Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Leminősítés

JEGYZET - "Kiszámíthatóságban, bizalomban komoly deficitet halmozott fel a kormány."
Bóvli kategóriába sorolta Magyarországot a Moody’s. Egyet sem tudtunk aludni a másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s jelezésére: megvárja az IMF-tárgyalások lezárultát. Ennek tükrében valóban váratlan lépés volt a leminősítés, mint ahogy feltűnő sietséggel találtunk vissza a Nemzetközi Valutaalaphoz is. Még szerencse, így talán egy hajszállal jobb pozícióból tárgyalhatunk, mintha bóvli kategóriásként csak most kezdenénk befelé kúszni a lábtörlő alatt. De hogy bármiféle feltételt is diktálhatunk, azt felejtsük el.

Közhely, hogy a piac mindezt már előre beárazta, ahhoz képest rendesen pusztult pénteken a forint, esett a tőzsde, hosszabb távon is komoly bajba kerülhet az állampapírpiac. A nagy nemzetközi alapok ugyanis jellemzően nem nagyon tarthatnak befektetésre nem javasolt papírokat a portfóliójukban. Ezek rászabadulnak a piacra, s akkor hamar ott leszünk, hogy 10 százalékos hozamígéret alatt a kutyának sem kellenek. Miközben a kormány elvárná a bankoktól, hogy 10 százalék alatti THM-es hitellel segítsék a végtörleszteni akarókat.

Miért lyukadunk ki mindig a végtörlesztésnél? Az Európai Központi Bank emiatt bírálta talán legkeményebben a kormányt. Szerinte a kabinet a nemzetközi egyezményeket megszegve fogadta el a jogszabályt. Továbbá a végtörlesztés rontja a bankrendszer stabilitását, aláássa a jogbiztonságot.

Kiszámíthatóságban, bizalomban komoly deficitet halmozott fel a kormány, de nemcsak a nemzetközi pénzügyi világ felé, hanem itthon is. Jó példa erre, hogy amikor a bankszövetség segítségét kérte devizamentő csomagjának szalonképessé tételéhez, megígérte, a szakma nélkül nem tesz egyoldalú lépéseket. Erre kartellgyanúval hirtelen vizsgálni kezdte a bankokat a versenyhivatal, miközben a valóban megemelt – a végtörlesztést gyakorlatilag ellehetetlenítő – kamatok már szűk két hónapja ismertek. Csütörtökön meg jött a hír: a munkáltató 7,5 millió forintig adómentesen támogathatja végtörleszteni akaró, vagy azon már sikeresen túl is jutó alkalmazottját. No, ez biztosan nem volt benne a bankszövetség kormányhoz eljuttatott javaslatcsomagjában.

Hogyan áll vissza a bizalom? Mikor? És mi lesz addig? Nincs sok ember, aki most ezekre a kérdésekre ismerné választ. Várunk. Advent van.

Olvasóink írták

  • 1. v.imre 2011. november 26. 10:06
    „Hát nem elgondolkoztató, hogy felfelé verik a hozamígéretet (10% fölé) miközben elmaradás nélkül törlesztünk? A profitszerző prését alkalmazzák velünk szemben. Ezt egyszerű szóval kapzsiságnak nevezném.
    Azért meg ne fájjon a jegyzetíró feje, hogy a kormány lehetővé teszi a munkáltatónak alkalmazottja végtörlesztése támogatását. Nem Magyarország okolható a svájci frank árfolyama ilyen mértékű változásáért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kódolt szembenállás

"Hiába szerepelnek a városi cégek beszámolóiban feketén-fehéren a számok, azokat másképpen magyarázzák." Tovább olvasom