Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Lokális benzinárak

"lényegében hidegen hagy mindenkit, hogy 280 vagy 284 forintot fizet-e az üzemanyag literjéért, hiszen az árkülönbözet elenyésző. Egy nyolcezer forintos tankolásnál száz forint különbséget aligha érzünk meg."
A hét végén tanulmányértékű utazást tettem a benzinárak világában. Csak a szomszédban, a Balatonon jártam, de a töltőállomások totemoszlopait figyelve sok mindent sikerült megsejtenem az üzemanyagárak fura mozgásáról.
Mindenekelőtt azt, hogy önmagában az általunk éppen látott ár szinte semmit sem mond. Bár a benzin általában annyiba kerülne, mint amennyit a világpiaci ár, az éppen aktuális forintárfolyam és a magyar adórendszer indokol, konkrétan viszont többnyire egészen más az ára.

Valaha idegbajosan figyelte minden autós az áremelésekről szóló közleményeket. Hiába, nem volt mindegy, hogy húsz vagy huszonöt forintba kerül-e a benzin literje, hiszen a két ár közötti különbség 25 százalékos áremeléssel ért föl. Manapság lényegében hidegen hagy mindenkit, hogy 280 vagy 284 forintot fizet-e az üzemanyag literjéért, hiszen az árkülönbözet elenyésző. Egy nyolcezer forintos tankolásnál száz forint különbséget aligha érzünk meg. Az ember azonban kénytelen rájönni, hogy az egyes kutak közt lassan lényegesen nagyobb az árkülönbözet, mint az éppen aktuális áremelkedés összege.

Önmagában ez is rendben lévőnek tetszik. Az, hogy Szegeden 280-ért éppúgy lehet tankolni literenként, mint 288,90-ért, szépen belefér az árverseny kategóriájába. Hiszen egy-egy településen belül nagyjából mindenki tudja, melyik kúton mennyit kérnek az üzemanyagért, és mindenki eldöntheti, hogy melyiknél tankol. Más azonban a helyzet, ha az ember nekivág az országnak.

A Dunántúl felé menet, a Kiskunságon átvágva még 280-282 forintos árakat láttam a benzinkutaknál, csak éppen még nem kellett tankolnom. A Dunántúlon viszont már 288-290 forintos árak köszöntek rám, a Balatonnál pedig 290 táján kezdődött a 95-ös benzin ára, de a legtöbb helyen 294-297 forint körüli összegeket mutattak az oszlopok.

Mindez régi tapasztalataimat erősítette meg. Azt, hogy az ország egyes vidékein egészen más a benzin ára, mint mifelénk. Tolnában és Baranyában például rendre olcsóbb árakat találok az itthoninál. Bő húsz forintot is elérhet az árkülönbség. Így aztán a 310 forintos benzinár is úgy fog kinézni a gyakorlatban, hogy 300 forintért éppúgy tankolhatunk majd, mint 325-ért. Mert az árakat más tényezők is alakítják, mint a föntebb soroltak.

Csakhogy az árverseny kategóriájába az már nemigen fér bele, hogy ugyanahhoz céghez tartozó kutaknál akár húsz forint is lehet a literenkénti árkülönbség, attól függően, hol vannak az országban. Ez már árkartellre látszik utalni.

Esetleg árérzékenységünk teljes hiányára. Ez utóbbi esetben ugyanis tényleg fölösleges lenne mondjuk egy szegedi árral előállni a Balaton mentén...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapos-sztori

"A Laposon ezúttal szerencsésen alakultak a dolgok, az elszabadult jármű senkin nem ment keresztül,… Tovább olvasom