Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Láncreakció

"Ha a Pick és a Hungerit nem vág disznót, baromfit, nem lesz hús, még szlovák sem, mivel ott is bajban vannak."
A baj sosem jár egyedül. Nem elég, hogy gazdasági válság lett, a legtöbb termelő cég takaréklángra fogta magát, elküldött egy csomó embert, átvészelte az év eleji pangást – a Hungerit túlélte a Négy Mancsot is –, felfűtötte a nagy hidegben az ünnepekre leállított csarnokokat, irodákat – és akkor tessék: gáz van, mert nincs gáz.
Bekövetkezett mindaz, amin alig két napja még baráti társaságok viccelődtek. Hogy majd – ha-ha-ha – mi lesz, amikor beköszönt az 50-es, 60-as évek szénszünethez hasonló állapota, vagy mi történik, amikor még a bevásárlóközpontok is bezárnak, és nem lesz otthon tej, meg kenyér. A poénkodásra kész válasza volt annak, aki jól értesültként tudta, hogy gázkorlátozás esetén milyen kategóriák következnek egymás után. Nem kell megijedni – mondta –, a lakossághoz „nem nyúlnak", lesz fűtés, nem fagy meg senki a mínuszokban.
Tegnap elindult a láncreakció: kiderült, hiába korlátozzák egyelőre csak a „második kategóriásokat", a következmények bennünket, ötödik kategóriás fogyasztókat is érintenek. Ha a Pick és a Hungerit nem vág disznót, baromfit, nem lesz hús, még szlovák sem, mivel ott is bajban vannak. Ha a Sole nem veszi át a tejet, még azt sem kapni majd, arról nem is beszélve, hogy mi lesz a sor végén álló termelőkkel. A Solét aztán tegnap délután végül is felmentették a korlátozás alól. De mi van, ha majd a pékekre is sor kerül – a harmadik kategóriában?
Minden érintett cég menti, ami menthető, miközben kattog a vezetők agya: milyen alternatív megoldás lehetséges? Mit enged meg a technológia, ha nincs gáz? A Picknél néhány ember már két napja alig alszik, és a fűtőolajjal működő berendezések felélesztésén dolgozik. Mások fogadalmat tesznek, hogy ilyen helyzet még egyszer nem fordulhat elő: hiszen a gázon kívül lennie kell más megoldásnak is. A szentesi Legrandnál azon örvendezhetnek, hogy termálvizet hasznosítanak, a szegedi Szilánknál pedig azon, hogy jelentős mennyiségű fahulladékot tüzelnek el.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik: kevés olyan viszonylag egyszerűen kiépíthető vezetékrendszer, kevés olyan egyszerűen felhasználható energiaforrás van, mint a földgáz. De amilyen könnyen hozzá lehet jutni, olyan könnyen el is lehet zárni a csapját.

Olvasóink írták

 • 5. madártej 2009. január 09. 11:17
  „Majd vágok én magam a családnak egy mangalicát, nem kell nekem a Pick importja.”
 • 4. KolompárRómeó 2009. január 09. 07:13
  „3. hozzászólás joy 2009.01.09. 06:46

  Teljesen igazad van. A baj csak az, hogy egy olyan orszagban elunk, ahol a megujulo energiaforrasbol nyert aramot ha beereszted a halozatba, megbuntetnek, ha valami idiota szabalyozas altal meghatarozott mennyiseg felett teszed.”
 • 3. joy 2009. január 09. 06:46
  „A cikk írójához:
  Mind igaz, de jó lenne, ha belátná végre a legmagasabb vezetés, hogy nem csaxólamokban kellene alternatív energiákra átállni, hanem valóságban kell tenni érte!
  PL: Szegeden nagyon érdemes lenne a fűtőműveket korszerűsíteni, és gotermikus energiára átállni!
  Emlékezetem szerint Fölsővárosban van egy ilyen fűtőüzem!

  Egy -alapos utánajárással készített- cikket megérne ez a téma!”
 • 2. joy 2009. január 09. 06:40
  „[1]!
  Legeljen füvet az ökör!”
 • 1. hazaipalya 2009. január 08. 17:16
  „káros a sok hus amugy is. kell egy kis vegetarizmus”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszonylagos világ

"Még a biztosítóm is mintha megjuhászodott volna – de majd sajnálom, ha ráérek." Tovább olvasom