Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lázadni kell

"A legolcsóbb faház is kisebbfajta vagyonnak számít bizonyos családoknak, amelyek mégis megpróbálják valahogy összekuporgatni a kirándulás árát."
„Hosszú hajadban fénylik a szél / Hanyatt fekszünk, a fű égig ér / Egy kis lázadás, egy osztálykirándulás". Dusánnak mindig igaza van. Egy igazi osztálykirándulás ugyanis mindig erről a kis lázadásról szól. Persze nem mindegy, hogy a kis lázadás valójában micsoda, és milyen kicsi.

Nekünk anno a „lázadás csúcsát" még az jelentette, hogy meglett, 14 éves férfiemberként, Szigligeten az akkor már ifjúságinak hívott úttörőtáborban, miután az esti diszkó előtt háromszor is „lefőpróbáltuk", hogyan kérjük fel táncolni a közelgő lassú számra az egymás közt „leosztott" csajokat, a kellő pillanatban egymásra várva végül is semmit nem csináltunk. Nem volt mit tenni, vissza kellett tekerni a kazettás magnón a Hotel Californiát, és újra be kellett rakatnunk. A diszkós nem nagyon értette az ismétlést, de sikerült meggyőzni arról, életbe vágó kérdésről van szó. Szerencsére a csajok is kapcsoltak, így másodjára már nem rontottunk el. Volt aztán hanyatt fekvés is, mindenki profi csillagász volt a fűben – Kepler bizonyára büszke volt saját magára, meg egy kicsit ránk is. Ekkorra már kéz a kézben pihegtünk, s roppant boldogok voltunk.

Manapság viszont már odáig is eljutottunk, hogy bizonyos iskolákban az osztályfőnökök nem merik elvinni az osztályukat több napra, mert attól félnek, hogy úgy leittasodnak a rájuk bízott csemeték, és annyira levetkőzik gátlásaikat és levetkőztetik egymást, hogy másnapra már az éltanuló jó fiú, jó kislány is elveszti nimbuszát, másról nem is beszélve.

Az sem mindegy, hogy egy-egy ilyen felejthetetlen bulit mennyiből lehet megúszni. A legolcsóbb faház is kisebbfajta vagyonnak számít bizonyos családoknak, amelyek mégis megpróbálják valahogy összekuporgatni a kirándulás árát, hogy legalább a gyerek menjen el arra a két-három napra. Azt is meg kell jegyezni, a dobozgitár, a tábortűznél boldogan üvöltött Azok a boldog szép napok, a szalonnasütés, a közös túrázás ma már gáznak számít, előbbi még egészségtelen is, a hagyma meg büdös.

Hiába, a mai lázadások már teljesen mások, mint a régiek. Az igény viszont szerencsére megmaradt. Hiszen ifjú titánként lázadni szinte kötelező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány-polka

"Az elkövetkező napokban, akárcsak az elmúltakban, néhány kérdés még válaszra vár." Tovább olvasom