Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Lányberúgás

"Nőknek nem elegáns töményt inni, kivétel a vacsora utáni Baileys."
"Én már okádtam le az egyik haveromat, és tök tapintatos volt, ugyanis nem vette észre." Az élménybeszámolót egy internetes fórumból idéztem, amelynek témája: szabad-e a lányoknak inni. A hozzászólások egy része (fiúk) szerint igen, mert akkor könnyebb összejönni velük, a másik része (lányok) szerint is, mert na nehogy már ne.

Tágabb körben mégsem ennyire egyöntetű az örvendezés a vedelő nők körül, egyszerűen mert nekünk, nőknek nem illik, vagy mert a társadalom még nem elég érett a részeg nők tömegére – megítélés kérdése. A részeg férfi más, az előfordul. Férfiprivilégium ez, akár a hűtlenség, a káromkodás, az üvegből ivás. Elidegeníthetetlen jog, mint az állva pisilés.

Azt akarom-e ezzel mondani, hogy részegedjen le alkohol-egyenjogúságot követelve minden nő? Nem. Inkább azt, hogy a stresszoldásnak, a bizonytalanság pillanatokra való leküzdésének Magyarországon elfogadott módja az ivás. Témának is gyakori, olyan, mint az angoloknál az időjárás, mindig lehet róla beszélni. Számtalan hétfői csevej indul ezzel: a hétvégén úgy berúgtam. A beszélgetőtárs szocializációjától függ, hogy számára ez irigylésre méltó, vagy inkább ciki.

Persze feszültséglevezetésnek a jóga jobb (szebb?), mint a sörözés, csak macerásabb. A főzés is beválhat, de azt nem kell mindig. Esetleg a kutyasimogatás, de a kutyával nem lehet közben táncolni. Ott van még a relaxálás, bár a gyertyafényben kádban fürdés nem biztos, hogy olyan hatékonyan feledteti a gondokat, mint három feles mézes szederpálinka. De mit is beszélek, nőknek nem elegáns töményt inni, kivétel a vacsora utáni Baileys, esetleg konyak. Arab országokban vagy a Távol-Keleten még ezt sem.

Nálunk a nőknek persze nem tilos az alkohol, de a társadalom jobban elvárja, hogy mértéket tartsunk. Az egyenlőség nevében nem a részeg asszonyok rehabilitálását kívánom, hanem a csúnyán elázott férfiak ugyanakkora megvetéssel sújtását.

És vonatkozzon mindez az ő közös ellenségükre is, arra a vendégre, aki semmit nem iszik a buliban, csak fényképez. Másnap pedig olyanoknak mutogatja a képeket, akik ott sem voltak.

Olvasóink írták

 • 18. Mignon 2009. szeptember 26. 12:12
  „Azert minden elismeresem Gonda Zsuzsinak!
  Jegyzetevel, serkentette a hozzaszolokat a lanyberugastol, New Yorkon keresztül a haj korpasodasan
  tul, egesz az anyazasig!!
  A japan balnavadaszok igaz most kimaradtak, de legközelebb behozzuk.......
  :)”
 • 17. cselac 2009. szeptember 26. 11:27
  „Hát, nem sikerült provokálni, van ilyen...

  Pótolván: Anyád!”
 • 16. flexsnake 2009. szeptember 26. 09:36
  „bakosandrás, :D ez itt egy szmájli :D ez nevet.
  A férfi nemi hormonok éppen a szőrzetet erősítik. A kopaszodás okai többfélék lehetnek. Elsősorban gombásodás ami korpaként jelenik meg, kezelhető nizorállal, majd ott a meghaló hajhagymák, másrészt a szervezet nem megfelelő hőháztartása. Azért van hajunk mert a fejünkön keresztül sok hőt adunk le, a haj ezt egyensúlyozza. Meg ott a genetikai tényező hogy a kopaszodó apának kopaszodó gyereke lesz. Bár azért érdekes hogy ezt nem örökíti át leánygyermekbe :D Maga a kérdés provokatív humor volt. Egy sima ,,anyád!" felkiálltással beértem volna :D”
 • 15. cselac 2009. szeptember 26. 08:58
  „Mielőtt bárki ironizálna: Andráséknál a kopaszodás apai részről családi vonás!

  Másrészt az egy-két pohár ital elfogyasztása SOHA nem egyenlő az alkoholizmussal. A bor, sör és pálinka kultúra kérdése. Ha azt a példát adod, hogy minden nap berúgsz, persze, hogy rossz példa, vagy hogy azzal kezded a napot. Az, hogy a gyerek azt látja, hogy ezt bizony kulturáltan is lehet, ezt értékelni és élvezni is lehet, akkor nagyon nincs azzal semmi gond.

