Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Lecsúszottak

JEGYZET - ˝A szegénység kockázatának minden harmadik ember ki van téve.˝
Miért vannak hajléktalanok? Ha esik az eső, szegények áznak-fáznak? És miért nem adják el télen a biciklijüket, nyáron meg a kabátjukat, hogy legyen pénzük?

Ezeket a kérdéseket rendszeresen felteszi nekem hét és fél éves kisfiam. Mindig megrázza, ha hajléktalant lát, aztán pedig jön a kínzó kérdés: miért nem dolgoznak, hogy legyen pénzük, és tudjanak venni lakást? „Söpörjenek utcát, azzal is keresnek ötvenezer forintot" – mondja, mert mostanában nagyon képben van azzal, melyik szakmában hogy lehet keresni.

Hogyan lehet elmagyarázni egy kisiskolásnak, hogy ma Magyarországon sajnos nem mindenki tud dolgozni? Még utcát sem söpörhet mindenki. Szerencsés, akinek van munkája, legyen az bármi is. Akinek viszont nincs, pillanatok alatt lecsúszhat. Elég egy rossz válás, vagy egy hiba, és már ott is találja magát az utcán olyan is, aki soha nem feltételezte volna magáról, hogy egyszer kukákban turkálva szerzi meg a napi betevőjét.

Becslések szerint ma Magyarországon több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt. A szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának minden harmadik ember ki van téve. Aki pedig nem kap segítséget, menthetetlenül elveszik. A szerencsésebbek lakókocsiban, mások sátorban, a legrosszabb helyzetben lévők pedig a bokrok tövében húzzák meg magukat, hogy aztán csak csendesen tűrjenek, amikor valaki tömött bevásárlószatyrot cipelve undorodva elfordítja a fejét tőlük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankócsere

˝A több évtizedes forinthasználat lehetősége mellbevágó.˝ Tovább olvasom