Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Lopott konvektor

JEGYZET - "Burkolt üzeneteiket jórészt ellenfeleik bontják ki és juttatják el a címzettekhez."
Ami egyszerű, azt kár bonyolítani. Ha egy önkormányzati bérlakásból eltűnik a gázkonvektor, természetes, hogy először a bérlőt gyanúsítják lopással. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg ő a tettes, még ha meg is térül a kár, jogos a kérdés: hogyan lehetne elérni, hogy ő még egyszer ne lophassa meg a várost. Vajon meg lehet vonni tőle a bérleti jogot? Figyelembe veheti-e a közgyűlés, amikor a megürült bérlakásokat pályáztatja, hogy a jelentkezők közül kik okoztak már kárt? Ez, fölteszem, kiolvasható a törvényből. Az is, milyen szempontok szerint rangsorolhatja az önkormányzat a leendő bérlőket. Vagy megengedi a törvény, hogy az erkölcsi bizonyítványt önként csatoló jelentkezők előnyt élvezzenek, vagy sem. Ha nem, a jobbikos Molnár Lászlóné hódmezővásárhelyi javaslatát erre hivatkozva el lehet vetni – anélkül, hogy bárki egy szót is szólna romákról.

Természetesen nem ez történt, hanem az, hogy a vásárhelyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke hozzáfogott értelmezni a Jobbik javaslatát. Matyi Sándor szerint az erkölcsi bizonyítványos indítvány példátlan, Molnárné nyilván később a származást és a bőrszínt is figyelné, tehát cigányozik, gyűlöletet kelt, földúlja a város békéjét. Holott Molnárné tényleg nem beszélt romákról, csak bérlőről, aki konvektort lop.

Ez iskolapélda, jól illusztrálja, mivel váltott örökbérletet magának a magyar közéletbe a Jobbik. E párt politikusai – Csurka István MIÉP-jének pályájából okulva – megtanulták, miképpen építsenek sikeres politikát arra, hogy sokan saját kudarcaikért legszívesebben másokat tesznek felelőssé. Úgy kommunikálnak, hogy burkolt üzeneteiket jórészt ellenfeleik bontják ki és juttatják el a címzettekhez. A nemzetiségi önkormányzat az úgynevezett rendkívüli sajtótájékoztatón kiállt a romák jogaiért, és azokért, akiknek az erkölcsi bizonyítvány beszerzése is gondot okoz – de azokért is, akiknek nincs, nem lehet erkölcsi bizonyítványuk, tehát már elkövettek valamit. A Jobbik és a romák úgy tudnak egymásról, mint öröm és bánat.

A világos beszédre világos beszéd a válasz – de minden egyéb esetben érdemes meggondolni, tényleg össze kell-e hívni egy úgynevezett rendkívüli sajtótájékoztatót. Ezt teljesen nyugodt szívvel tanácsolom. A választási kampány közeledtével úgyis egyre kevésbé valószínű, hogy bárki megfogadja.

Olvasóink írták

 • 3. Zember 2013. november 20. 11:32
  „A szerző jegyzeteit mindig külön élvezet olvasni. A mait is.
  "A Jobbik és a romák úgy tudnak egymásról, mint öröm és bánat." Ez nagyon szép, már ha ennek a jelzőnek van létjogosultsága itten.”
 • 2. _csutak_ 2013. november 19. 10:09
  „Vihar a biliben!
  Én azt hiszem a PTK igen szépen fogalmaz:
  A tulajdonos birtoka védelmében "jó gazda gondosságával köteles" eljárni.
  Nem a Jobbik a Balik és a Svéd televízió az oka annak, ha van olyan rétege a lakosságnak amelyre gondol az átlag ember egy bűncselekmény elkövetésekor.
  Ha annyira zavarja a kisebbséget akkor tessék és tegyenek érte, vessék ki maguk közül azokat, akik képtelenek beilleszkedni.”
 • 1. Pirát 2013. november 19. 10:00
  „...és ahova ők ingyen beteszik a lábukat - arról a környékről a tisztességes emberek, kik megfizették a lakás szerzés árát, eltakarodnak, ha tudnak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség

"Segíteni kellene általában minden kiszolgáltatottnak és megalázottnak." Tovább olvasom