  Az absztinencia viszont nekem egyenlő az alkoholizmussal.”
 • 14. cselac 2009. szeptember 26. 08:58
  „Mielőtt bárki ironizálna: Andráséknál a kopaszodás apai részről családi vonás!

  Másrészt az egy-két pohár ital elfogyasztása SOHA nem egyenlő az alkoholizmussal. A bor, sör és pálinka kultúra kérdése. Ha azt a példát adod, hogy minden nap berúgsz, persze, hogy rossz példa, vagy hogy azzal kezded a napot. Az, hogy a gyerek azt látja, hogy ezt bizony kulturáltan is lehet, ezt értékelni és élvezni is lehet, akkor nagyon nincs azzal semmi gond.

  Az absztinencia viszont nekem egyenlő az alkoholizmussal.”
 • 13. bakosandras 2009. szeptember 25. 22:25
  „Ez szerintem mindenkinél máshogy alakul, nem lehet jelenségről beszélni. Azt mondják, a kopaszodást a túltengő férfi nemi hormonok okozzák. De ezt csak úgy hallottam, nem biztos, hogy így van, mondom, még mielőtt bárki is rám fogná, hogy félretájékoztatok. Ami a szakállt illeti, harmadikos gimis koromban növesztettem először, de szeptemberben az osztályfőnök a gimiben azt mondta, nem szabad, és le kell vágatni. Egy év múlva, nyári szünet után megint bepróbálkoztam, és akkor már azzal köszönt, ahogy belépett a terembe, hogy bátyám, maradhat a szakáll. Ez 1989-ben volt. Később leborotváltam, megint később, a katonaság idején szenvedtem, mert fekete, és azonnal meglátszik, ha nő, úgyhogy mindennap kellett borotválkozni. Akkor megfogadtam, ha egyszer leszerelek, megnövesztem. Ezt utóbb be is tartottam. A kopaszodás csak ezután jött, de ez családi vonás is.”
 • 12. flexsnake 2009. szeptember 25. 17:47
  „bakosandrás, írj már egy jó cikket hogy miért mászik le a férfiak haja az arcukra és ül oda szakállként? :D”
 • 11. flexsnake 2009. szeptember 25. 17:44
  „Hehe, kedvenc író, jó téma :D”
 • 10. bakosandras 2009. szeptember 25. 14:00
  „"Mindenki azt gondoljon , amit akar, mindenkinek joga van a gondolataihoz, neked is nekem is."
  Ebben egyet értünk.”
 • 9. vmagdi 2009. szeptember 25. 11:19
  „Nezd kedves Andras en ezt a mediaban olvastam, ha hazudtok , hazudtok es akkor nem tudom jol es ez nem az en hibam, hanem azoknak az ujsagiroke, akik lekozlik a statisztikakat.
  Azt is latom, hogy a kornyekben tizenevesen total termeszetesseggel idogalnak estenkent, nyilvan a hasonloan liberalis neveltetes okan. Hogy a franciak mit csinalnak az o dolguk, mar mindenit masolunk, raghatnank beteldiot is hogy szinezzuk a fogainkat. Azt is a mediabol tudom, hogy nagyon jok vagyunk pialasbol, es latom is, amikor a piacon vasarolok, hogy nok acsorognak roviditalos poharakkal a kezukben, es elgondolkodom, hogy mifele elete lehet az olyannak, akinek mar reggel nyolckor szuksege van a lila kodre, es az is eszembe jut,hogy a gyereke majd hazaerkezik az iskolabol es nem biztos, hogy boldogsagtol repes a szive a deliriumos mamatol. Nem vagyok alszent, szerinten en is ittam a nyaron egy pohar sort, csak azert mert jol esett, es nem azert mert kellett a kod, es nyaralasunkkor ittam bort is, meg hoztam is, de a cikkben nem errol van szo. Masreszt, nem tudom kedves Andras eszrevetted-e, hogy ott van a hozzaszolasomban, hogy "szerintem", meg az is "nem tennek en..." vagyis nem a tutit mondom meg hanem a velemenyem irom le, nyilvan ezert van a forum, ellentetben azzal a sugallattal, hogy "Mit gondoljunk.." Mindenki azt gondoljon , amit akar, mindenkinek joga van a gondolataihoz, neked is nekem is.”
 • 8. bakosandras 2009. szeptember 25. 11:03
  „VMagdi: "A magyar családok túlnyomó többsége csonka". Biztos vagy te ebben, kedves VMagdi?
  És abban is, hogy megértetted, amiről a cikk szólt?
