Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Levelet hoz a posta

JEGYZET - "Itt mindenki egyszerre tettes és sértett."
Most például a szegedi nyugdíjasok szemétszállítási kedvezményével kapcsolatban. Annak is igazolni kell, hogy nyugdíjas, aki évtizedek óta az.
Tódulnak is az idősek tömegével Tarjánból, Makkosházról és az Északi városrész lakótelepeiről, hogy nyitásra sorba álljanak a környezetgazdálkodás ügyfélszolgálatán. Találgatják, miért van erre szükség éppen most, miért nem hiszi el a cég, hogy még élnek – és a többi. Meg hogy miért szólítja fel őket a szolgáltató olyan katonás hangnemben, mint amilyenben, miközben retorzióval is fenyeget. Egy bácsi, aki tegnap túlesett a negyvenperces tortúrán, egyszerűen magyarázta meg: azért kell, mert rengeteg a csaló, és már nem hisznek senkinek. Aztán megosztotta velünk azt a nagy igazságot is, miszerint „nem a rendszer szar, csak élni kell tudni benne".

Trágárság ide vagy oda, az öregúr a lényegre tapintott, merthogy erről van szó: a boldogulás lehetőségéről. Csakhogy a jognak kellene működnie és nem az élelmességnek. Természetesen ez az állampolgári következetesség csak akkor várható el, ha a hivatalok hasonlóképpen betartják a törvényeket. Ha kölcsönös a jogkövetés, és ha nincs a szélrózsa minden irányában még a kiskapun is kiskapu. Csakhogy – mert hát nálunk mindig van „csakhogy" – a még mindig létező közfelfogás szerint a közlekedési szabályok a helyiekre nem vonatkoznak. Itt mindenki egyszerre tettes és sértett. (Az utóbbira mindenki azonnal rábólint, míg az előbbit kevesen értik.) Meg üldöző és áldozat. Magyarország, szeretlek!

Egyik ismerősöm mondja, hogy egyszer, valamikor régen csak a leszálláskor vette észre, hogy nem lyukasztotta ki a villamosjegyét. Amikor elégedetten elmesélte élelmességét a szüleinek, az édesapja dühösen eltépte a jegyet, mondván, ezt leutaztad, tehát már használhatatlan…

Mindenki döntse el, miként foglal állást ezzel a kurta tanmesével kapcsolatban! Ugyanis változatlanul ez a közállapotaink erkölcsi fokmérője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnök emberei

"A kancellárnak párthű felfogása és többmilliós fizetése lesz, Klinghammer azt is elmondta, hogy nem kell szakirányú végzettséggel rendelkeznie." Tovább olvasom