Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Léjogosultság

JEGYZET - "A kommentelőink által szidott kritikus sem azt kifogásolta, hogy szegedit evett, azért kritizált, mert amit fogyasztott, egész egyszerűen nem volt friss."
Amikor Bajáról Szegedre kerültem egyetemre, megfogadtam, hogy soha, egyetlen kanál szálkafőzeléket sem fogok lenyelni. Nekem ne adjon senki pürésített halpörköltet, pontycafatokkal – hangoztattam az otthoni, családi ebédnél az ideköltözésem előtti utolsó hétvégén. A menü természetesen bajai halászlé volt, a jó öreg gyufatésztával. A rokonok elégedetten cuppantották le a húst a hatalmas szálkákról, bólogattak, hogy ők sosem ettek még abból a passzírozott löttyből. Fogadkoztunk a bátyámmal, hogy majd körbejárjuk a szegedi halászcsárdákat, és a vendégek tányérjába gyufatésztát dobálunk.

Egy év sem kellett, felrúgtam elveimet és árulóvá váltam a rokonok szemében. Egy csoporttársam hívott át hozzájuk halászlevezni, udvariasságból vettem rá magam az evésre. Az első kanálnál szállt el minden előítéletem. A főzet finom volt, a halhús friss. Mindez közel 10 éve történt, azóta végigettem az összes szegedi halászcsárdát, kóstoltam jót és rosszat is.

Mi bográcsban, lehetőleg fán készítjük, kint a kertben. Pontosan tudjuk, hogy a jó lé az alapanyagokon múlik: a nem zsíros, de nem is csak izomból álló halon, a makulátlan hagymán és a sükösdi paprikán. A kommentelőink által szidott kritikus sem azt kifogásolta, hogy szegedit evett, azért kritizált, mert amit fogyasztott, egész egyszerűen nem volt friss.

Megint elindult hát a nagy vita, a lokálpatrióta szegediek ragaszkodnak a saját levük szentségéhez. A nagy vitákban a bajaiak csak mosolyognak azokon a Tisza-partiakon, akik nem ismerik el a gyufatésztás létjogosultságát. A bajaiak közel 20 kiló halat esznek évente, a szegediek talán 20 tányérral sem, szerintem nem a tészta, hanem ez a legfőbb különbség.

Biztos vagyok benne, hogy sok szegedi levágott pontyfejet rejtene a kritikus ágyába. De azt javaslom, ne tegyék, jól jöhet még az alaplébe. Persze csak akkor, ha frissen passzírozzák bele.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rágótól a hajléktalanverésig

„ A jól sikerült diákcsíny az „órarend" része volt. ˝ Tovább olvasom