Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Közteherviselés

"Jó néhány településünkön a maflasággal egyenértékű, ha valaki ötvenéves koráig nem tudja lerokkantosíttatni magát."
Szeged európai mércével kisváros, abban azonban mégis nagy, hogy vannak alvótelepülései. Ráadásul néhány közülünk kifejezetten módosnak számít, egyebek között azért, mert a bérből és fizetésből élő, papíron is jól kereső embereknek ott van az állandó lakásuk. Mint például annak a bankárnak, aki tíz éve első embere az ország egyik legnagyobb pénzintézetének, s hétvégenként hazajár. Ezeken a településeken látszik, hogy lélegeznek és fejlődnek, ellentétben jó néhány – például Bács megyei – településsel, amely a bornak és a pálinkának köszönhetően virágzik ugyan, de az egy főre jutó személyi jövedelemadó táblán csak a futottak még kategóriába tartozik.

Persze rossz példáért nekünk sem kell a szomszédba menni, van jó néhány mezőgazdaságból élő településünk, ahol a maflasággal egyenértékű, ha valaki ötvenéves koráig nem tudja lerokkantosíttatni magát. Természetesen a hivatalos adatok szerint ezek a települések is hátul kullognak.

Miben is? A közteherviselésben, vagyis abban, hogy működjön az óvoda, az iskola, a közvilágítás, a rendelő, a megye, az ország. Húsz éven keresztül jártam ki egy ilyen településre, ahol hölgyismerősöm még szemrevaló korában rokkantosíttatta magát. Vitáztunk is gyakran, s ami már nálam is kiverte a biztosítékot, az az volt, hogy rendszeresen nyugdíjasjeggyel – vagyis szinte ingyen – utazott a soproni határszélig, hogy meglátogassa osztrák szeretőjét – bocsánat, barátját.

Ilyen megközelítésből is torzíthat a lista, de egy egészen kis településnél több helyezést jelenthet, ha néhány papíron is jól kereső ember megunva a nagyváros zaját – mondjuk – Kübekeházára költözik, amely egyszerre van közel és távol a megyeszékhelytől. Maroslelének például komoly esélye van arra, hogy torzítson valamelyik következő szja-táblán. Néhány éven belül előreugorhat, a sztráda megépítésével ugyanis perceken belül bent van Szeged északkeleti szélén a jól kereső menedzser vagy tisztességesen adózó vállalkozó – például a Mol ipari parkjában.

Mennyivel szimpatikusabb torzítás ez, mint a rokkantnyugdíj divatja.

Olvasóink írták

 • 7. őrgróf 2010. május 04. 20:19
  „szilléri: "madarat tolláról"... válogasd meg az ismerőseidet...”
 • 6. szilléri 2010. április 27. 02:01
  „Tény 800 000 ,,rokkant nyugdíjas" van kis hazánkban.

  Tény, hogy az általam ismert rokkant nyugdíjasok 50 %-a kamu nyugdíjasok !”
 • 5. őrgróf 2010. április 26. 16:09
  „Ha nem tudnátok, a rokkantosítást 3 évenként felülvizsgálják, és általában mindig mások ülnek a bizottságban. Ez pl. a barátomnak is kötelező volt, akinek 3 évenként megnézték, hogy kinőtt-é a lába? ( sajnos nem.)
  Viszont mindenki nem hordhatja magánál a gerinc-felvételének a DVD-jét, ( no meg persze laptopot is! ) tehát nem kell mindig köpködni, ha egy látszólag egészséges ember száll ki a kocsiból a rokkant-parkolóban. Egyébként is pénzlopás és jogtalan pénzszerzés a parkolásért díjat szedni (pláne ott, ahol ezért nem tettek semmit!)”
 • 4. tom64 2010. április 19. 23:49
  „A közelmúltban arról is szó volt,hogy rokkantosításkor automatikusan felülvizsgálják az illető vezetői engedélyét.Ha ehhez meglenne a politikai bátorság,akarat,elképzelhető,hogy a trükközők tömegesen meggondolnák a dolgot.”
 • 3. dodó 2010. április 19. 11:25
  „Nyírmihálydiban (hepatitisz, TBC, "mélyszegénység") minden 18 év feletti bennszülött lakos értelmi és/vagy testi fogyatékos rokkantsági járadékos.”
 • 2. nemecsekerno_007 2010. április 19. 09:44
  „Aki meg tényleg komoly fogyatékkal él, annak nem jut elég rokkantnyugdíj, meg elfoglalják a mozgássérült parkolóját. Nálunk nagyon sok embernek "miheztartási" problémája van, az orvosok, tanárok, diákok, nyugdíjasok, köztisztviselôk körében és ha valaki ezt szóvá teszi akkor az a bunkó.
  Abszurdisztán.”
 • 1. t680822g 2010. április 19. 08:46
  „De a lrokkantosításhoz nem csak a derék "páciensre" van szükség, hanem a korrupt, megvesztegethető orvosra is. Sőt a társadalom védi is a doktorbácsikat, meg a doktornéniket... Nem tudom ki látta a tv-ben évekkel ezelőtt, hogy egy kb. 2-3 ezres falu munkaképes lakóinak a 3/4-e "mozgássérült", rokkantosított volt, köszönhető a háziorvosnőjüknek. Aztán amikor feszegetni kezdték az orvsonő felellősségét, egy parasztasszony, kb. 40-50 éves azt mondta, "Olyan a doktornő nekünk mint az Albert Sweitzer, olyan jóságos..." Azóta sem hallottam,, hogy az orvosnő letöltendő börtönbüntetést kapott volna....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók az ifjú párokról

"Szerencsére a házasság mindezek ellenére sem elavult intézmény." Tovább olvasom