Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Küzdj és bízva bízzál

És aki nem bízik, az legközelebb nem segít.
"Legfőbb ideje lenne törvénybe iktatni, hogy mások bizalmának kijátszása főben járó bűn. Ez a legújabb, telefonos csalásról jutott eszembe. A menete: ismeretlen számról, a világ másik feléről egy hívás érkezik a mobilunkra. Kíváncsi az ember, tudni szeretné, ugyan ki keresi egy óceáni szigetről. Talán egy sokadági rokon kutatja a családfáját? Vagy bajban van valaki, és segítséget kérne? A gyanútlan áldozat visszacsörög, utána meg nem győzi perkálni a tíz- meg százezreket. Hiszen a vonal másik végén telefonos csalásra szakosodott bandák állnak, akik lehúzzák az embert egy emelt díjas tarifával.

Szóval mondom: nem kellene az ilyesmit annyiban hagyni. Egyáltalán nem csak a pénz miatt. Persze az is fáj, mire kinyögi az ember, de fizetünk valami sokkal nagyobb árat is. A gazemberek a másokba vetett hitet veszik meg. Furcsa tranzakció, hiszen fizetünk, de az „árut" is mi adjuk. Illetve dehogy, a jómadarak a tartózkodás, a félrenézés képességét ruházzák ránk cserébe. És bizony az emberségünket, a jóindulatunkat miszlikbe tépni majdnem olyan vétek, mint a test bántalmazása. Hogy miért? Mert ezt a remekül megalkotott biológiai szerkezetet mégiscsak az teszi egyedülállóvá, ami belül van. És aki nem bízik, az legközelebb nem segít.

Akkor sem hív majd vissza egy ismeretlen számot, ha a túlfelén nagy bajban van valaki. A csalódásoktól visszarettenve nem ad majd pénzt a valóban éhezőnek. Nem áll meg érdeklődni a lerobbant autó mellett didergőnél. Mi marad belőlünk, ha gazemberek elorozzák tőlünk a jó érzéseinket? Ne kergessünk ábrándokat, bűnözők mindig lesznek. Ez egyrészt rossz hír, mert hiábavalónak tűnik ellenük a harc. Másrészt jó, hiszen ezek szerint a galádságaik ellenére is maradt még hit az emberekben. Aki pedig ezt kijátssza, bűnöző. Ezt a világ összes törvénykönyvébe bele kellene foglalni. Lehetne az új jogállás például lélek ellen elkövetett maradandó károsodás."

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez így igaz

"Hallgasd meg Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét élőben! - mozgósít ismerősöm az internetes közösségi oldalon." Tovább olvasom