Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Közteherviselés

JEGYZET - " Azok az állampolgárok is beszállhatnak majd a közteherviselésbe, akik óvatos duhajok voltak."
Tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a nemzetgazdasági miniszter – ennyi derült ki tegnap azt követően, hogy véget ért a devizahitelesek megmentésén is fáradozó kormányülés. Varga Mihály még annyit közölt szerdán: a kormány szerint „az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Másrészt olyan helyzetet kell létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

Vagyis gondolnak a forinthitelesekre is? Azokra az „őrültekre" – egy ismerősöm fogalmazott így a 2000-es évek közepén –, akik olyan hülyék voltak, hogy a drágább forinthitelt vették fel? Az illető naponta kinevette a nála havi 10-20 ezer forinttal többet törlesztőket, amiért nem voltak elég fifikásak, és nem devizában adósodtak el. Aztán fordult a kocka: a bátor emberek azóta veszteségeket könyveltek el, amiből nem vonták ki annak a pár évnek a hozamát, amikor kifejezetten jól jártak a devizahitelükkel.

Hogyan tovább? Több koncepció is létezik állítólag, annyiban különböznek csak, hogy vagy teljes egészében a bankok, vagy megosztva, az állam – azaz a többi adófizető is – vállalja a terheket.

Valakinek ugyanis fizetni kell, a pénz nem keletkezik magától. Azok az állampolgárok is beszállhatnak majd a közteherviselésbe, akik óvatos duhajok voltak ezelőtt 10 évvel, és nem mertek a havi 300-400 eurónak megfelelő fizetésükből nagyot álmodni.

Pár héttel ezelőtt napvilágot látott egy olyan számítás, hogy a devizahitelesek az eddigi megoldásokkal, a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal fejenként átlagosan 400 ezer forint körüli összeget kaptak ajándékba. Ki kevesebbet, ki milliókat. Azóta több olyan írást is olvastam, hogy esetleg azokat is meg lehetne ajándékozni fejenként egy jókora summával, akik óvatosak, körültekintők voltak, nem vettek fel se deviza-, se forinthitelt, így tulajdonképpen megmentették a költségvetést.

Olvasóink írták

 • 3. merenge 2013. július 25. 16:55
  „Ez az egész nem több, mint az emberek egymásnak ugrasztása, közben pedig a kormány mutyizásáról elterelni a figyelmet. Egyetlen egy "segítség" sem volt valódi segítség, csak a megnevezése. A végtörlesztést is a kormányban vagy közelében levők tudták kihasználni. Akinek fontos lett volna, az nem. Az árfolyamgát meg csak arra jó, hogy a szerződést módosítsák, és azok már perelni sem fogják tudni a bankokat. Erre volt jó ez a szösszenet”
 • 2. nocsak6 2013. július 25. 15:40
  „Hát ez a jegyzet minden, csak nem jó! Mielőtt bárki ilyen jellegű irományba kezd, ajánlom olvasson hozzá alaposan!
  A deviza alapú hitelek mögött sosem volt deviza, ezt már ezerszer leírták, kimondták nemzetközi szinten is! A szomszédos országokban - Ausztria, Horvátország,sőt Lengyelország - meg tudták oldani igazságosan? Ott miért lehetett normális döntést hozni? Nálunk az ilyen írásoktól egymásnak mennek az emberek! Kinek és miért is jó ez? Terelés valami más problémáról?
  Senki nem gondolhatja komolyan,hogy ez a harmadolás-trükk bármit is megold! Ez megint csak időhúzás és ezzel együtt alapos pénzlehúzás - az adósokról - a bankok részéről továbbra is. A háromszorosára emelt hiteleket lehetetlen kifizetni, ezért az egyetlen elfogadható megoldás a felvételkori árfolyamon felvett forintösszeg plussz a reális mértékű kamatok. Ezt vállalták a "devizások", az uzsorát nem!”
 • 1. csonakos 2013. július 25. 12:35
  „Jó jegyzet! Várom a kiutalást én és a családom is sokakkal együtt akik felelősen nem vettünk föl hitelt se autóra, se luxusútra, se plazmatévére, stb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füttyök napja

" A fiatalok nagy része valójában fütyül az egészre, fogalmuk sincs, ki az a Hoffmann Rózsa, pláne Klinghammer István. " Tovább olvasom