Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Lapos igazságok

"De a Lapos – az más. Szegeden fogalom, sok korosztály körében immár. Az öregebbeknek azért, mert akkoriban még igenis lehetett ott fürdeni, bójasor mutatta, meddig úszhatunk, szabályos szabad strand volt. A maiaknak meg azért vonzó, mert továbbra is ott a Tisza, a csábító, bár mára veszélyessé vált szabadság."
Akinek van gyereke, mind tudja, hogy az örökös aggódás ellen nincs védekezés. Másrészt bármennyire féltjük csemetéinket és igyekszünk ésszel is élni, vagyis fölkészíteni őket az életveszedelmek lehetőség szerinti elkerülésére – soha nem lehetünk egészen biztosak benne, hogy megfogadják a szülői intelmeket.

Az az igazság, hogy az én gyerekem is járt a Laposra, bárha annyira sosem kellett spórolnia, ha kért, kaphatott pénzt a strandbelépőre. De a Lapos – az más. Szegeden fogalom, sok korosztály körében immár. Az öregebbeknek azért, mert akkoriban még igenis lehetett ott fürdeni, bójasor mutatta, meddig úszhatunk, szabályos szabad strand volt. A maiaknak meg azért vonzó, mert továbbra is ott a Tisza, a csábító, bár mára veszélyessé vált szabadság, nem beszélve a korosztályi szabadcsapatokról. Lelkére kötöttem én a gyereknek, ne lépjen a folyóba, úszni meg kifejezetten tilos! Lefestettem neki, miféle fertőzéseket szedhet össze mindenütt a Maros utáni szakaszon, és azt is, miként örvénylik a partról szelídnek tetsző víz, hirtelen-váratlan helyeken. A szívem mélyén azonban mindig tudtam, ha a többiek bemennek úszni, az én tanácsokkal-tiltásokkal ellátott csemetém is megteszi.

Mindezt csak azért idézem ide, mert nem szívesen emlegetem föl a legutóbb a Tiszában eltűnt 14 éves szegedi kislány szüleinek felelősségét. A nagynéniét sem, akinek a gondjaira bízták. A gyerekek gyakran kiszámíthatatlanok, akárcsak a folyó... Mégis: nem szabad a Tiszának a közelébe se engedni olyan fiatalt, aki nem tud jól úszni! Ez biztos.

Internetes fórumunkon sokan a többi strandoló felelősségét is említik, az egyik tévéhíradóban meg egyenesen közönyösnek bélyegezték a Lapos-látogató szegedieket. Hirtelen felindulásból vagy felületességből ítélkezni persze mindig könnyebb, mint mindent megfontolva tenni valamit azért, hogy ne lelje halálát több fiatal a folyóban.

Igenis legyenek ott tiltó táblák! Egyértelműek.

Legyenek napozó felnőttek, akik vállalják, hogy kiparancsolják a vízből a gyerekeket – éppúgy, ahogyan egyre többször rápirítanak az utcai szemetelőkre. Járőrözzenek sokkal többet a vízirendészek, és büntessenek sokkal keményebben. Igenis mondjuk el, ezredszer is a szegedieknek, hogy nosztalgiázzanak veszélytelenebb terepen, ne a Tisza városi szakaszán.

És ha minden tőle telhetőt megtesz minden szervezet és magánszemély a további tragédiák megelőzése végett, akkor apellálhatunk a fürdőző személyes felelősségére. Aki önveszélyesen akar élni, azt nehéz kívülről megóvni a haláltól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállj le, legény, az ülésből!

"Ha tehetem, két keréken járok Fölsővárosból Alsóvárosba. A gyalogosok útja és a bicikliseké… Tovább olvasom