Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Krimikellékek

"A török–magyar történet családi belügyből, a szülők civakodásából, majd a gyermekük kisajátítása miatti harcából a szemünk láttára sűrűsödik krimivé."
Szórakoztatták-e már magukat a vonaton zötykölődve azzal, hogy a szembe ülők arcát és mozdulatait fürkészve megpróbálták kitalálni az ismeretlen útitárs élettörténetét? Gondoltak-e már arra, e kitalációkat milyen érdekes lenne összehasonlítani az illető embermeséjével? Ha e játékot kipróbáltuk volna mindannyiunk ismeretlen ismerősének, a török–magyar kapcsolatból született, török–magyar nevű fiúnak és családtagjainak címlapokat megjárt fotóival, vajon képesek lettünk volna-e kieszelni azokat a fordulatokat, melyek a család sorsát kísérik?

E játék jutott eszembe. Meg Agatha Christie hősnője, Miss Marple. Az amatőr nyomozó vénkisasszony, aki a rendőröket lepipálva oldja meg a rejtélyeket. Módszere csak annyi, hogy hasonlóságot fedez fel – faluja, St. Mary Mead egyik lakójával vagy egy ott megesett történettel. Úgy tudom, Miss Marple modellje a krimiíró nő nagymamája volt, aki „mindenről és mindenkiről a lehető legrosszabbat feltételezte, és rendszerint igaza volt", a faluja meg valójában nem létezik. De nem csak ez az oka annak, hogy a török–magyar történethez hasonló semmiféle St. Mary Meadben nem eshetett meg, s tán Agatha Chrisie nagymamájának rosszhiszeműsége is kevés lenne e sztori végének előrejelzéséhez.

A török–magyar történet ugyanis családi belügyből, a szülők civakodásából, majd a gyermekük kisajátítása miatti harcából a szemünk láttára sűrűsödik krimivé. Előttünk egy hollywoodi forgatókönyv összes kelléke. Szeretők, szülők, ellenségek. Hamis útlevél. Gyerekcsempészet.

Hivatásos és magánnyomozók. Diplomáciai fenyegetés. Pingpongozás egy gyerekkel. Jogerősen elítélt apa. Verekedés a szülők között. A kábítószer-csempészet vádja és az anya börtönbe kerülése. A jog megsértése miatt szülői jogai gyakorlásától jogerősen eltiltott apa gondviselővé kinevezése. S itt az újabb fordulat: az anya a fiáról feltételezi, hogy börtönbe juttatta, miközben a fia apjáról sejteti, hogy felbujtóként a szálakat mozgatja. Állítólag lesz óvadék, és szabadlábon védekezés, meg újabb kihallgatás, majd vád és védekezés, s végül ítélet. S nem kell Miss Marple megérzése a föltételezéshez: azzal az ítélettel még nem ér véget e történet.

Hiába képzelem magam elé e krimihőssé lett tizenegy esztendős srác arcát, nem látom, milyen felnőtt lesz.

Olvasóink írták

  • 1. szomszéd 2008. január 29. 17:09
    „Ez a hülye ribanc teljesen ki késziti azt a kis srácot.Kicsapja a szomszédokhoz mig ő csavarog.Egy hüyle qurva picsa az ilyen anya.Mi lesz egy ilyen anya mellett a kis srácból?Bemártottaa mocsok,hogy vigyék nevelőotthonba a gyereket mert igy akar megszabadulni tőle.A többi csak rizsa.Miből él ez qurva vajon,mert a meló büdös nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shakespeare-terápia

"Valahol kitalálták, hogy most beszéljünk arról, hogy Orbán–Gyurcsány nyilvános vita lesz a… Tovább olvasom