  Hadd kérdezzek még: az, ha az ember megiszik egy pohár sört vagy bort este, újságolvasás, beszélgetés vagy bambulás közben, már "alkolizálás"?
  Mit gondoljunk például a franciákról, akik gyerekeikkel egy-egy pohár bort itatnak meg ebéd után?
  Mondd meg, te úgyis mindenről megmondod a tutit, szellemdúsan.”
 • 7. theseus 2009. szeptember 25. 09:57
  „Nem rossz írás, de elég könnyedén közelíti meg a témát. Arra is ki lehetett volna térni, hogy az alkoholizmus népbetegség M.o-on, igen súlyos tárdadalmi-gazdasági következményekkel, és ez is az alkalmi ivászattal szokott kezdődni. Egy alkoholista pokollá teszi a családja életét.
  A cikk ebben a formában kedvcsinálóként is felfogható egy jó kis ivászatra. Valóban egyre több fiatal iszik, egyre korábban, egyre gyakrabban, és ez elég súlyos probléma. Elég végigmenni a Tisza-parton, tele van törött üvegekkel.
  Felmérések szerint a heti többszöri alkoholfogyasztás már függőséget alakít ki, az ilyenkor elfogyasztott mennyiség pedig általában fokozatosan növekszik.”
 • 6. vmagdi 2009. szeptember 25. 09:43
  „szokasos sefulesefarka iras, mert maga a cikkiro se tudja melyil oldalon all: szerintem a a felsorolt alternativak: 1. főzés, 2. kutyasimogatás, 3 fürdés gyertyafényben, hát nem éppen fantázadusak, sot meglehetosen infantilis gondolkodasra vall.
  Az alkolizalas nem valami tevekenysegnek a hianya, amit ezzel , azzal ki lehet valtani.
  "Az egyenlőség nevében nem a részeg asszonyok rehabilitálását kívánom, hanem a csúnyán elázott férfiak ugyanakkora megvetéssel sújtását."
  Nem tennek en se egyenloseg jelet, se nagyobb vagy kissebb jelet a ket dolog koze, egeszen azert, mert a magyar csaladok tulnyomo tobbsege csonka, anyukaval vannak a gyerekek, de meg a teljes csaladban is az ido zomeben. Olyan jovonk lesz, amilyet gyerekeket nevelunk. Es egy sorozgeto anyuka vajon milyen gyereket nevel?”
 • 5. _palla_ 2009. szeptember 25. 07:30
  „"Az egyenlőség nevében nem a részeg asszonyok rehabilitálását kívánom, hanem a csúnyán elázott férfiak ugyanakkora megvetéssel sújtását." - Nagyon, nagyon igazad van! (Bocs a tegezésért, de látom, hogy rokon gondolkodású vagy! ;) ) Férfiaknak, nőknek is szabad inni HANGULATIG, és mindkét nem tagjaitól egyformán elvárható, hogy emberek maradjanak. Nagyon részeg nő, nagyon részeg férfi egyaránt taszító.”
 • 4. Mignon 2009. szeptember 24. 22:59
  „Bonaparte!
  Zsuzsi sehol sem irta, hogy a Baileys "tömeny" lenne...........
  Olvass rendesen.
  A Baileys egy 17 %-os likör.
  (Nekem, öszinten=gyikfing).”
 • 3. Bonaparte 2009. szeptember 24. 22:27
  „A Baileys nem tömény, drágám”
 • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 24. 22:06
  „Ezért kár volt felkelni.”
 • 1. Mignon 2009. szeptember 24. 16:30
  „Tetszett a jegyzet kedves Zsuzsi!
  Erdekfeszitöen kezdödik, csak egy kicsit altalanossagban vegzödik, szerintem.
  A cikkedröl eszembe jutott Molnar Ferenc.
  1940-ben New Yorkba erkezese utan mint meseiro probalt kenyerrevalot keresni, talalt egy
  magyar kiadot. Irt egy meset.
  A meseben volt boszorkany, kiraly a 3 gyerekevel, erdö stb.
  Mondta neki a kiado:
  -Szep,szep, de manapsag Molnar ur, mas kell a gyerekeknek!
  Egy het mulva uj mesevel jelentkezett Molnar, amely igy kezdödött:

  "A csinytalan gyerek nagymamaja öleben ülve, olloval kiszurta a nagyi mindket szemet......."
  Erre a könyvkiado:
  -Ez az, Mr. Molnar!! Ez kell a mai gyerekeknek!!! :D:D:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólfohász

"Nemcsak sürgetni kell a társadalmi összefogást, hanem tenni is érte." Tovább olvasom