Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Lepattanó

"Teljes az elbizonytalanodás azon a fronton is, hogy forintban vagy devizában adósodjunk-e el."
Pénteken még visszapattant az euró a háromszáz forintról, tartósan is jóval ez alatt jósolják a szakemberek a közös valuta árfolyamát, mégis megremegett az ország. Lélektani határ – mondanánk, ha nem csépeltük volna el ezt a fogalmat a közelmúltban a magas vagy az alacsony benzinárnál, a tőzsdeindexnél vagy a különböző – nemrégiben éppen padlót fogó – részvényárfolyamoknál.

Teljes az elbizonytalanodás azon a fronton is, hogy forintban vagy devizában adósodjunk-e el. Mert ha itt a „tető", vagy már a közelében van a 300 forintos euró meg a 200 forintos svájci frank, akkor most akár jó üzlet is lehet. A japán jent ezért inkább elfelejteném, aki ebben vett fel tízmillió forintot bő fél éve, az most több mint 18,5 millió forinttal tartozik bankjának, franknál 3,8, eurónál 2,7 millió forint az így összeszedett plusz.

December közepén segítettem autót vásárolni a szomszéd embernek, s bár én kétéves használt német kocsiban gondolkodtam, ő meg élete első autójaként újban, Európában gyártott keleti márkában. Az apró vereségen gyorsan túlléptem, következett a hitelfelvételi tanács. Előttünk a kereskedő három kalkulációja, forintra, euróra és svájci frankra. Azt gondoltam, az utóbbit már nem nagyon kínálják, annyi rossz hallatszott róla, mégis ajánlották. Persze, hogy az volt a legkedvezőbb, jó néhány ezer forinttal olcsóbb havi törlesztéssel, mint az eurós, és még sokkal kisebb, mint a forintos. Nagyon rendes a szomszéd ember, nagyon jó tanácsot akartam neki adni, így hát telefonos segítséget kértem.

A szegedi központú lízingcég egyik első emberével sikerült beszélnem, mondtam a három számot, ő meg mondta: erre most ember nem tud jó tanácsot adni, aki mégis úgy gondolja magáról, az hazudik. Megpróbáltam rávenni, hogy legalább a svájci frankról beszéljen le, de még valami tanácsfélére sem volt hajlandó. Maradt persze a rosszul hangzó, de messze a legalacsonyabb részletet kínáló svájci frank, ez került a szerződésbe. December közepe óta csak maga a tartozás több mint 17 százalékkal emelkedett.

Ezt már a hitelkalkulátorok sem bírják, a hét végén megnéztem néhány vezető portál, illetve bank „számológépét", s elég nagy zűrzavart találtam. Több is le volt maradva az euró árfolyamával, s még csak 260-270 forinton számolt. Az FHB oldala precízen jelezte, hogy a svájci franknál 193,6 forintos vételi, valamint 201,3 forintos eladási árfolyammal kalkulál. A húsz évre felvett, tízmillió forintos alap lakáshitelre ki is dobta, hogy havi 91 ezer forint az indulórészlet. Euróban ugyanezt a kalkulációt az istennek sem sikerült kicsikarni – fordítva inkább megértettem volna –, forintra viszont azonnal adta a valamivel kevesebb mint 126 ezres induló törlesztőrészletet.

Dettó, mint amikor a szomszéd emberrel ültünk a márkakereskedésben, még a lepattanóra sincs esély...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TitkÓs múlt

"Nem jó a szőnyeg alá söpört gazság és hazugság, mert korrumpál. A titkok a lelkünket fertőzik meg." Tovább olvasom