Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Legalább decemberben

"Átírom Juhász Gyula szavait: legyünk hát jók, legalább így, decemberben! "
A világ most valahogy a szokásosnál is mostohábban bánik adventünkkel – mintha nem is a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére készülnénk. Most érik el a kisembert a pénzügyi és gazdasági válság első hullámai, most küldik ránk a nagy szolgáltatók többnyire adóssággal terhelt elszámoló számláikat, tovább kínozzák egymást, és halálra idegesítenek bennünket politikusaink is – egynek nem számít, hogy az elcsendesedésnek, az egymásra figyelésnek, a jó szónak volna itt az ideje. És akkor itt vagyunk mi magunk is, a saját nyakunkon – panaszainkkal, nyavalyáinkkal, egyéni kis válságainkkal, ki-ki a saját bugyrát érezve a legkényelmetlenebbnek. Legalább most ezt ne!

Fogadkozom is, a mostani adventben nem fogok nagy szavakat használni, sem filozófiai mélységű kliséket felsorakoztatni, nem nyúlok a világirodalomhoz, de még a Bibliához sem. Nem kívánok semmit kinyilatkoztatni karácsony lényegéről, nem rovom fel senkinek, hogy hetek óta ott lökdösődik – velem együtt – az üzletekben, ahelyett, hogy inkább ezen idő alatt türelemből, figyelmességből, kedvességből, gyengédségből osztanánk többet szeretteinknek. Sőt egyenest megvédem még a Széchenyi téri karácsonyi vásárt is, ami ha nincs is olyan, mint a bécsi, de a miénk. Nem zavar nagyon, ha a toplistát most is a sapka, zokni, gatya, farmer, pulcsi, bugyogó termékcsalád vezeti. Sokak anyagi helyzetéből ugyanis tényleg csak az ilyen, halasztott vásárlásra futja, azt a használati cikket kapják tőlük ajándékba szeretteik, amit már úgyis nagyon meg kellett volna nekik venni. Egyébként pedig az vesse rájuk az első követ, aki még sohasem verekedte magát keresztül ezen a kétségkívül bizarr bazári sokadalmon.

Hiszem, hogy a kereskedők egyre igényesebben kínálják áruikat, a vásárszervezők egyre kulturáltabb és hangulatosabb körülményeket teremtenek a vásárlásainkhoz, s nem kell túl gyakran megfeledkeznünk arról, hogy végül is mi most mindnyájan a szeretet ünnepére készülünk.

Azt pedig nemcsak hiszem, hanem tudom is, hogy a Délmagyarország a Szeged Első Lions Klubbal és a Rádió 88-cal összefogva holnap ismét megnyitja adventi szeretetsátrát a szegedi Dugonics téren, ahol a velünk tartó cégek, intézmények nap mint nap vendégül látnak valakiket azok közül, akikről év közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Holnap a diabéteszes gyerekek lesznek a vendégeink egy közös szeretetlakomára. Erről szól az advent.

Átírom Juhász Gyula szavait: legyünk hát jók, legalább így, decemberben! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remélem, meghalok, mielőtt megöregszem

"Az egykori lázadó, ma már végképp, nagy generáció tagjaiból tananyag lett az egyetemen. Tovább olvasom