Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Lélekadó

"Meglátják, egyszer még adót fognak szedni Szent Pétertől a mennybe szálló lelkek után. Miért is ne: MÁV-pótló utaztatás, vizitdíjas purgálás, adminisztráció, ügyeleti díj, és a többi, és a többi, csupa szolgáltatás, jóléti extrák, plusz a szférák dübörgő zenéje."
Meglátják, egyszer még adót fognak szedni Szent Pétertől a mennybe szálló lelkek után. Miért is ne: MÁV-pótló utaztatás, vizitdíjas purgálás, adminisztráció, ügyeleti díj, és a többi, és a többi, csupa szolgáltatás, jóléti extrák, plusz a szférák dübörgő zenéje. Fájni ugyebár nem fog, s különben is a kampányban előre megmondták, hogy mire kell készülni, csak nem fejtették ki eléggé az igazságot. Ennyit Szent Péter is megérthet, s ha nem, akkor ő a köztársaság renegát ellensége, ezt úgyis sejtettük már róla. Mindenki dalol és cipeli a terhet, csak neki könnyű itten.

Az MSZP kocogó tagozata mellé egy újabb öntevékeny csapat nőtt fel a feladathoz. A hívő szocialista tagozat olyan javaslattal állt elő, amire az egykori egyházügyi államtitkárnak is össze kellett szednie lényeglátását, hogy hihetetlennek nevezze az ötletet. A lényeg: az állam tekintse szolgáltatásnak és adóztassa meg azt a hitéleti szolgálatot, amelyért az egyházak pénzt kérnek.

Lehet persze elvi jelentőségű, hogy mindenki, minden fizetős tevékenységért adózzon. Ez a javaslat azonban nem pusztán egy rendezvényszervezői szolgáltatást vett célba, hanem olyan szolgálatot, ami sok ember számára lelki fontosságú, és mindenféle világi adminisztráció alkalmatlan rá. Ráadásul nem is veszi más igénybe, csak a hívők, az állam pedig nem járul hozzá döntő mértékben. A misemondatás vagy a papi temetés nem kimondottan nyereségszerző tevékenység, ami pénzt hoz, azt egyházi szolgálatra fordítják, és humánus jelentősége – amely mindig többet ér az anyagiaknál – azért mégiscsak nagyobb, mint mondjuk a lízingelésnek. Az ötlet attól annyira zavarba ejtő, hogy valójában nem is hoz jelentős bevételt: ha évente 60 ezer katolikus temetés és 14 ezer esketés „adóját" nézzük, a jelenlegi díjak mellett nem folyik be annyi belőle, ami megérné a társadalmi feszültséget, hacsak nem éppen annak tesztelése a cél.

A fontoskodó ötlet egy hívő tagozathoz mérten eléggé érzéketlen a hitélettel szemben. A megszorítási hullámot viszont úgy éli meg, mintha az állampolgároknak kötelessége lenne, hogy a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok túlköltekezését családi életük olyan eseményeivel is vállalják, mint az esküvő vagy a temetés. Ebben az ügyben – főként a szombati szakszervezeti tüntetés után – az MSZP munkás és érdekvédelmi tagozatának ötleteit is érdekes lenne megismerni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ok és okozat

"Nem egyszerű a bányászok élete – szokták volt mondani. Teszem hozzá, az újságíróké és… Tovább olvasom