Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Különvonat

"Sokféle kétség, görcs, konfliktus és indulat, lelkiismeret-furdalást gyógyító látványos magyarságteljesítmény, és szeretet, megbocsátás utazik ilyenkor a pünkösdi búcsúba..."
„A hosszú hétvége miatt a pontos választ csak kedden tudjuk küldeni, addig megértését és türelmét kérem." Ezt az elektronikus levelet kaptam egy kérdésemre tegnap a MÁV Zrt.-től. Ez tehát most egy hosszú hétvége. A pünkösd szót kerülték. Furcsálltam is, tekintettel arra, hogy megírták az újságok: a pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra most először címeres különvonat indult Magyarországról Erdélybe. Aztán egy kollégám fölvilágosított, ne várjam, hogy a MÁV reklámozni fogja azt a vonatot, hiszen csak annyi köze van hozzá, hogy a sínt adja alá: a megrendelő is más, a szerelvényt megint másik, a MÁV nevét viselő, de alapjában véve különálló cég adja. Egyáltalán, ilyen, hogy MÁV ma már csak nevében, cégeiben és újabban botrányaiban létezik.

Szóval mi ilyenkor ebből a – hogyan is nevezzem szépen? – sokszínűségből viszünk át egy jó nagy adagot oda. Sokféle kétség, görcs, konfliktus és indulat, lelkiismeret-furdalást gyógyító látványos magyarságteljesítmény, és szeretet, megbocsátás utazik ilyenkor a pünkösdi búcsúba, a „vallási és világi" zarándoklat egyre népszerűbb program. Egyébként tényleg komoly és felemelő élmény. Számomra is az volt tavaly, pedig nem vagyok katolikus. Ahogy még Csíkszeredán gyalogoltunk a templomhoz vezető úton, egy kereszteződésnél a román rendőr megállította a bal felől érkező, fehér inges, huszonöt-harminc kilométerről vagy még messzebbről gyalogoló igazi zarándokokat, hogy mi elmehessünk.

És azok az emberek komoly arccal vártak, míg mi, napszemüveges, baseballsapkás turisták, félmeztelen, árpádsávos zászlóba takarózó kopaszok elébük kerülünk. Türelmesen álltak, csak az elöl lévők csöndítgették lassú ütemre a kolompot. Egzotikus, bibliai látvány volt: a német vagy holland turisták buzgón videózták. Minket is be kellett volna fogni a keresőablakba, hogy látsszon, mennyire sokfélék a magyarok. Odafönt – félmillióan voltunk – ez a különbség aztán még élesebben látszott. Ők csöndben vártak, mi pedig kifújtuk magunkat, töröltük a homlokunkat. Kopasz, fekete pólós fiaink övig levetkőztek, napoztak, vagy zászlót lengettek horgászboton a Duna Tv kamerája felé. A megilletődöttség azonban szép lassan úrrá lett a tömegen, és még lefelé jövet is látszott az emberek szemében, miközben cseresznyenagyságú jégszemek zuhogtak.

Persze hazafelé, a buszban már megint magunkra találtunk. Hallani lehetett, hogy a szentbeszéd nem volt elég aktuális, nem érintett égető társadalmi problémákat. És tényleg, nem is lehetett leszűrni belőle semmi különöset a nemzetre nézve. Ha csak azt nem, hogy magyarnak lenni felelősség, amit a szurkoló nem érezhet, csak a szülő. A pap nagyon udvariasan kérte, ne tessék politikai célra használni ezt a rendezvényt. Aztán egészen konkrétan azt mondta: kérem, ez egy szakrális hely, tessék felöltözni, mindenki vegye föl az ingét.

Olvasóink írták

 • 4. homer 2008. május 11. 13:43
  „Szomorú ez nagyon..Még mindig vannak olyanok akik a jövőt csak a múlt megtagadásával tudják elképzelni!
  A mai europa nélkülünk magyarok nélkül valószínűleg nem is létezne, tehát igenis van mire építenünk!”
 • 3. siriusilant 2008. május 10. 13:36
  „lacika!

  Nem tudod, hogy miről beszélek?
  Szar lehet neked!
  Sajnállak...”
 • 2. _lacika_ 2008. május 10. 13:04
  „olyan töményen fogalmaztad meg a butaságot siriusilant, hogy arra igazából reagálni sem lehet, nekem, magyarnak
  mi az, hogy magyar föltámadás?
  mi az, hogy egyre több fiatal fog fölébredni?
  milyen élősködők menetére gondolsz?
  alázatot nem kell tanulni, mert azt nem érdemes
  tiszteletet, valódi tiszteletet lehetne tanulni, meg viselkedést is lehetne, kellene tanulni, de "nektek magyaroknak" e kettő nem megy egy ideje
  meg még valami nem megy: a történelem valós, pontos ismerete
  hiszen akkor nem óhajtanátok annyira vissza azokat a szerencsére letűnt korokat”
 • 1. siriusilant 2008. május 10. 11:03
  „Miért látom azt az írásból, hogy a "fekete pólós, kopasz fiúk" a kormány és az azt kiszolgáló média terrorveszélyről és antiszemitizmusról alkotott ideológiájába illő, negatív kép. Szerintem viszont már az is pozitív, hogy ennyi fiatal ember veszi magának a fáradtságot, hogy elzarándokoljon többszáz kilométerre egy Magyar Szakrális Helyre, ahol még a cikk írója szerint is megilletődtek ezek a fasiszta elemek. Mert ez nyilvánvalóan azt jelzi, hogy nincs még veszve minden, hogy lesz itt még magyar föltámadás, mert egyre több fiatal fog fölébredni.
  Ellenben ha megnézzük a szokásos, hetente ismétlődő, magyarellenes Élősködők menetét, azt is láthatjuk, hogy a résztvevők átlagéletkora 60 év, agymosott, régi jó káderek, cinikus, volt pártfunkcionáriusok szerencsére kicsiny csoportja.
  Elképzelhető, hogy tanulni kell még az alázatot az ilyen helyeken (és csakis az ilyen helyeken!), de ha valaki a hétvégi zombidiszkó helyett Csíksomlyót választja, az nekünk már jó. Nekünk, magyaroknak.
  Azt hiszem,ebben egyertérthetünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc idegen nyelv

"A mai diákok mint az Európai Unió polgárai és komputerguruk az angolt nyomatják, ezerrel." Tovább olvasom