Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Legyen bankár

"Az illető, a magyar szegények leendő bankárja például olvasná a Déli Aprót. Ami tele van öntudatos hirdetésekkel. Hogy pénz kéne, azonnal, de nem ingyen, hanem tisztességes kamattal – uzsorások kíméljenek."
Szegények bankárja. Van ilyen, igaz, a világnak nem ezen a táján, hanem ahol még ennél is nagyobb a szegénység. Az illető a bizalom elvére épített. Az volt a föltevése, hogy nem minden szegény azért szegény, mert lusta, link, infantilis satöbbi. Hanem azért, mert – mondjuk – előre ki nem számítható módon tragikus fordulatot vett az élete. Vagy azért, mert azt a minimális lehetőséget, amit szegényként választhat, azt sem tudta jól kihasználni. Vagy azért, mert senki sem gondolt rá, hogy minimális lehetőséget adjon neki. Nos, a szegények bankárja épphogy erre gondolt. Akinek kölcsönt adott, azt igyekezett munkához is juttatni.

És láss csodát, adósainak túlnyomó többsége vissza tudta fizetni a pénzt.
A hálózat nőtt. Ez a bankár nem lett ugyan multimilliomos, de nem él rosszul. És főleg: értelmesen él. És legfőképpen: nyugodt lelkiismerettel.
Ha jól emlékszem, tavaly Nobel-békedíjat kapott, de erre nem vennék mérget. Pedig a lényeg szempontjából ennek is van jelentősége, hogyne, hiszen a média elterjeszti, hogy így is lehet. Hátha valaki követője akad – bármely más szegény világokban, például itt mifelénk.

Az illető, a magyar szegények leendő bankárja például olvasná a Déli Aprót. Ami tele van öntudatos hirdetésekkel. Hogy pénz kéne, azonnal, de nem ingyen, hanem tisztességes kamattal – uzsorások kíméljenek. És pontos célmegjelölés, és nem több kell, csak annyi, amennyi éppen hiányzik a célhoz, és megbízható részletfizetés, és értsék meg, csak pillanatnyilag kérek segítséget, amúgy megállok a lábamon, tessék hinni nekem.

A hirdetések szövegén átüt a sürgetés és ez a különös követelés: szíveskedjenek tudomásul venni, hogy én is ember vagyok, még akkor is, ha most segítségre szorulok. Képzelem, mit vívódik valaki, akinek az önérzetét még nem tette tönkre az elesettség, mire rászánja magát egy ilyen tartalmú hirdetésre!

Csakhogy mifelénk még nincs szegények bankárja. Uzsorás van, vagy néma csönd. Senki, sehol. Itt a szegénység: mint feneketlen kút.
Társadalomkutatókat hallottam egyszer mély megvetéssel beszélni a mi világunk újsütetű tehetőseiről, akiknek annyi eszük sincs, hogy komfortossá tegyék maguk körül az életet. Azaz ne hagyják, hogy szegénység terjengjen járványként az életközegükben, mert az őket magukat is visszaveti.

Üzletembereket hallottam egyszer beszélni arról, hogy a biznisz titka: megtalálni a rést. Olyasmit csinálni, amit más nem.
Úgyhogy: legyen már valaki a szegények bankárja!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izomkassza

"Nem állami feladat – intézik el sokan egy kézlegyintéssel, ha szóba kerülnek a… Tovább olvasom