükben van a döntés, de 2004-ben csúnyán becsapták őket. Az EP választáson erről már világos véleményt nyilvánítottak, jövő tavasszal ismét megteszik majd.
  A politikia felelősség elkenése csak a baloldali politikusok és a baloldali média eszköze. Most ön is ezzel élt, pedig máskor árnyaltabban is fogalmazott már, így most csalódást okozott.
  Munkamorál egyébként van M.o-on is, különben aligha települne ide a Mercedes. Ami hiányzik, az a munka megbecsülése, a méltányos munkabér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekvesztő

"...a kérdésben ott a válasz. Mert nyomorultak." Tovább olvasom