Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Lincshangulat

"Az erőszakos leszámolás a peremvidékeken mutatja torz pofáját. Az olaszliszkai támadók közül többen egy napot sem dolgoztak, s a lincselőknek nincs bűntudatuk. A gazdaságilag leszakadó megyékben sokan vannak, akik sosem ízlelték a munka örömét és jutalmát, arrafelé nagy a szegénység, és nyomában mérhetetlen az elkeseredés."
Elképesztő! Rettentő! Iszonytató! Egy egész országot döbbent meg az önbíráskodás. Még kísért a kép: az önmagukat törvényen kívül helyező olaszliszkaiak egy csoportja a saját kislányai szeme láttára agyonver egy tiszavasvári férfit. A hír mellé tegnap két korábbi eset is bekerült a köztudatba: belehalt az ütlegelésbe egy jászberényi fiatalember, akit Tiszacsegén támadtak meg; Bácsalmáson két fiatal halálra rugdosott egy középkorú bajai férfit.

Három különböző településen gyilkoltak a helyiek oda tévedt idegent. Hiába merülünk el a szörnyű részletekben, egyik tragédia sem lesz érthetőbb – önmagában. Inkább csak a döbbenetet növeli, mikor megtudjuk: a bajai 44 éves – egyik bácsalmási támadója 16 esztendős sincs. Vagy hogy Tiszacsegén azért verték halálra botokkal a jászberényi srácot, mert egy helyi lánnyal beszélgetett. És hogy a kisebb balesetet okozó, de a helyről segítségnyújtás nélkül távozni nem akaró tiszakécskei tanárt meglincselők a visszapillantó tükörrel föllökött lány rokonai – és cigányok, így toroltak meg egy korábbi halálos gázolást. Ezeken a tragikus történeteken nincs mit érteni, csak sírni lehet. De az apró kockákból, így együtt, azért összeáll valamiféle kép.

Az erőszakos leszámolás a peremvidékeken mutatja torz pofáját. Az olaszliszkai támadók közül többen egy napot sem dolgoztak, s a lincselőknek nincs bűntudatuk. A gazdaságilag leszakadó megyékben sokan vannak, akik sosem ízlelték a munka örömét és jutalmát, arrafelé nagy a szegénység, és nyomában mérhetetlen az elkeseredés. Az ilyen örökölt nincstelenség nemcsak a testet, a lelket is rombolja. A gazdasági feszültségeket pedig növeli a többség és a kisebbség, a különböző kultúrák, így erkölcsök ütközése. A törvény tisztelete ezeken a helyeken összeegyeztethetetlenné lett a „szemet szemért..."-hagyománnyal. Így hát bizony Olaszliszka azt is mutatja, hogy nálunk évtizedek óta csak szavakban létezik a romapolitika.

A sokaság agresszivitásának legdrasztikusabb megnyilvánulása az önbíráskodás. A lincshangulat terjedésére, az indulatok elszabadulására utal a fenti sorozat, meg az olaszliszkai brutális gyilkosság nyomán kilátásba helyezett cigánypogrom. De e végletekig megosztott országban a hatalom gyengélkedéséről is árulkodik.
Válságos a helyzet. Sírni való!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékeimben a MEFESZ

"Nehéz lenne nekem a történelmi hitel kedvéért pontról pontra előszámlálnom az eseményeket, meg is… Tovább olvasom