Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Lakjon jól!

JEGYZET - "Szegény emberek nemcsak a hátrányos kistérségekben vagy a lakótelepeken élnek."
Éhség. Tudja, milyen érzés? Ájuláshoz közelítő lebegés. Görcsös szorítás a gyomorszáj környékén. És az agyban a zakatolás: éhes vagyok, éhes vagyok, éhes vagyok... A napi rohanásban elfelejtett reggeli és ebéd hiánya miatt korgó gyomor felnőttes élmény. Kínzóbb a gyerek éhségérzete.
Ez az élmény és érzés a kiindulópontja a szegedi Egy Ebéd Egy Esély Alapítványnak. A segíteni kész ötletgazdák azokra a felnőttekre alapoznak, akik saját éhségérzetüket csillapítva gyerekek étkeztetésére adakoznak. Kapocs Ételbárjuk a legnépszerűbb menza lett, ahogy híre ment a szegedi „nagyá" földszintjén tálalt olcsó menünek. A szűk étkezde ebédidőben mindig zsúfolt. Ám az udvari kukákhoz közeli teraszukon is pincér teszi az asztalra a leveses tálat. És e körülmények a betérőket arra ösztökélik, hogy a kétfogásos menü árát legalább egy-két százassal megtoldják. Ez is segítség – ketten-hárman összeadnak egy harmadik ebédet.

A gyakran éhes test mellett a szellem is táplálékra szorul. Ezt is tudja az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány, amely immár közösségi házat is működtet, ahol hasznos elfoglaltságot – nyáron tábort, iskolaidőben pedig korrepetálást és jófajta időtöltést – adományoz az erre „éhes" gyerekhadnak. A kezdeményezés mellé állt lapunk alapítványa is a jótékony árveréssel.
Egyre több az ilyenféle ötlet. Országos mozgalommá lett a Párizsból hazatelepült szociológus, Hegedűs Zsuzsa nevével összeforrt Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány, amelyet a hiány, pontosabban „a 2010-es költségvetési megvonások" hívtak életre. Az ötletgazdák aktív segítségre, öntevékeny helyi kezdeményezésekre szóló felhívására idén már százezer gyerek családjának osztanak csüngőhasú kismalacot, naposcsibét és vetőmagot. A 2011-ben induló programban már összesen 35 ezer család vesz részt.

De szegény emberek nemcsak a hátrányos kistérségekben vagy a lakótelepeken élnek. A gazdaság virágzásának idején gazdagnak mondott településeken is egyre többen ismerik meg az éhségérzetet. Ezért nem meglepő, hogy például Algyő csatlakozott ahhoz a háztáji programhoz, amelyre már 860 település regisztrált. A háztáji gazdaságok felélesztésére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hirdetett akciót. Pénteken Algyőn osztják a vetőburgonyát, a csibét és a nyulat, hogy a kertészkedést és állatnevelést vállaló családokban ugyancsak minden gyerek lakjon jól!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázálom

"A rezsivágás szép felvezetés a 2014-es országgyűlési választásokra a kormánypártnak." Tovább olvasom