Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Külföldi, fizess!

JEGYZET - "Akit büntettek már meg külföldön, az tudja, ott már régóta nem lacafacáznak."
Júliustól, ha külföldi autós szabálytalankodik, például gyorshajtáson kapják, akkor addig nem mehet ki az országból, amíg nem rendezi a számlát. Illetve kimehet – kocsi nélkül. A rendőrség kirója – a példa kedvéért – a 30 ezer forintos bírságot, amit a helyszínen készpénzzel rendezhet a szabálytalankodó. Ha nincs nála, akkor jobb esetben mobil bankkártya-leolvasóval is megoldható a kérdés, ha nincs ilyen az intézkedő rendőröknél, akkor elballaghat a legközelebbi bankautomatáig. Mindenesetre addig nem kapja vissza járműve forgalmi engedélyét, amíg nem fizet.

2009-ben 10 ezer külföldi autóst bírságoltak meg Magyarországon. Az esetek túlnyomó többségében azt mondták, nincs náluk pénz, nem tudnak fizetni. Ilyenkor kaptak egy sárga csekket, amivel azt kezdtek, amit akartak. Jobbára kidobták a szemetesbe. Ez már csak azért is dühítette a magyar autóstársadalmat, mert akit büntettek már meg külföldön, az tudja, ott már régóta nem lacafacáznak. Az osztrákok például elkobozzák, amit a kocsiban találnak, ha nem perkál a delikvens. A románok elveszik a jogosítványt, szerb kollégáik sem bánnak kesztyűs kézzel a külföldi autóssal. Szlovákiában elveszik a jogsit, adnak egy 15 napra szóló ideiglenest – amúgy mehet az autós. Általában ez is hatásos módszernek bizonyul. A rendszeresen szabálytalankodó külföldit ki is utasíthatják az országból.

Tíz esztendeje Marosvásárhelyről hazafelé jövet a város külső részén 50 helyett 60-nal gurultam. Bemértek, leállítottak. Elvették a jogosítványomat, mondták, üljek vissza a kocsiba, majd szólnak. Három óra elteltével visszakaptam a jogsit és egy csekket 150 ezer lejről. Közölték, ezt bármelyik őrsön befizethetem, ne próbáljak meg sumákolni, mert a határátkelőkre leadták a kocsim rendszámát, így addig nem léphetek ki, amíg nem egyenlítettem ki a számlát. Persze kiegyenlítettem.
Régi, jól bevált módszerek vannak a külföldi büntetésének behajtására. Éppen ideje volt erre itthon is rádöbbenni, és megteremteni hozzá a jogi kereteket.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. szeptember 11. 13:09
    „Szándékosan nem akarták!”
  • 1. vidékipolgár 2011. szeptember 10. 07:23
    „Érthetetlen számomra, hogy miért kellet ennyit várni ezekkel a lehetőségekkel. Kitűnő módja lett volna eddig is a rendőreink számára mint pénzbehajtás, ezzel enyhült volna a hazai lakosság vegzálása, miközben a külföldi büntetlenül, vigyorogva, ámokfutóként hajt keresztül az országon (nem is kis létszámban) a KRESZ legalapvetőbb szabályaira is fittyet hányva. Remélhetőleg a helyén lesz az eszük a rendőreinknek és élve ezzel a lehetőséggel hasznosabban töltik az idejüket.
    JÓREGGELT MAGYARORSZÁG!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány

"És akkor még nem beszéltünk arról a hazai sajátosságról, hogy az adománybolt bizonyos összeghatár fölött áfát fizet..." Tovább olvasom