Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lélektől lélekig

JEGYZET - "Az isteni gyártó Szeretet márkanéven szerencsére vírusirtó programokat is ajánlott emberi projektjéhez."
Nincs jól az, hogy van egy piros betűs ünnepünk, ráadásul 1993 óta kétnapos, amiről legtöbbünknek fogalma sincs, mi a csudát gondoljon felőle – még akkor is, ha elsősorban vallási, egyházi ünnepről van szó. A karácsonyt még mindenki érti, születés, kisjézus, család, szeretet; a húsvét már nehezebb, hiszen bűnbánatról, keresztre feszítésről, feltámadásról, megváltásról szól, de valamelyest még mindig érthető, hiszen ugyanúgy konkrét személyről van szó, ráadásul ugyanarról, Jézus Krisztusról. Története vizuálisan is könnyen megjeleníthető festményen, filmben, könyvek illusztrációjaként – bár, valljuk be, a feltámadáshoz már jelentős képzelőerő kell, leginkább hit szükségeltetik. És akkor mit kezdjünk pünkösddel, amikor a Szentlelket – más nyelv- és kultúrtörténeti értelmezésben Szent Szellemet – kellene elképzelnünk, értelmeznünk, befogadnunk, és ünnepelhető formában bemutatnunk.

keseredjen el a kedves olvasó, ha nem megy, filozófusok, hittudósok, bibliamagyarázók, egyházi kis- és nagyemberek, ál- és igazi próféták, valamint az összes pszich-vel kezdődő tudomány művelője ugyanezzel próbálkozik az utóbbi pár ezer évben.

Talán akkor járunk el helyesen, ha mindent lehúzunk a földre, hiszen a mi kis hétköznapi fogalmainkban éppúgy benne van a lényeg, mint a könyvtárnyi szakirodalomban és tömjénillatú magyarázatban. Gondoljunk a lelkünkre... Meg a másikéra... Nagyjából erről van szó, az Ő ünnepéről, mindnyájunkban. Klasszikusabb stílusban fogalmazva, talán egy leheletről lehet szó bennünk Istentől, maibban, talán egy láthatatlan mikrochipről a Teremtő kódjával és programjaival. Az informatika szóhasználatánál maradva, persze könnyen vírusok és hackerek támadhatják meg rendszerünket, ha nincs megfelelő tűzfal a védekezéshez (mintha ma írta volna róluk Ady: „Benyúlnak a lelkünk mélyébe / Titkos, nagy ujjak, karmolók"). Az isteni gyártó Szeretet márkanéven szerencsére vírusirtó programokat is ajánlott emberi projektjéhez, s felhívja a figyelmet a folyamatos frissítésre is.

A lélek titkos erejét egyébként hol csírájában, hol fellobbanva – lelki érettségtől függően – ki-ki megtapasztalhatja mindennapjaiban, függetlenül attól, hogy miben hisz és miben nem. Amikor például erőt kapunk a megoldhatatlannak látszó feladathoz, amikor bátorságunk lesz a cselekvéshez, amikor valami hirtelen megvilágosodik, amikor ihletet, ötletet kapunk, vagy éppen vigaszt a reménytelenségben. És fordítva, amikor mi adunk, ahogy Szent Pál nevezte leveleiben, a lélek gyümölcseiből – szeretetből, örömből, békéből, türelemből, kedvességből, jóságból, hűségből, szelídségől, szerénységből. Talán erre mondott példát a pszichológusok, pszichiáterek pápája, Jung is, amikor emlékeztetett: tisztelettel gondolunk vissza nagyszerű tanárainkra, de hálát csak azok iránt érzünk, akik megérintették a lelkünket. Ilyen lehet az aranyhíd, lélektől lélekig.

Dosztojevszkij írta valahol, hogy csak a lelki nemessége meglegyen valakinek, mást mindent megszerezhet tehetséggel, tudással, értelemmel, zsenialitással. Javaslom hát nagy tisztelettel, legyen a pünkösd mostantól a lelki nemesség piros betűs ünnepe! Amíg még van mit ünnepelni.

Olvasóink írták

 • 8. theseus 2013. május 19. 09:03
  „6. antipolgar 2013.05.18. 19:28
  Ha tényleg Angliából írna, akkor arra gondolhatnék, hogy lelki szemetesnek használja ezt a fórumot, és a honvágyát próbálja leküzdeni azzal, hogy a többi, más véleményen levő, otthon maradt olvasót gyalázza, mintegy önigazolásként. De továbbra is azt gondolom, hogy fogalma sincs Angliáról és általában a nemzetközi-nyugati vitakultúráról, ahol az ilyen fórumozókat egyébként ki szokták tiltani. Erős a gyanúm, hogy a lap egyik újságírója írogat ezen az álnéven, és fikázza azokat az olvasókat, akik más véleményen vannak, akik meg merik fogalmazni a kritikájukat az erre kijelölt fórumon. A kommentjei tematikája és stílusa alapján az is elég egyértelmű, hogy ki ír ezen az álnéven.”
 • 7. v.imre 2013. május 19. 08:37
  „6. antipolgar 2013.05.18. 19:28

