Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Lezárni a határt

JEGYZET - ˝Nemcsak kerítésanyag, szimbólum is.˝
Ha arról van szó, hogy „lezárják a határt", mifelénk nagyon sok fejben még most is az az első gondolat, hogy teljesen. Egy lélek nem jöhet ki, se be. A zöldhatáron csőre töltött fegyverrel sétálnak az egyenruhások, az átkelőhelyeken lemegy a sorompó, a gyomor összeszorul, az autókat, buszokat visszafordítják arra, amerről jöttek. Ez butaság. Mégis, ilyen ereje van egy szónak, amely huszonöt évvel ezelőtt még nem bírt olyan gazdag jelentéstartalommal, mint most.

A mi határunkat a kormánypárti frakció, mint Rogán Antal mondta, „törvényi eszközökkel" akarja lezáratni. Vajon milyen törvényi eszközök léteznek a rendőrök és a paragrafusok mellett? Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő hozta föl példaként a szögesdrótot, amellyel több ország is védekezik a bevándorlók ellen.

Nyilatkozatát délelőtt már a legtöbb internetes újság átvette. Nem csoda, mert a szögesdrót mifelénk nemcsak kerítésanyag, szimbólum is. A háborúban a harcállásokat védő akadály készült belőle, később a táborokba zárt embereket tartotta vissza a szökéstől, aztán a kelet-európaiakat akadályozta abban, hogy Nyugatra jussanak. Most ott tartunk, hogy mi váltunk olyan országgá, ahová érdemes valahogy beszivárogni.

Ez is megfordulhat a fejünkben, és lehetnénk tőle egy kicsit boldogabbak, mégsem vagyunk. Vajon ez min múlik? Ha már a szavakról van szó, hosszú távon talán azon is, hogy odafigyelünk-e arra, mit akarnak nekünk mondani, miért, és mi meggondoljuk-e rendesen, mielőtt megszólalunk, hogy mit mondunk.

A magyar társadalom nem multikulturális, nem kér a bevándorlókból – ugyanúgy kell vigyáznunk a saját biztonságunkra, már Ásotthalomnál, ahogyan az osztrákok és a németek teszik. Ez két különböző mondat. Az egyik indulatokat kelt, a másikkal nem nagyon lehet vitatkozni. Ilyen egy határ két oldala. A politikai haszonszerzés és a józan beszéd között elnyűtt drótháló húzódik, amely alatt mifelénk át lehet bujkálni, lehet hozni-vinni ezt-azt, üzletelni, mert megéri. És örülhet, aki észreveszi, mikor rezdül ez a kerítés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább lélekben

˝Nemcsak ő lesz sportteljesítményétől erősebb és több, de általa – legalább lélekben – egy kicsit mi is.˝ Tovább olvasom