Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lemaradásban

"Szerencsére Szegednek továbbra is jó a híre – no nem a munkalehetőséget hiába kereső szögediek, hanem a városba látogató vendégek körében."
Szép kis csokrot kötött cikkében kollégám a 2002 óta bezárt szegedi ipari üzemekből – sokkoló a hozzá kapcsolódó szám is: néhány év alatt mintegy ezer munkahely szűnt meg a városban. A Tisza partján kicsit mindenkit szíven ütött Kecskemét szerencséje: ott kétezer-ötszázan juthatnak hamarosan kenyérkeresethez a kétszázmilliárd forintos beruházással épülő új Mercedes-gyárban.

Bár az autópálya megérkezésekor úgy éreztük: új időszámítás kezdődhet Szegeden, valójában nem sok minden történt. A biopolisz csak nem akar felvirágozni, a pólus-város projektről alig hallani, az infrastruktúra fokozatos fejlesztésén kívül alig tud a városvezetés látványos eredményekről beszámolni.

Lapunk is megírta: a sikerágazatként szóba jöhető turizmus fellendülésében reménykedő Szegeden – sőt az egész megyében – nincs egyetlen hotel, nem akad egyetlen étterem sem, amely bekerülhetett volna a hazai száz legjobb közé. A repülőtéren elkészült ugyan a kifutópálya, de a kiszolgáló épületek továbbra is hiányoznak, és komolyabb forgalomnövekedésre a következő években sem lehet számítani. Úgy érezheti magát Szeged kicsiben, mint nagyban az ország: a környező versenytársak mintha elhúznának mellette. Mintha Kecskemét, Arad, Temesvár, sőt már Szabadka és Újvidék is – legalábbis önmaga lehetőségeihez képest – dinamikusabban fejlődne. Komolyabb kutatás deríthetné csak ki, hogy a szubjektív érzetben mennyi a realitás.

Szerencsére Szegednek továbbra is jó a híre – no nem a munkalehetőséget hiába kereső szögediek, hanem a városba látogató vendégek körében. A szállásadók szerint évről évre nő a turisták száma, olyannyira, hogy a főszezonban egyre gyakrabban előfordul: előzetes foglalás nélkül nem lehet hotelszobát kapni. Azonban sokan úgy látják, az idegenforgalomra építő ágazatokban sincs igazi koncepciója a városnak. A csábító programok koordináció nélkül futnak, a meglévő lehetőségeket sem sikerül igazán jól kihasználni.

Olvasóink írták

 • 3. egal 2008. július 09. 22:41
  „Viszont buliból nincs hiány - folyamatosan dübörögnek a decibelek a Dugonics téren !”
 • 2. cz 2008. július 09. 18:23
  „Nem ismerem a felsorolt városok fejlődésének ütemét, de azért egy Mercedes-gyár szerintem kevés ahhoz, hogy jó munkalehetőségekről beszéljünk.”
 • 1. Stone 2008. július 09. 10:21
  „Ezek a tények.

  Javaslat a megoldásra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozati Eszterek

"Az „apa" környezetében évekig senki nem sejtette, hogy mi történik a „mintacsaládnál",… Tovább olvasom