Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Luxusgyerek

"Átlagosan 20 milliót költenek a szülők egy gyerekre, amíg 18 éves lesz."
Nemrég olvastam egy cikket a hazai lombikbébiprogrammal kapcsolatban, amiben a szerző gavallérosnak nevezte a magyar egészségbiztosítót, mert öt petesejt-beültetést finanszíroz – míg a legtöbb nyugat-európai ennél kevesebbet.

Azt hiszem, ez a „gavallérosság" – az erős magyar lombikbébilobbi mellett – a józan észnek is köszönhető, ami ebben a kérdésben egyelőre megmaradt. A lombikbébi ugyanis állami befektetés a jövőbe. Hiszen nem kell különösebben ecsetelgetni, mekkora demográfiai lejtőn vagyunk, és hogy húsz év múlva bedől a társadalombiztosítási rendszer, ha a lakosság 70 százaléka inaktív nyugdíjas lesz. Azaz kell az utánpótlás, a gyerek, akiből idővel munkaképes adófizető válik.

Mivel a szakemberek szerint az életmód, a környezeti hatások és a genetikai tényezők miatt egyre több párnak nem lehet természetes úton gyereke, érthető, ha az állam támogatja a lombikos gyerekvállalást. Legalábbis amíg a beültetés tart.

A gyerekvállalás ugyanis nem merül ki a „megcsinálásában". Gyerekszobára, pelenkahegyekre, cumisüvegre, kozmetikumokra, aztán babakocsira, ruhákra, majd tanszerekre és még ki tudja, mi mindenre van szüksége a csöppségnek, amíg felnő. Ezekre pedig nemigen van OEP-támogatás.

Valaki egyszer kiszámolta, hogy átlagosan 20 milliót költenek a szülők egy gyerekre, amíg 18 éves lesz. Egy alaposan megnyirbált családtámogatási rendszerrel, a gazdasági válság miatt megszűnő munkahelyek és az egyre dráguló termékek, szolgáltatások mellett nem csoda hát, ha az érintettek alaposan meggondolják: kell-e nekik több gyerek. De úgy tűnik – tanúsítja a vásárhelyi párról szóló cikkünk –, azokat is megakadályozhatja a gyerekvállalásban a túl vékony pénztárca, akik csak egyetlen babára vágynak. És akiknek már ahhoz is hitelt kellett felvenniük, hogy a beültetéshez szükséges gyógyszereket kifizessék lakásuk törlesztőrészlete mellett – miközben muszáj enniük és a rezsiszámlát fizetniük. Különben elúszik a lakás, és mehetnek az utcára – ami nyilván nem a legjobb környezet egy kicsi felneveléséhez.

Szörnyen elkeserítő, hogy ma Magyarországon ilyen ultimátum elé kerülhet egy fiatal pár, amelyik csupán gyereket szeretne. Aki – úgy tűnik – nekik jelenleg luxus.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. szeptember 05. 17:58
  „,,Azaz kell az utánpótlás, a gyerek, akiből idővel munkaképes adófizető válik."
  Nem, dolgozó rabszolga kell, biorobot :))))))”
 • 3. jq 2009. szeptember 04. 08:53
  „Kicsit túlzónak tűnik a szám. Ha valaki havi nettó 100000 Ft-ot keres, akkor ezek szerint annak 100 %-át a gyerekére fordítja? Persze ha a lakásrezsit (ott lakik a gyerek), meg a kocsi fenntartását (azzal viszi apuci iskolába) is ide számolom, akkor már kijöhet”
 • 2. Lutetia 2009. szeptember 04. 08:30
  „Én viszont nem értek egyet. Úgy gondolom, nincs az a generózus lombikbébiprogram, ami megoldaná egy ország népesedési gondjait. A kettő nem áll, nem is állhat egymással arányban. Nem mondom, szükség van bizonyos fokú OEP-finanszírozásra a lombikbébi-program esetén is, de amikor súlyos beteg emberek gyógyítására nincs pénz, amikor egyes betegek csak reménykedhetnek abban, hogy az OEP esetleg méltányossági alapon mégiscsak finanszírozza számukra az igen drága gyógyszert, akkor a vásárhelyi házaspár kesergése bennem kissé visszatetszést kelt (elnézést a kemény szavakért). Az örökbefogadás intézménye sem ördögtől való: több ismerősöm is boldogan neveli örökbe fogadott gyermekeit, ráadásul az örökbefogadás is komoly társadalmi problémákat old meg.
  Ami pedig a gyermek felnevelésének 20 milliós költségeit illeti, olvastam a vonatkozó cikket a Délmagyarban, és már akkor irreálisnak tűnt ez a szám. Hiszen olyasmik is bele voltak írva, mint pl. a felvételikre előkészítés, a magántanárok díjazása. Már elnézést, de ezekre nincs szükség, ha tanul az a gyerek. Az én gyermekem már egyetemista, olyan egyetemre jár, ahová igen nehéz bekerülni, de semmiféle előkészítőre nem járt, hanem saját maga küzdött és küzd meg az eredményeiért.”
 • 1. theseus 2009. szeptember 03. 13:29
  „Egyetértek. Csak azt jegyezném meg, hogy a gyermekvállalás általában véve nem csak anyagi kérdés. Közismert, hogy az átlagnál szegényebbek gyakran több gyermeket vállalnak, és ők is felnevelik őket valahogy.
  A kimelésben szereplő 20 millió pedig többféleképp is értelmezhető. Az emberek másra is elég sokat költenek az évek során, 18 év nagy idő. Másrészt ez egyszerően azt is jelzi, hogy milyen keveset ér a forint, euróban nyilván jóval kisebb ez a szám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torokszorító

"De anya és apa nagy levegőt vesz, biztatóan mosolyog, megöleli a kisiskolást, és puszit nyom az arcára." Tovább olvasom