  Mindannyiunknak jobb lenne, ha Ön nem tárná fel előttünk lelki szegénységét.”
 • 6. antipolgar 2013. május 18. 19:28
  „4. theseus
  En eddig osszesen <moderálva>, Onbe, mozimasinisztaba es csergemergebe "kotottem" bele, ami azt jelentette, hogy az aktualis cikkekhez hozzaszolvan kifejtettem, hogy mi a velemenyem az Onok hozzaszolasarol, illetve ezeken keresztul Onokrol (felmerul a kerdes: nem "veletlenul" ugyanazon szemely(ek)rol van szo az adott neveken?)
  Egyebkent eszrevehette, hogy melysegesen megvetem es senkinek sem tartom azt az embert, aki hazudik, csusztat, vilagnezetet valt, ervek nelkul "vitatkozik", es - nem tagadom - azt az agyament "jobbos" vilagot elteti, ami otthon ma van. Azert zarojeles a jobbos, mert az nem igazi jobbos konzervativizmus, amit otthon eloadnak - raadasul volt komcsik vezetik, es volt komcsik eljenzik, tobbek kozott a Delmagyar-bani hozzaszolasokban. Ehhez termeszetesen joguk van, ahogy peldaul ostobanak, muveletlennek lenni is.
  Az ilyenek miatt jottem el Magyarorszagrol, mint Maguk.
  Egyebkent ha tenyleg olvassa is a Delmagyart es nemcsak rendszeresen hozzaszol, akkor talan meg On is emlekezhet ra, hogy tobb esetben koszontek meg a hozzaszolasomat a korabbi hazzaszolok.
  Es vegezetul: sem engem, sem a cikkiro baratomat ne nezzen hulyenek, amikor ilyen naiv-artatlanul "dicserte" a cikket. De akkor en is megdicserem Magat: lenyeges es alig remelt javulas lathato a hazzaszolasa hangulataban (nem szinvonalaban) a legutobbi (velem kapcsolatos) multkori hozzaszolasahoz kepest.
  Azert ne bizza el magat, mert ugy jar, mint a vak goreny... ugye tudja?”
 • 5. csonakos 2013. május 18. 18:19
  „A Hetek ünnepének a folytatása Pünkösd de valójában annál sokkal több! Akit érdekel az úgy is utánajár ennek az ünnepnek!”
 • 4. theseus 2013. május 18. 18:05
  „3. antipolgar 2013.05.18. 16:39

  Pünkösd alkalmából őszintén kívánom, hogy antipolgártársunkat is érintse meg a cikkben tárgyalt lélek, bárhonnan is írjon ide. Akkor talán nem arra használja majd fel a cikkek kommentárjaira szolgáló fórumot, hogy a többi kommentelőbe kössön bele, még akkor is, ha egyébként dicsérik a cikket. Aki így éli ki magát, hogy ismeretlenekkel vitatkozzon, őket gyalázza, annak tényleg komoly lelki problémái lehetnek.”
 • 3. antipolgar 2013. május 18. 16:39
  „Feri Baratom, a cikk alap gondolataval egyetertek, de igazat adok az elso hozzaszolonak (csonakos), amikor azt mondja: "Nem kell ezt túlbonyolítani!" - akinek igenye es kepessege van az "aranyhidra", az ugyis erti. Aki meg azt szeretne, hogy a cikkedben "foglaltak érvényesülnének a többi jegyzetben, cikkben is - nem csak most, pünkösdkor", tovabba "Bárcsak tényleg ezt adná a szerző és a lap is, minden írásában!", az ismetelten bizonyitja, hogy nem tudja vagy akarja erteni a cikkeidet, az atvinni szandekolt gondolatot, mondanivalot. De ne zavarjon ez Teged, a demokraciaba ez is beletertozik - jelentosege egyebkent semmi.
  Udvozollek al(Angliabol)”
 • 2. theseus 2013. május 18. 12:08
  „Jó jegyzet. Az igazán jó az lenne, ha a benne foglaltak érvényesülnének a többi jegyzetben, cikkben is - nem csak most, pünkösdkor.

  "És fordítva, amikor mi adunk, ahogy Szent Pál nevezte leveleiben, a lélek gyümölcseiből - szeretetből, örömből, békéből, türelemből, kedvességből, jóságból, hűségből, szelídségől, szerénységből." Bárcsak tényleg ezt adná a szerző és a lap is, minden írásában!

  Egyébként, ha tényleg lenne rá igény, hogy jobban megismerjék az emberek ezt az ünnepet, akkor talán egy papot, teológust is megszólaltathattak volna a szerkesztők. A nyomtatott kiadás 24 oldalán sem találtam egy ilyen cikket sem. A vezércikk pedig a "Borünnep" címmel jelent meg. Persze a borfesztivál sem lényegtelen a város szempontjából, de az csak egy a sok közül, a szinte folyamatos fesztiválözönben.”
 • 1. csonakos 2013. május 18. 09:20
  „Nem kell ezt túlbonyolítani! Az egyház születésnapja a Szentlélek kiáradása! Ilyen egyszerű! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizalom

"Szinte már paranoiásan rettegünk attól, hogy becsapnak, meglopnak minket." Tovább olvasom