Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Krőzusok klubja

"Büszke, gyanakvó és hiú. Így jellemzi Hérodotosz Krőzust, a királyt, aki rendkívüli gazdagságával írta be magát a történelemkönyvekbe. Ki a legboldogabb ember? – kérdezte Krőzus Szolóntól. A görög költő és államférfi által említett legek között nem szerepelt a gazdag király, mert Szolón azt tartotta: az a boldog ember, aki dicsőséges halállal fejezi be életét."
Büszke, gyanakvó és hiú. Így jellemzi Hérodotosz Krőzust, a királyt, aki rendkívüli gazdagságával írta be magát a történelemkönyvekbe. Ki a legboldogabb ember? – kérdezte Krőzus Szolóntól. A görög költő és államférfi által említett legek között nem szerepelt a gazdag király, mert Szolón azt tartotta: az a boldog ember, aki dicsőséges halállal fejezi be életét.

A mi krőzusaink milliárdosok. A lista mutatja országunk torzulásait. Például, hogy a leggazdagabb magyar egy orosz, aki olajos, de nálunk éppenséggel pénzügyi befektetésekkel foglalkozik... A becsült vagyon mellett szereplő tevékenységek között kevés az új munkahelyet teremtő. A harmadik helyen föltűnik ugyan az ingatlanfejlesztés, hetedikként az építőipar, tizenötödikként a borgazdasági befektetés, de a többség valójában pénzzel pénzt fialtat... Az pedig, hogy az ismeretlen lottómilliárdos nyereményével csak a 128. helyre csusszan be, nyilvánvalóvá teszi, hogy zárt világ a krőzusoké.

A mi milliárdosaink újabb listája juttatta eszembe Krőzust, aki balgán azt hitte, kincsei gyarapodásával együtt nő a boldogsága is. Persze tudom én, hogy csak nekünk, a „nem milliárdosoknak" lecke Krőzus csúf bukása, vagy nyújt valamiféle elégtételt a gazdagok szegénységéről írt Jókai-regény. Ezért is lepett meg a TOP 150-ből kimaradt milliárdosunk, Varga Mihály, mikor elárulta: példaképnek a tehetségével és tudásával a szabályok mentén haladót tartja. Gazdagnak pedig azt, aki boldog és magával elégedett. A tehetősség más: szerinte pénzt tolvajlással is lehet, de alkotással érdemes szerezni. Úgy saccolja, az anyagi gazdagság 30-50 millió forintos vagyonnál kezdődik, a szegénység pedig a havi 120 ezer forintos jövedelem alatt indul.

Szegény gazdagok? Gazdag szegények? Mindegy, ha a mindennapi betevő, a pénz utáni hajszában kevésszer jut eszünkbe, hogy az újabban versenyfutásnak láttatott élet végén mindenkit ugyanazon kérdésekkel mérnek: Jó volt az élete vagy rossz? Szerették-e, vagy gyűlölték? Halála dicsőséges vagy dicstelen?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó darázs

"Csak azt akarom mondani, elkezdheti szórni a hamut a fejére, aki eddig el nem hitte, hogy a panel… Tovább olvasom