Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Luxusgyógyszer

"Nekünk kell mozgósítanunk a belső tartalékainkat – hogy ne legyünk többé betegek."
Homály lengi körül a miniszterelnök állami kiadáscsökkentésre vonatkozó szavait. Külföldi lapoknak nyilatkozva beszélt arról Orbán Viktor, hogy erőteljesen csökkentené a nyugdíjak, a munkanélküliek, a gyógyszerek és a közösségi közlekedés állami támogatásait. Mindez persze nem jelent megszorítást, hiszen – mint azt a miniszterelnök szóvivőjétől, Szíjjártó Pétertől tudjuk – az csak a szocialisták beteges rögeszméje. Valójában a támogatási rendszer reformjáról van szó.

Konkrétumokat egyelőre ugyan nem tudni, de néhány el(r)ejtett nyilatkozatból sejthető, hogy az állami pénzügyek ura, Matolcsy György százmilliárdot akar kivonni a gyógyszerkasszából. Ebből a zsebből támogatják – többek közt – a daganatos betegek gyógyszereit, vagy azokét, akiknek teljes nyugdíját felemésztené életmentő medicináik beszerzése. A százmilliárd forintos elvonás pedig – ami a gyógyszerkassza egyharmada – nehezen képzelhető el anélkül, hogy a betegeknek ne kelljen többet fizetniük a készítményekért.

Persze az, hogy az ember nem tudja elképzelni, csak saját fantáziátlanságát jelzi. Az egészségügyi államtitkár ugyanis úgy fogalmazott: forráskivonás helyett a belső tartalékokat akarja mozgósítani, visszaforgatni az egészségügyi rendszerbe.

Nem tudom, összesen hány kormány kereste már a belső tartalékokat az egészségügyben, de nem emlékszem olyanra, amelyik ebben a végletekig kizsigerelt rendszerben talált volna. Molnár Lajos és csapata ugyan majdnem megtalálta – igaz, kis híján össze is omlott az egész.
Azt hiszem, csupán egy megoldás maradt: nekünk kell mozgósítanunk a belső tartalékainkat – hogy ne legyünk többé betegek.

Olvasóink írták

 • 4. pistike27 2011. január 23. 21:17
  „deszkás és kadnarv,, teljesen igaz, hogy a bioméz népámitás erre vevők azok akiknek fogalmukse nincs a méhészethez, ezek dicsekszenek vele, hogy az ő biomézük soha nemkkristályosodik ki vagy meg ahogy kinek tetszik a kifejezés, azért nem krisztélyos mert kukorica melaszból készült és virágot a méhek nem nagyon láttak csak kukorica melaszt. minden akácméz bió mivel az 50 éves erdők nemlátnak vegyszer se trágyát de az a méz is 1 év alatt krisztályosodik. kadnarv a holland magok legtöbjét nem hollandiában termelik pl. magyarországon, a volt jugó államokban, afrikában komoly ellenőrzés alatt levő területeken olcsó pénzért, komoly minőséget követelnek, a nemmegfelelő huladékot a termelő válalatok othon értékesitik, szép szines zacskokban. valamikor a bánkuti buzával is eltudtuk látni monarhia szükségletét, aminek minősége tulhaladta a mai buzák minőségét, tehát lehetne ma is minőséget termelni ha volna minőségi vetőmag ha nem is épen tejesen biót, és paradicsomot aminek paradicsom ize lenne nem kellene bekeverni káros adalékokat ez vonatkozik a paprikára, főldi eperre kérdem tudja a mai fogyasztó egyáltalán milyen izü a főldi eper a mai csemegepaprika, főldieper helyet legelhetne füvet is, sóval vagy cukorral annak is volna kellemes ize. nem akarok vitatkozni csak kiegészitem irásomat. :tisztelettel”
 • 3. kadnarv 2011. január 22. 19:24
  „Mivel a testemnek egy tulajdonosa van és a szerveim egymással igencsak szoros kapcsolatban állnak nem tartom helyesnek, hogy minden egyse szervem más "szakorvoshoz" tartozik.Tartozzon egyhez-aki megtanít helyesen bánnom a magam erejével, hogy a harmóniát megtalálva "helyre rázódjon" a góc pontokban.Erre pedig mindenki képes.Fel kellene ébredni, hogy a kulcs a kezünkben.És a segítség bennünk lakik.Persze erre is lehet- mint mindenre kivételeket említeni, de elsősorban életvitel és gondolkodásmód!
  Ajánlom beírni a keresőbe Balogh Béla.Mindenkinek egészséget kívánva szeretettel!”
 • 2. deszkás 2011. január 22. 18:52
  „PISTIKE! Imádom az ilyen véleményeket:"kiváló minőségű magvak(?) kellenek a biotermeléshez".Nincs itt ellentmondás? Szerintem nem bio ha holland magot ültetsz(vetsz).Ennél nagyobb marhaság a BIOMÉZ. A bio mag az bio körülmények között terem és mint ilyen hogy lehet kiváló? De elárulom ha utánaszámolsz biotermeléssel az országnyi föld Budapestnek sem volna elég. Nem vagyok bioellenes de azért ez túlzás nem? Középút?”
 • 1. pistike27 2011. január 22. 13:58
  „igenis vannak belső tartalékok: 1, a háziorvos neirhasson ki pl. 5 gyógyszernél többet egy beteg részére, mert van olyak amelyik kiir 10 félét is abból garantálom hegy legalább 2 káros a beteg gészségére azok fogják a beteget megőlni lasan de biztóssan. alakuljon minden megyében 1 vagy 2 orvosi konzilium amely a 10 vagy ennél is több recepközül megtudja határozni melyik az a lefőlyebb 5 amik a beteg gyógyitását előfogják segiteni és nem a vegyszergyárak jövedelmét növelni. ha a konzilium nemtud dönteni küldjék vissza a beteget a klinikára vagy komoly tudásal rendelkező szakorvoshoz és az is segitse őket a véleményük kialakitásában. egy háziorvos se legyen okosabb a szakorvosoknál és neirjon fel magasabb hatóanyag tartalmu gyógyszert mint amit a szakórvos ajált, legfőljebb küldje vissza a beteget a szakorvoshoz ujboli vizsgálatra. ez már nagyon magas takarékossághoz fog vezetni. 2. ma az álam fizet azért, hogy a termelők hagyják bevetetlenül termöfőldjüket ezt a pénzt kőltse a biótermelők támogatására az ezideig parlagon hagyott területeken is lesz minőség de kevesebb menyiség, a kutatóintézetek ne menyiségi hanem minőségi fajtákat álitsonak elő. nekeljen pl. nekem jóminőségü török buzából készült lisztet vásarólni ausztriában az ostrág malom őrli évek óta 10 kg 7 euró. kiváló minőségü vetőmagot hozzonak forgalomba a kistermelők részére is azok a biótermesztésben szépen fognak fejlődni. pl 5 paradicsom mag 3 euro de kikel mind a hazai eladási magogból jó szerencse esetén a tasakbl néha csak 1 - 2 - 3 vagy egysem ez ne csak a paradicsomra vonatkozik pl a paprikára, ződségre, kaporra és stb.ha lesz biótermesztés egészségesebb lesz a nemzet. :tisztelettel”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy mozdulat

"Magyarázat mindig van: idegesít, szorít, elfelejtettem, nem érdekel, csak városon kívül kapcsolom be, úgyse ér semmit." Tovább olvasom